Το ψυγειο του διαιτολογου

Και οι διαιτολόγοι έχουν ψυχή και ψυγείο! Τι κρύβει το ψυγείο ενός διαιτολόγου; Δε γνωρίζω με σιγουριά τι έχουν όλοι οι διαιτολόγοι, θα μιλήσω για το δικό μου:

  • Κεφίρ. Το αγαπημένο ρόφημα/ pet της οικογένειας. Ζει εντός και εκτός ψυγείου ανάλογα με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Το κεφίρ είναι ο βασιλιάς των γαλακτοκομικών, γεμάτο προβιοτικά βοηθάει στη λειτουργία του εντέρου, στη διάθεση, στο αδυνάτισμα και ο κατάλογος συνεχίζεται και είναι τεράστιος. Η γεύση του είναι όξινη, οπότε η λύση smoothie είναι μονόδρομος.
  • Μαύρη σοκολάτα. Για τη λιγουρίτσα, για τις δύσκολες μέρες, για τις ώρες της κρίσης. Δεν την τρώω ποτέ ολόκληρη, αλλά απολαμβάνω κομματάκια όποτε νιώσω την ανάγκη. Η πτυχιακή μου στο πανεπιστήμιο ήταν πάνω στη σοκολάτα και από τότε εκτίμησα και την απλή σοκολάτα υγείας, με όσο γίνεται περισσότερο κακάο. Το θέμα δεν είναι οι θερμίδες αλλά να παίρνει κανείς όλη τη γεύση του κακάο (θα με καταλάβουν όσοι θεωρούν καφέ μόνο τον σκέτο).
  • Κale (και γενικότερα πράσινη σαλάτα). Ξεκίνησα να το τρώω για τις ιδιότητές του (είναι αντικαρκινικό, αντιοξειδωτικό, αντιφλεγμονώδες, μειώνει την απορρόφηση του διατροφικού λίπους κλπ) και συνέχισα να το αγαπώ και γευστικά. Είναι λίγο πικρό, αλλά σε συνδυασμό με άλλα λαχανικά και λεμόνι-μουστάρδα τρώγεται ευχάριστα και είναι πολύ χορταστικό.
  • Αυγά. Τρώγονται σε όλα τα γεύματα, έχουν ελάχιστες θερμίδες, αποτελούν καλή πηγή πρωτεΐνης και πλέον έχουν απενοχοποιηθεί εντελώς σαν τροφή. Μαγειρεύονται με πολλούς τρόπους και το κυριότερο πολύ γρήγορα! Έχουν πολύ καλό βαθμό κορεσμού και ειδικά τα ασπράδια είναι σωτήρια σε περίπτωση δίαιτας…
  • Φρούτα. Τα γνωστά, για ενέργεια, φυτικές ίνες και διατήρηση του σακχάρου.
  • Αβοκάντο. Τα καλά λιπαρά του βοηθούν στη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού. Αντικαθιστά το λάδι στις σαλάτες και τρώγεται με λεμονάκι σαν ελαφρύ γεύμα το βράδυ.
  • Γάλα αμυγδάλου. Με λιγότερες θερμίδες από το κανονικό γάλα και περισσότερο εύληπτο εφόσον δεν έχει λακτόζη. Το καταναλώνω με βρώμη και κανέλα σαν ρυζόγαλο και σίγουρα είναι πιο ευχάριστο γευστικά.
  • Cold pressed χυμό από εσπεριδοειδή. Συνήθιζα να πίνω λίγο χυμό το πρωί και επειδή βαριόμουν (ντροπή μου) αγόραζα έτοιμο. Ετοιμάζω στον αποχυμωτή: πορτοκάλι- λεμόνι- γκρέιπφρουτ, κάθε 2-3 μέρες, και πίνω αντί για καφέ το πρωί
  • Πλασμένα έτοιμα μπιφτέκια (στην κατάψυξη). Η εύκολη λύση, ειδικά όταν δεν προλαβαίνω να μαγειρέψω. Μπαίνουν στο αντικολλητικό τηγάνι με λίγο νερό χωρίς να έχουν ξεπαγώσει και σε λίγα λεπτά είναι έτοιμα. Σε φάσεις «προσοχής» ακόμα και ένα με σαλάτα είναι ικανοποιητικά για βραδινό.
  • Παγάκια από ζωμό (στην κατάψυξη). Ετοιμάζω μία φορά στο 6μηνο ζωμό από κοτόπουλο και λαχανικά και τον κρατάω στην κατάψυξη για τις διάφορες συνταγές, ώστε να αποφεύγω τα έτοιμα σκευάσματα!

www.facebook.com/grafeiodiatrofis | www.instagram.com/kliodim