Λίγο η μόδα της χορτοφαγίας, λίγο η τάση του clean eating, λίγο η δαιμονοποίηση των γαλακτοκομικών κ.ο.κ., έχουν φέρει στο προσκήνιο τα γαλακτοκομικά που δεν είναι ζωικής προέλευσης. Και από τι είναι φτιαγμένα; από σόγια, ξηρούς καρπούς ή καρύδα. Στα σούπερ μάρκετ μπορούμε να τα βρούμε και σαν «νηστίσιμα» προϊόντα κυρίως την περίοδο του Πάσχα.

Από διατροφική άποψη τι συμβαίνει;

Θερμιδικά ορισμένα από αυτά όπως το γάλα αμυγδάλου έχουν πολύ καλή ποσότητα ασβεστίου και αρκετά χαμηλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως, και γάλατα στα οποία έχει γίνει προσθήκη ζάχαρης, σοκολάτας κλπ. τα οποία ξεφεύγουν αρκετά σε θερμίδες. Υπάρχουν βέβαια, και άλλα προϊόντα για τα οποία κυκλοφορούν κυρίως συνταγές για να τα φτιάξει κανείς στο σπίτι, όπως το βούτυρο από ξηρούς καρπούς (το οποίο είναι πιο χαμηλό θερμιδικά από το συμβατικό) και τα τυριά, ναι τα τυριά (τα οποία είναι λίγο πιο πλούσια θερμιδικά από το κλασικό τυρί). Αυτό στο οποίο υπερέχουν, είναι ότι η πηγή των λιπαρών είναι φυτική οπότε γλιτώνουμε τα κορεσμένα λιπαρά και περιέχουν και λιγότερο αλάτι. Μπορούν συνεπώς, να καταναλωθούν και από άτομα με διάφορα θεματάκια, τόσο ιδεολογικά, όσο και υγείας όπως πχ. πίεση ή χοληστερόλη.

Εκτός από την υπεροχή τους στο θέμα της υγείας, αρκετά από αυτά είναι και ιδιαιτέρως νόστιμα και σίγουρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε λιγότερο κοινότυπες συνταγές. Δίνουν μια τσαχπινιά στο κλασικό γάλα με δημητριακά και στο χιλιοφαγωμένο τοστ! Δεν απευθύνονται μόνο σε χορτοφάγους και σε ασθενείς αλλά και σε foodies πρόθυμους να δοκιμάσουν κάτι το διαφορετικό…

tumblr_ndjq2ghYnU1qhsmllo1_500

Σπιτική συνταγή για γάλα αμυγδάλου

Υλικά: 1 φλυτζάνι αμύγδαλα, 5-6 φλυτζάνια νερό, ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι, 4 χουρμάδες, 1 βανίλια (προαιρετικά για άρωμα), 1 λεπτό ύφασμα ή 1 πολύ λεπτό σουρωτήρι

Εκτέλεση: μουλιάζουμε τα αμύγδαλα με τα 2 φλυτζάνια του νερού και το αλάτι από το βράδυ και την επόμενη μέρα τα στραγγίζουμε και τα λιώνουμε στο μπλέντερ με το υπόλοιπο νερό, τους χουρμάδες και τη βανίλια. Στη συνέχεια σουρώνουμε και αποθηκεύουμε το γάλα στο ψυγείο για περίπου 7-10 μέρες. Ο πολτός που έμεινε από τα αμύγδαλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί για αλεύρι σε κέικ ή σε γλυκίσματα.

www.facebook.com/grafeiodiatrofis