Δεκαετίες τώρα, η άποψη που επικρατεί γύρω από το mental health είναι το “λύσε το μόνος σου”, με τα βιβλία και τις λίστες αυτοβελτίωσης να αυξάνονται μέρα με τη μέρα. Η ιδέα είναι ότι όσο πιεστικά ή δύσκολα και αν γίνονται τα πράγματα, εμείς οι ίδιοι με τη δύναμη της σκέψης μας θα καταφέρουμε να μπλοκάρουμε τις αρνητικές σκέψεις και να επικεντρωθούμε στη θετική, φωτεινή πλευρά της ζωής.

Πρόσφατες έρευνες που έγιναν από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Cambridge δείχνουν πως η παραπάνω θεώρηση είναι λάθος. Μέσα από μελέτες που έγιναν, παρατήρησαν μία χημική ουσία που βρίσκεται στο μέρος του εγκεφάλου που αφορά τη μνήμη, και η οποία έχει τη δυνατότητα να συμπιέζει και σταδιακά να μειώνει τις δυσάρεστες σκέψεις. Πιο συγκεκριμένα βρέθηκε ότι ένας νευροδιαβιβαστής γνωστός ως GABA είναι ο καταλύτης για την αναστολή ανεπιθύμητων σκέψεων και όταν υπάρχει λιγότερος από αυτόν τον νευροδιαβιβαστή στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου, όπου οι μνήμες λαμβάνουν χώρα, τα άτομα αυτά είναι κακώς εξοπλισμένα για να φιλτράρουν αυτές τις υπερβολικές σκέψεις.

Η παραπάνω ανακάλυψη δείχνει πως τελικά όχι, δεν είναι θέμα θέλησης και αλλαγής συμπεριφοράς η θετική αντιμετώπιση. Είναι θέμα χημείας του εγκεφάλου. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως η θεραπεία, η προσωπική μας φροντίδα και οι θετικές σκέψεις δεν βοηθούν. Ας μην ξεχνάμε πως η επιστήμη βρίσκεται ακόμη στο πρώτο στάδιο αυτής της νέας παρατήρησης και πως έπεται και συνέχεια.