Συνταγή για τεραστιο μπισκοτο

SVpost_140214_a

SVpost_140214_b

Είχα σκοπό να σας προτείνω σήμερα μια υγιεινή πράσινη σαλάτα με κοτόπουλο μέχρι που είδα προχθές την ημερομηνία. Δεν έχω ασχοληθεί ποτέ με τη σημερινή γιορτή και το συγκεκριμένο άγιο, όμως, όπως και να’χει, είναι μια ωραιότατη αφορμή για σοκολάτα και εγώ τέτοιες ευκαιρίες δεν τις χάνω! Φτιάξτε, λοιπόν, αυτό το μπισκότο-γίγαντα (έχει 20 εκατοστά περίπου διάμετρο), θέλει μισή ώρα συνολικά προετοιμασία και ψήσιμο, και απολαύστε το μόνοι σας, με το σύντροφό σας, με τους φίλους σας ή όπως αλλιώς επιλέξετε να περάσετε τη σημερινή ημέρα.

Τα υλικά είναι:

60 γρ. βούτυρο λιωμένο και χλιαρωμένο

½ κούπα μαύρη ζάχαρη

1 αυγό

½ κούπα + 2 κ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κ. γλ. baking powder

¼ κ. γλ. αλάτι

1 βανιλίνη

¼ κούπας κακάο σε σκόνη

100 γρ. κουβερτούρα χοντροκομμένη

½ κούπα καρύδια, καβουρδισμένα

Προθερμάνετε το φούρνο στους 175 βαθμούς. Ξεκινήστε καβουρδίζοντας τα καρύδια σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συχνά. Σε ένα μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, το  baking powder, το αλάτι, τη βανιλίνη και το κακάο. Σε ένα άλλο μπολ ρίξτε το βούτυρο και τη ζάχαρη και χτυπήστε καλά με ένα σύρμα μέχρι να έχετε ένα μίγμα ομοιογενές και γυαλιστερό. Προσθέστε το αυγό και χτυπήστε ξανά. Προσθέστε σιγά σιγά τα στερεά υλικά και ανακατέψτε με ένα κουτάλι ίσα ίσα μέχρι να ενσωματωθούν στο μίγμα. Δε χρειάζεται πολύ ανακάτεμα και η ζύμη που προκύπτει είναι αρκετά σφιχτή. Προσθέστε τα καρύδια και τα κομμάτια κουβερτούρας κρατώντας κάποια στη άκρη, για να μπουν από πάνω. Κάντε τη ζύμη μια μπάλα με τα χέρια σας, τοποθετήστε την στη μέση ενός ταψιού με λαδόκολλα, πατήστε τη λίγο από πάνω, προσθέστε τα υπόλοιπα κομματάκια κουβερτούρας και ψήστε γα 16-18 λεπτά μέχρι να δείτε τις άκρες να σταθεροποιούνται. Ακόμα κι αν σας φαίνεται πολύ υγρό ακόμα, βγάλτε το και αφήστε το να κρυώσει τελείως. Και σε καμία περίπτωση μην το αφήσετε πάνω από 20 λεπτά, γιατί θα στεγνώσει πολύ. Κόψτε το σε κομμάτια ή φάτε το κατευθείαν με το κουταλάκι! Καλή επιτυχία!

Η Μαρία είναι αρχιτέκτονας. Μεγάλωσε, σπούδασε και μένει στη Θεσσαλονίκη. Προτιμά το λευκό και τα φυσικά υλικά στο χώρο της, αλλά και στους χώρους που σχεδιάζει. Αγαπά το υγιεινό φαγητό και ειδικά το πρωινό! Και τη σοκολάτα, εννοείται! Αν δεν βρίσκεται στο γραφείο, στην κουζίνα ή αν δε φωτογραφίζει τα πρωινά της στο πάτωμα της κρεβατοκάμαρας, τότε σίγουρα κινείται μεταξύ τραμπάλας και τσουλήθρας πίσω από ένα αεικίνητο εναμισάχρονο. Στη στήλη Food | Recipes κάθε εβδομάδα θα δείτε συνταγές για εύκολα, ελαφριά πιάτα και tips για την κουζίνα σας.

2 Comments

  • Reply February 25, 2014

    Katrina G.

    Παρόλο που δεν την είδα την συνταγή αυτή εγκαίρως, την έκανα στις 19 Φλεβάρη, στην επέτειο των γονιών μου. Άψογη και γίνεται εξίσου ωραία και με κουβερτούρα γάλακτος ή και κομματάκια λευκής σοκολάτας από πάνω. Συνοδεύεται τέλεια με φυστικοβούτυρο.
    Μπράβο Μαρία!

    • Reply February 25, 2014

      Maria Prassa

      Καταρχήν, χαίρομαι πολύ που το δοκίμασες και που σου άρεσε! Όσο για τις προτάσεις σου για τις σοκολάτες και τα φυστικοβούτυρα (ή αμυγδαλοβούτυρα, πάντα σπιτικά εννοείται), έχεις πέσει τελείως μέσα στα γούστα μου!

Leave a Reply

Solve : *
23 × 3 =