Κάθε ζευγάρι που έχει πάρει την απόφαση να είναι μαζί και να επικοινωνεί βαθιά, οφείλει να κάνει μόνο ένα πράγμα (εκτός από το να πλένεται). Να είναι ειλικρινής ο καθένας με τον εαυτό του. Είναι κλισέ, το ξέρουμε, αλλά αν δεν είσαι πρώτα εσύ (ναι σε σένανε μιλάω) ειλικρινής με τον εαυτό σου, τα θέλω και τις επιθυμίες, περιμένεις να είναι ο άλλος; Και προφανώς αυτό δεν το κάνεις μόνο μέσα σε μία ερωτική σχέση. Το κάνεις με ο,τιδήποτε. Αυτός ο διάλογος με τον εαυτό, που δεν κάνουμε ποτέ μέσα στο αμάξι ή στο δρόμο γιατί θα νομίζουν ότι η τρέλα μας χτύπησε την πόρτα. Εκτός αν βάλουμε ένα Bluetooth στο αυτί που είναι ένα αρκετά καλό trick.

Ποια είναι τα ερωτήματα που θέτουμε στον εαυτό μας όταν βρισκόμαστε σε μία σχέση (ας πούμε για ένα σεβαστό χρονικό διάστημα); Έχει μεγάλη σημασία το πόσο διάστημα είμαστε με κάποιον ώστε να νιώθουμε ότι τον γνωρίζουμε καλά και έχουν ‘δοκιμαστεί’ κάποια πράγματα. Επειδή όμως άνθρωπος είσαι, αλλάζεις, μεγαλώνεις και αναθεωρείς, πόσο σημαντική και λειτουργική είναι η σχέση μέσα στην οποία βρίσκεσαι; ‘Θέλω να έχω ερωτική ζωή με αυτόν τον άνθρωπο’; Εντάξει, οι σχέσεις έχουν σκαμπανεβάσματα και το σεξ επίσης. Αλλά οι εξωτερικές συνθήκες δεν επηρεάζουν την ερωτική ζωή σου στο 100%. Αν θες τον άλλον ερωτικά ακόμα, τα πράγματα έρχονται φυσικά και αυθόρμητα χωρίς τεράστια προσπάθεια. Αν είναι να προσπαθείς ακόμα και για την επιθυμία, άστο καλύτερα. Φτιάξε ένα σπιτικό χάμπουργκερ (έχω πολύ καλή συνταγή για σπιτικό ψωμί και μπιφτέκι). ‘Με ενοχλούν τα ελαττώματά του/της;’. Πρόσεχε να δεις τί συμβαίνει εδώ. Γνωρίζουμε έναν άνθρωπο και μας γοητεύει το ότι είναι αδέξιος, λιγομίλητος, βαρύς κι ασήκωτος, ο χαβαλές της παρέας αλλά και ο φλερτάκιας που τις ρίχνει όλες ξερές. Όταν όμως περνά ο καιρός, αρχίζεις να τσιτώνεις που σπάει τα βάζα, δεν αναλύει καθόλου τη σχέση σας, δεν κάνει εύκολα πλάκες, είναι καραγκιόζης και πέφτουλας. Όπως καταλαβαίνεις, κανένας δεν θα αλλάξει επειδή εσύ περιμένεις ότι θα τους φέρεις όλους στα μέτρα σου. Όσο κι αν μας πονάει η αλήθεια, είμαστε αυτό που είμαστε και πρέπει να αποφασίσουμε αν γοητευόμαστε ή αηδιάζουμε. Όσο πιο ειλικρινής είσαι σε αυτό και όσο περισσότερο αρχίσεις να αποδέχεσαι εσένα και τους άλλους για αυτό που είστε, τόση περισσότερη ψυχική ηρεμία θα κερδίσεις.

Και συνεχίζουμε ‘Μπορώ να είμαι ο εαυτός μου μαζί του/της;’. Αυτό είναι μάλλον το Α και το Ω για οποιαδήποτε σχέση. Δεν σημαίνει ότι φταίει ο άλλος επειδή εσύ δεν νιώθεις άνετα. Μπορεί να έχει να κάνει με εσένα και το πώς αντιμετωπίζεις τις ερωτικές σχέσεις εν γένει. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να σεβαστείς τα όποια συναισθήματα σου δημιουργεί ένας άνθρωπος και να εμπιστευτείς το ένστικτο. Αν σου βγάζει το χειρότερο εαυτό, είναι θέμα υπό εξέταση. Πιο πολύ για να αντιληφθείς εσύ κάποια πράγματα για τον εαυτό σου και τους ανθρώπους που επιλέγεις για να υπάρχουν στη ζωή σου.

Αυτό είναι το top 3 των βασικών ερωτημάτων από εμάς σε εμάς. Όταν ολοκληρωθεί (λέμε τώρα) αυτή η διαδικασία, φτάνουμε στο σημείο όπου το ζευγάρι πρέπει να μιλήσει ανοιχτά και τίμια για τη σχέση (η ζωή είναι ζόρικη τί νόμιζες;) Υπάρχουν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν και από τους δύο και που ορίζουν το σημείο της σχέσης. Ας πούμε, ‘περνάμε καλά στο σεξ; Νιώθουμε άνετα να λέμε τί μας αρέσει και τί όχι;’. Δεν είναι μόνο ότι ο άλλος δεν μπορεί να μαντέψει τις επιθυμίες μας, είναι ότι πώς μιλάμε για σχέση όταν φοβάσαι να εκφραστείς μέσα στο πιο σημαντικό κομμάτι μίας σχέσης; Δεν πρόκειται να αναφερθώ καν στους ψεύτικους οργασμούς γιατί είναι σκέτη παρωδία.

‘Με αγαπάς έτσι όπως είμαι’; Δεν ξέρω πόσοι έχουν τα κότσια να κάνουν αυτή την ερώτηση γιατί εδώ δεν μπορούμε να την απαντήσουμε εμείς για τον εαυτό μας. Και αν μιλάμε για άνθρωπο που τον δυσκολεύει πολύ ο εαυτός του, δεν υπάρχει περίπτωση να είναι οκ με τα ελαττώματα του άλλου. Παρόλα αυτά, επειδή εδώ δεν κόβουμε φτερά και όνειρα (και πιστεύουμε στο κουνελάκι του Πάσχα), μπορεί να υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εκεί έξω που να μην τσαντίζονται εύκολα με τα ελαττώματα και τις δυσκολίες τους. Και των άλλων. Αν ξεπεράσετε αυτό, να μας πάρετε τηλέφωνο και να μας πείτε να σας φτιάξουμε καμία προτομή. ‘ Περνάμε καλά μαζί;’. Δεν αναφέρομαι μόνο στις στιγμές που βλέπετε μαζί σειρές και ταινίες, αν και είναι μία πολύ καλή αρχή. Ανυπομονεί να δει ο ένας τον άλλο; Νιώθετε καλά ακόμα κι όταν ο καθένας κάνει το δικό του; Μπορείτε να πείτε καμιά κουβέντα για βαθύτερες ανησυχίες ή περιορίζεστε στο ‘κατέβασες τα σκουπίδια’ και ‘πόσο μ…..ς είσαι’;’

Ακόμα κι αν αυτά τα ερωτήματα έχουν αρνητική απάντηση, μην βιάζεσαι να αποχαιρετίσεις και να κλείσεις την πόρτα με δύναμη. Μίλα γι αυτά που σε προβληματίζουν και μην το κάνεις με δασκαλίστικο τρόπο. Αυτός που μοιράζεται τις σκέψεις και τα συναισθήματά του με γλυκό τρόπο, κερδίζει περισσότερα από εκείνον που ουρλιάζει μέσα στο αυτί του άλλου. Και κάποιοι φόνοι αποκτούν δικαιολογία. Μίλα ή δείξε. Μην περιμένεις και μην αναβάλεις. Και μην πίνεις όταν οδηγείς.