Όταν ήμουν στο δεύτερο έτος σπουδών η τράπεζα μου πρότεινε να έχω μια πιστωτική κάρτα. Μέχρι να τελειώσω τις σπουδές είχα δουλέψει υπέροχα το ύφος μου όταν την έδινα στο ταμείο, ακόμα και στο σούπερ μάρκετ. Λίγο πριν το 2011 η χρυσή κάρτα έπρεπε να εξοφληθεί και να κοπεί με το ψαλιδάκι σε μικρά μικρά χρυσά κομματάκια.

Πέντε χρόνια καθαρή από πιστωτική κάρτα σκέφτομαι πως σε καμιά τράπεζα δε θα σου πουν τα παρακάτω: 

2038373-1483980007-640x0c

  1. Πως να ισορροπήσεις το budget σου. Θα πρέπει να ξέρεις τα έσοδα σου και τα έξοδα σου. Να έχεις ξεκάθαρη εικόνα ώστε να ξέρεις τι πρέπει να αυξήσεις και τι πρέπει να μειώσεις. Για αρχή μπορείς να τηρήσεις ένα πρόχειρο πλάνο και στη συνέχεια θα έχεις μάθει πια να εντοπίσεις που γέρνει η ζυγαριά και να το διευθετείς.
  2. Πως να διαχειριστείς μια πιστωτική. Θα πρέπει να μάθεις τη σημαίνει ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ επιτόκιο και να καταλάβεις τους όρους. Θα πρέπει να κατανοήσεις απόλυτα γιατί φτιάχτηκαν οι πιστωτικές κάρτες και τι εξυπηρετούν. Σκέψου προσφορές σε δόσεις ή πολύ έκτακτες αγορές όταν δεν έχεις μετρητά. Επίσης πρέπει να συνηθίσεις να την εξοφλείς στην ώρα της και να μην υπερβαίνεις το όριο της.
  3. Πως να επενδύσεις στην αποταμίευση. Δυστυχώς πάντα θα είμαστε πολύ νέοι και ανέμελοι για να σκεφτούμε το μακρινό μέλλον με την μαγκούρα αλλά στη πραγματικότητα η αποταμίευση δεν είναι αυτό. Σκέψου μια πραγματική ανθρώπινη ανάγκη ή ακόμα και μόνο την συναισθηματική ασφάλεια που θα παρέχεις στον εαυτό σου όταν ξέρεις ότι έχεις κάποια δικά σου λεφτά.
  4. Πως πρέπει να διαβάζεις πολύ προσεκτικά τι υπογράφεις. Βιάζεσαι πολύ στην τράπεζα και βιάζονται και εκείνοι. Ζήτησε τα χαρτιά να τα πάρεις μαζί σου και να επιστρέψεις την επόμενη μέρα. Έχεις το δικαίωμα επίσης να πάρει κάποιος την σειρά σου μέχρι να τα διαβάσεις και να επιστρέψεις αργότερα. Μπορείς να έχεις διαβάσει τους όρους και στα sites των τραπεζών μια μέρα πριν πας στο κατάστημα.
  5. Πως πρέπει να έχεις οικονομικούς στόχους. Τα οικονομικά είναι μέρος της ζωή μας και καλό θα ήταν οι στόχοι σου να περιλαμβάνουν και το πορτοφόλι σου. Ανακάλυψε τι θες να καταφέρεις μέσα στη χρονιά και πως θα το επιτύχεις. Ένα ταξίδι θέλει οικονομική οργάνωση και μια μεγάλη αγορά θέλει πολύ σκέψη.
Ακόμα και αν είσαι 20 χρονών και στο πρώτο έτος των σπουδών σου πρέπει να μπορείς να καταλάβεις όσα δεν θα σου πουν στη τράπεζα. Για να μη χρειαστεί να ψαλιδίσεις την κάρτα σου μια μέρα.