tricksmnimisavoirville

Πήρες επιτέλους την μεγάλη απόφαση να διαβάσεις. Άνοιξες το βιβλίο, κράτησες το στυλό ή το πολύχρωμο μαρκαδοράκι σου, κάθισες στην καρέκλα του γραφείου σου (ή στον αναπαυτικό καναπέ του σαλονιού) και πήρες βαθιά αναπνοή. Και ξαφνικά… συνειδητοποιείς ότι αδυνατείς να συγκρατήσεις ακόμη και το όνομα του μαθήματος που πρόκειται να δώσεις!

Γυρνάς απελπισμένα τις σελίδες αλλά το μυαλό σου αρνείται πεισματικά να αποστηθίσει οτιδήποτε; Και αναρωτιέσαι: Πώς καταφέρνουν αυτοί οι «παπαγάλοι» και θυμούνται μέχρι και τη σελίδα της όπου βρίσκεται η απάντησή τους;

Σου έχουμε νέα λοιπόν. Τρυπώσαμε στα άδυτα των φοιτητικών παρεών, “εισβάλαμε” σε επιστημονικά συνέδρια, “ανακρίναμε” συγγραφείς και διατροφολόγους, και σου έχουμε τη μυστική συνταγή για τέλεια μνήμη!

Ύπνος

Δεν θα σου πούμε ψέματα. Το ότι ο εγκέφαλός σου μπορεί να λειτουργεί πιο αποδοτικά μετά τα μεσάνυχτα, ίσως και να ισχύει… Δεν είναι ιδέα σου. Ο κάθε άνθρωπος έχει το δικό του βιολογικό ρολόι, ακόμη και εάν για μερικούς είναι ρυθμισμένο… περίεργα! Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να το πάρεις «σερί» και να δώσεις το μάθημα στις 8 το πρωί χωρίς καθόλου ύπνο. Φαντάσου τον εγκέφαλό σου σαν μια μηχανή που λειτουργεί συνέχεια. Είναι λογικό, όσο περισσότερο τον καταπονείς, τόσο λιγότερο να αποδίδει. Εάν συνηθίζεις να κοιμάσαι λιγότερο από 7 ώρες τη μέρα, μην αναρωτιέσαι πού οφείλονται τα νεύρα, η κούραση, η ασυνήθιστη πείνα και φυσικά η… απώλεια μνήμης!

Αναπνοές

Τόσο το ροχαλητό, όσο και η άπνοια, αποτελούν συμπτώματα προβληματικού αναπνευστικού συστήματος και συνήθως συνοδεύονται από ελλιπή μνήμη κατά τη διάρκεια της ημέρας. Για να καταφέρεις να θυμηθείς αυτό που θέλεις, πάρε βαθιές αναπνοές και χαλάρωσε. Το άγχος και το στρες το μόνο που μπορούν να καταφέρουν είναι να επηρεάσουν αρνητικά τον ρυθμό αναπνοών σου και να δυσκολέψουν τη λειτουργία του μυαλού σου. Προσπάθησε να εισπνεύσεις και να επιδιώξεις βαθιές και σταθερές αναπνοές. Εάν αισθανθείς ότι στ’ αλήθεια  δεν έχεις τον έλεγχο, ίσως να έχει έρθει η ώρα να επισκεφτείς τον γιατρό σου…

Μαγικές Τροφές

Τα ψάρια ονομάζονται «εγκεφαλική τροφή» από πολλούς και σίγουρα όχι τυχαία! Ο σολομός, αλλά και άλλες τροφές όπως τα φασόλια, τα καρύδια αλλά και το άγριο ρύζι, προσφέρουν ποσότητες Ω3 λιπαρών, ικανές να κάνουν τον εγκέφαλο να λειτουργεί 15% πιο γρήγορα, ενώ ταυτόχρονα μειώνουν κατά 60% τον κίνδυνο για Alzheimer’s. Όλα αυτά φυσικά, δεδομένου ότι τα έχεις εντάξει στη διατροφή σου σε τακτά χρονικά διαστήματα. Μην περιμένεις… ήρθε η ώρα να φτιάξεις πρόγραμμα.

Ω ναι… Σοκολάτα!

Αρκετές επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι φλαβονόλες που περιέχουν το κακάο και η μαύρη (μην τα θέλουμε και όλα δικά μας!) σοκολάτα επιδρούν θετικά στη βελτίωση της μνήμης, αλλά και της διάθεσης! Τα συστατικά τους αυξάνουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η αποτελεσματικότητά του στην επίλυση προβλημάτων, ενώ παράλληλα μειώνεται ο χρόνος που απαιτείται για να ανταπεξέλθει σε αυτά!  Εάν θέλεις λοιπόν να δώσεις στη μνήμη σου μια μικρή και γρήγορη «ώθηση», δοκίμασε να φας ένα κομματάκι χωρίς τύψεις και ενοχές για τις θερμίδες!

Ξεκίνα να παίζεις το διάβασμα στα… δάχτυλα!

Έχεις αυτό το αίσθημα ότι είσαι τόσο κοντά στη λέξη που πρέπει να θυμηθείς, αλλά δεν μπορείς με τίποτε να τη φέρεις στο μυαλό σου; Ξέρεις ότι το έχεις διαβάσει και το έχεις αποστηθίσει αλλά συνεχίζει να σου λείπει αυτό το «κλικ» που θα σε κάνει να τη βρεις. Τα πράγματα είναι απλά. Ένωσε τα τρία σου δάκτυλα: αντίχειρα, δείκτη και μέσο (ναι… όπως ακριβώς κάνεις το σταυρό σου!) και συγκεντρώσου. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι μέσα στα επόμενα 40 δευτερόλεπτα θα σου έχει… «έρθει»! Πώς γίνεται αυτό; Σύμφωνα με τη μέθοδο Silva, η κίνηση αυτή ενισχύει το γνωσιακό σου επίπεδο και βάζει τον εγκέφαλο σε στάδιο παραγωγής άλφα κυμάτων, κατά το οποίο το μυαλό σου «ανοίγει» τόσο σε παλιές, όσο και σε νέες πληροφορίες!

Είσαι οπτικός ή ακουστικός τύπος;

Ο πιο εύκολος τρόπος να αποστηθίσεις κάτι είναι να το συνδυάσεις με εικόνες ή ήχους. Αρκετοί άνθρωποι απομνημονεύουν ολόκληρα κείμενα απλά διαβάζοντάς τα δυνατά, καθώς αρκεί το άκουσμά τους για να μπουν στο μυαλό τους μια και καλή. Ίσως να μην ανήκεις σε αυτούς… ίσως και να ανήκεις και να μην το ξέρεις ακόμη! Σε κάθε περίπτωση, προσπάθησε να «τεστάρεις» το μυαλό σου και να διαλέξεις τη μέθοδο που σου ταιριάζει. Κάνε εικόνα τα όσα διαβάζεις και εάν χρειαστεί… Ζωγράφισέ τα! Συνδύασε τις δύσκολες λέξεις, ή αυτές που αδυνατείς να θυμηθείς, με ήχους, πρόσωπα ή άλλες, παρεμφερείς!

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος διαθέτει απίστευτες δυνατότητες. Όταν αισθάνεσαι ότι σε «εγκαταλείπει», αρκεί να θυμάσαι ότι όλα όσα έχεις δει, ακούσει ή μάθει, βρίσκονται κάπου μέσα του, απλά με διαφορετική προτεραιότητα. Βρες τη διαδικασία που σε βολεύει περισσότερο για την ανάκλησή τους και θα δεις ότι τίποτε δεν είναι δύσκολο ή ανέφικτο!

Ειρήνη Ιωαννίδου