Τα μεγαλύτερο trend των τελευταίων χρόνων και το μόνο που έχει ουσιαστική σημασία είναι η απόκτηση συνείδησης από τη βιομηχανία της μόδας. Είτε πρόκειται για την προσπάθεια να ενσωματώσει το body positivity movement είτε να αρχίζει να αντιμετωπίζει την τεράστια παραγωγή με υπεύθυνους τρόπους προς το περιβάλλον. Η ίδια στροφή παρατηρείται και στους καταναλωτές – φυσικά αυτά τα δύο είναι αλληλένδετα- που αναζητούν περισσότερο την ιστορία πίσω από ένα προϊόν, την προέλευση του, τι πρεσβεύει το brand που το πουλάει.

Σε έναν θορυβώδη κόσμο γεμάτο αντικείμενα η πραγματική πολυτέλεια είναι να έχεις λίγα και ποιοτικά που θα αντέξουν στο πέρασμα του χρόνου.

Στους σχεδιαστές παρουσιάζεται λοιπόν η πολύ ενδιαφέρουσα πρόκληση να δημιουργήσουν διαχρονικά κομμάτια, ικανά να συντηρήσουν τον αρχικό ενθουσιασμό του κατόχου τους για χρόνια μετά την αγορά.

Τα κοσμήματα ήταν πάντοτε μια ξεχωριστή περίπτωση. Οι γυναίκες τα λατρεύουν από την αρχή των καιρών, πριν καν η μόδα γίνει μόδα. Κι αν μέχρι πρότινος το διαχρονικό ήταν συνώνυμο του ακριβού και η λύση για πιο οικονομικά κοσμήματα συχνά οδηγούσε προς τον δρόμο του fast fashion, αυτός ο συσχετισμός τείνει να ανατραπεί.

Σήμερα ο χώρος της μόδας κάνει όλο και μεγαλύτερη θέση σε σχεδιαστές που πιστεύουν πως η αισθητική οφείλει να είναι και βιώσιμη και αυτό ακριβώς αποδεικνύουν τα ακόλουθα 6 brands κοσμημάτων.

Alighieri

Το brand κοσμημάτων Alighieri ιδρύθηκε το 2014 από την Rosh Mahtani που αν και χωρίς επίσημη εκπαίδευση στην τέχνη του να φτιάχνεις κοσμήματα δεν άφησε να της σταθεί αυτό εμπόδιο. Η ίδια σπούδασε Γαλλική και Ιταλική φιλολογία και τη συνεπήρε η «Θεία Κωμωδία» του Δάντη (Dante Alighieri) από όπου εμπνεύστηκε το όνομα των κοσμημάτων της.

Η αυτοδίδακτη σχεδιάστρια δίνει μεγάλο βάρος στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα της εταιρείας της, χρησιμοποιεί ανακυκλωμένα eco-friendly υλικά και εμπιστεύεται τοπικούς τεχνίτες από το Ηνωμένο Βασίλειο που βρίσκεται και η βάση της.

Φέτος της απονεμήθηκε το Queen Elisabeth II Award for British Design που επιβραβεύει εταιρείες για τις ηθικές πρακτικές τους που ωφελούν τον κόσμο και τον πλανήτη.

Laura Lombardi

Αυτό που ξεκίνησε ως hobby για την Laura Lombardi κατέληξε το 2010 στην ομώνυμη εταιρεία. Το industrial στιλ της Νέας Υόρκης συναντιέται με τα μοτίβα της κλασικής Ιταλικής τέχνης.

Όλη η εταιρεία είναι χτισμένη γύρω από την έννοια της βιωσιμότητας, όσα περισσότερα κοσμήματα γίνεται είναι φτιαγμένα χειροποίητα αποκλειστικά με μέταλλα και υλικά ανακυκλωμένα. Η παραγωγή γίνεται στη Νέα Υόρκη και Νέα Αγγλία με τη στήριξη πολλών μικρών, τοπικών επιχειρήσεων και το brand προσέχει να πληρώνει όσους εργάζονται για αυτόν με δίκαιους μισθούς.

Μέρος των εσόδων προσφέρεται σε διάφορους φιλανθρωπικούς οργανισμούς.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Laura Lombardi (@lauralombardi)

Monica Vinader

Η Kate Middleton και η Meghan Markle έχουν φωτογραφηθεί με δημιουργίες της Monica Vinader.

Το brand συνεργάζεται με ποιοτικές οικογενειακές επιχειρήσεις για τα χειροποίητα κοσμήματα και από τον Απρίλη του 2020 χρησιμοποιεί αποκλειστικά ανακυκλωμένο ασήμι. Επιπλέον όλα τους τα πακέτα είναι από ανακυκλώσιμα υλικά και από τον Νοέμβρη του 2020 όλες οι παραδώσεις τους γίνονται με μηδενικό αποτύπωμα σε διοξείδιο του άνθρακα. Το brand που είναι πιστοποιημένο από το Responsible Jewellery Council προσφέρει υπηρεσία ανακύκλωσης χρυσών και ασημένιων κοσμημάτων και συμμετέχει σε προγράμματα που βοηθούν γυναίκες και παιδιά να αποκτήσουν πρόσβαση στη μόρφωση.

Melissa Joy Manning

Το brand με βάση την Καλιφόρνια ιδρύθηκε γύρω από την ιδέα η μόδα και η βιωσιμότητα μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά. Τα διαμάντια και πολύτιμες πέτρες προέρχονται από υπεύθυνες πηγές και προμηθευτές με τους οποίους συνεργάζονται για πάνω από 10 χρόνια και όλα τα μέταλλα είναι ανακυκλωμένα όπως και όλες οι συσκευασίες των κοσμημάτων.

Η σχεδιάστρια Melissa Joy Manning συμπροεδρεύει στο Sustainability Committee του CFDA (Council of Fashion Designers of America) και μέρος των εσόδων τις εταιρείας της δωρίζεται σε διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Meadowlark

Ιδρύοντας την εταιρεία τους το 2006 στη Νέα Ζηλανδία, η Claire Hammon και ο Greg Fromont αντιμετώπιζαν εκ των προτέρων τα κοσμήματα ως αντικείμενο που ανακυκλώνεται με την έννοια πως συχνά περνούν από χέρι σε χέρι και σπάνια πετιούνται. Αυτή τη φιλοσοφία προσπαθούν να κάνουν πράξη φτιάχνοντας χειροποίητα ανακυκλώσιμα κοσμήματα μόνο κατά παραγγελία για να αποφύγουν τις φθορές. Έχουν δεσμευτεί να χρησιμοποιούν υλικά που σέβονται την περιβαλλοντική υπευθυνότητα, τη δίκαιη δουλειά και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τα περισσότερα κομμάτια φτιάχνονται στο δικό τους εργαστήριο το οποίο καθώς και το γραφείο τους λειτουργούν με πηγές ανανεώσιμης ενέργειας.

Zoë Chicco

Η Zoë Chicco ερωτεύτηκε τα κοσμήματα θαυμάζοντας τη μεγάλη συλλογή της γιαγιάς της.

Τα σχέδια της φτιάχνονται στο Los Angeles από μια ομάδα καλοπληρωμένων τεχνητών και είναι όλα χειροποίητα. Τα κοσμήματα είναι φτιαγμένα από 100% ανακυκλωμένο χρυσό και τα διαμάντια τους είναι conflict-free σύμφωνα με τα κριτήρια του Kimberley Process. Η συγκεκριμένη διαδικασία εφαρμόζεται για να εμποδίσει την είσοδο των ονομαζόμενων «conflict diamonds» (διαμάντια προερχόμενα από εξόρυξη σε ζώνες πολέμου και πωλούνται για τη χρηματοδότηση πολεμικών ενεργειών) στην αγορά.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Zoe Chicco (@zoechiccojewelry)

featured photo: Meadowlark