Μερικοί τη μισούν, άλλοι την αγαπούν ενώ άλλοι τα καταφέρνουν τέλεια με αυτή. Αναφέρομαι στη διαφωνία! Όλοι μας έχουμε το δικό μας τρόπο με τον οποίο διαφωνούμε, αλλά το μόνο όπου μπορούμε να συμφωνήσουμε είναι πως οι διαφωνίες είναι αναπόφευκτες. Οι σχέσεις, οι συνεργασίες και οι επαγγελματικές επιτυχίες βασίζονται όλες στην ικανότητά μας να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικές καταστάσεις με πολύ στρες. Η διαχείριση μιας σύγκρουσης μπορεί να αποτελεί πρόκληση για κάποιους, από τη δική μου όμως επαγγελματική εμπειρία (και προσωπική) έχω μάθει ότι παραμένοντας αληθινός με τον εαυτό και τα πιστεύω σου θα οδηγηθείς σε μεγαλύτερη ικανοποίηση στην πορεία.

Μάθε πώς να διαχειρίζεσαι τις διαφωνίες στις προσωπικές σου σχέσεις χωρίς να χάνεις την ψυχραιμία σου και κυρίως χωρίς να διαλύσεις τις επαφές σου.

Φρόντισε πραγματικά να ακούς αυτά που σου λένε οι άλλοι

Δεδομένου του χρόνου που αφιερώνουμε καθημερινά ακούγοντας, θα πίστευε κανείς ότι έχουμε τελειοποιήσει όλοι μας αυτή τη δεξιότητα. Στην πραγματικότητα, δεν ακούμε – ο καθένας μας σκέφτεται τη λίστα με τα ψώνια ή το τραγούδι που έπαιζε στο αμάξι. Θυμήσου μια στιγμή που ήσουν 100% απορροφημένη σε κάτι (στο τελευταίο επεισόδιο The Crown που είδες) και σύγκρινέ τη με κάποια άλλη που βαριόσουν τρομερά (στην διάλεξη που σε πήρε με το ζόρι η κολλητή σου). Στη δεύτερη περίπτωση, φαινόταν πως άκουγες καθώς ήσουν φυσικά παρούσα; Ειλικρινά, πόσα θυμάσαι από εκείνη την εκπαίδευση;

Διάβασε τη γλώσσα του σώματος

Έχε στο μυαλό σου πως η μη-λεκτική επικοινωνία είναι επίσης σημαντική. Είναι ο πιο απλός τρόπος για να δείξεις σε κάποιον ότι είσαι συντονισμένος σε αυτόν και εκτιμάς τα όσα σου λέει. Όταν κάποιος δεν ακούει αυτά που λες “ενεργά” σε κάνει να νιώθεις ότι σπαταλάς τον χρόνο σου ή ότι δεν ενδιαφέρεται για τα όσα έχεις να πεις.

Φρόντισε να διατηρείς τη στάση του σώματος σου χαλαρή – είναι ο γρηγορότερος τρόπος για να μειώσεις την ένταση σε ένα δωμάτιο. Μην έχεις τα χέρια σου σταυρωμένα -αυτή η αμυντική στάση δείχνει πως μπορεί να μην είσαι πρόθυμη να ακούσεις αυτά που σου λέει- και φρόντισε να τον κοιτάζεις στα μάτια.

Δώσε προσοχή πέρα από τις λέξεις

Πάντοτε συμβουλεύω τους πελάτες μου να βλέπουν πέρα από την επιφάνεια. Προσπάθησε να ακούσεις και να κατανοήσεις πραγματικά τα συναισθήματα που συνοδεύουν τα λόγια κάποιου. Κατανόησε γιατί είναι εξοργισμένος και μην αντιδράς απλά στα όσα λέει. Παρατήρησε μέσα από αυτά που σου λέει, τα γεγονότα και τις ανάγκες/θέλω του. Επίσης, έχε στο μυαλό σου ότι κάποιος που προβαίνει σε υπερ-γενικεύσεις του στυλ “Πάντα αγνοείς τα τηλεφωνήματά μου” δεν είναι απαραίτητο ότι εννοεί. Απλώς ενδέχεται αυτός να είναι το τρόπος του να σου δείξει ότι νιώθει παραμελημένος.

Πάρε μια ανάσα

Μια σύγκρουση μπορεί να είναι σκληρή! Η διαφωνία με κάποιον μπορεί να φέρει στην επιφάνεια πολλά διαφορετικά συναισθήματα (θυμός, οργή, στεναχώρια, λύπη… κλπ). Χρειάζονται δυο άτομα για τη λύση μιας διαφωνίας, πολλά όμως εξαρτώνται και από εσένα την ίδια. Είναι σημαντικό να ακούς τον εαυτό και το σώμα σου. Θα σε βοηθήσει περισσότερο να ζητήσεις ένα διάλειμμα, να πάρεις μια ανάσα και να τσεκάρεις το πώς νιώθεις. Κάνε ο,τι χρειάζεται για εσένα πρώτα και αυτό θα σε βοηθήσει να χειριστείς καλύτερα την διαφωνία μόλις επιστρέψεις.

Να είσαι δίκαιη

Ακόμη και όταν νιώθεις έτοιμη να εκραγείς από όσα σου λέει ο συνομιλητής σου, είναι πάντοτε καλύτερο να συγκρατηθείς. Πίστεψε με, καταλαβαίνω… αυτό είναι πιο εύκολο να το πεις παρά να το κάνεις. Όταν συμπεριφέρεσαι με καλοσύνη, είναι πολύ πιο πιθανό να καταλήξεις σε μια λύση που είναι καλή και για τις δυο πλευρές. Δεν βοηθά ποτέ το να αγνοείς τα αισθήματα του άλλου ή να μην επιτρέπεις να εκφράσει όσα σκέφτεται.

Αναθεώρησε

Σε κάθε διαφωνία, οι δυο πλευρές ξεκινούν με διαφορετικές απόψεις. Αυτό σημαίνει πως έχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις σχετικά με το πώς θα λυθεί. Το πρόβλημα είναι πως συνήθως, δεν λαμβάνουν υπόψιν όλο το πρόβλημα και το κοιτάζουν από τη μια πλευρά μόνο. Όταν ακούμε το άλλο άτομο, είναι καλό να σκεφτόμαστε:

Τι χρειάζεται;

Γιατί έχει σημασία για εκείνον;

Μόλις κατανοήσεις την άλλη πλευρά, τότε θα βρεθείς ένα βήμα πιο κοντά προς τη λύση. Ίσως ακόμη και να δεις ότι έχετε περισσότερα κοινά παρά διαφορές. Εκφράζοντας ανοικτά τα όσα νιώθετε ή θέλετε, θέτετε τη βάση για να βρείτε ένα κοινό σημείο επαφής.

Διάβασε επίσης: Τι συμβαίνει όταν η φίλη σου γίνεται το αφεντικό σου
featured image: unsplash.com