to-kounoupidi-einai-to-kale-tou-2015-savoir ville

Ένα λαχανικό που μπορεί να αποτελεί παιδικό τραύμα για πολλούς από εμάς, φαίνεται ότι πήρε τη θέση του kale για το 2015. Τα λαχανικά έχουν μόδες για τους foodies του κόσμου και ήρθε η στιγμή το κουνουπίδι να πάρει τη δημοσιότητα που του αξίζει. Πολύ πιο ταπεινό από τον προκάτοχό του, αναδείχτηκε πιθανώς λόγω κρίσης (εφόσον είναι πολύ πιο φτηνό), αλλά και λόγω της γεύσης του που ταιριάζει με πολλά πιάτα (και είναι και πολύ πιο «εύκολο» γευστικά από το kale). Μέσα λοιπόν, στα πλαίσια αυτής της μόδας μπορεί κανείς να καταναλώσει το κουνουπίδι με άπειρους ενδιαφέροντες τρόπους που δε θα μας περνούσαν από το μυαλό:

•    ψητό σε αντικατάσταση μιας μπριζόλας… Οι χορτοφάγοι το έβαλαν το χεράκι τους και πλέον σε εστιατόρια του εξωτερικού το κουνουπίδι κόβεται σε φέτες και ψήνεται σαν κρέας! •    σαν πουρές αντί για τον κλασικό πουρέ πατάτας με σαφώς λιγότερες θερμίδες και λιγότερους υδατάνθρακες •    αντί για πλιγούρι σε μια σαλάτα ταμπουλέ (αφού το λιώσουμε στο μπλέντερ και γίνει σαν αλεύρι το ψήνουμε) •    μέσα σε διάφορα σουφλέ μακαρονιών – τυριών κλπ. •    μέσα σε ψωμί •    ακόμα και σε διάφορα γλυκίσματα •   η πιο ενδιαφέρουσα εκδοχή είναι η μετατροπή του σε βάση/ζύμη για πίτσα!!! (μέσα στα πλαίσια της υστερίας του gluten free)

Το κουνουπίδι ανήκει στα κραμβοειδή λαχανικά μαζί με το μπρόκολο και το λάχανο. Έχει πολύ λίγες θερμίδες και περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C, σίδηρο, φυλλικό οξύ, φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και κάλιο. Έχει σημαντική αντικαρκινική δράση, βοηθά στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος και στη μείωση της χοληστερόλης.

www.facebook.com/grafeiodiatrofis