Όλοι το έχουμε κάνει. Αισθανόμαστε ένα έντονο πόνο ή μια αδιαθεσία και αντί να πάμε σε κάποιο γιατρό, ψάχνουμε τα συμπτώματα στο διαδίκτυο. Αυτό μόνο σε καλό δεν μπορεί να βγει.

sick

Στάδιο #1: Η πρώτη αδιαθεσία.

Ξύπνησες με πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους και τα μάτια σου είναι κατακόκκινα. Μάλλον δεν κοιμήθηκες καλά ή κόλλησες κανένα μικρόβιο στο γραφείο.

Στάδιο #2: Η ώρα του παυσίπονου.

Σκέφτεσαι πως δεν είναι καλή ιδέα να πας στο γραφείο σ’ αυτά τα χάλια, οπότε παίρνεις ένα παυσίπονο. Σε μια ωρίτσα θα είσαι περδίκι.

Στάδιο #3: «Ας κάτσω σπίτι καλύτερα».

Η ώρα περνάει κι εσύ αντί να αισθάνεσαι καλύτερα, γίνεσαι χειρότερα. Καταλήγεις να ζητάς άδεια από τη δουλειά σου, γιατί τα μάτια σου θα πετάξουν φλέβες αν αντικρίσεις οθόνη υπολογιστή. Τελικά καταλήγεις στο Netflix.

Στάδιο #4: «Μωρέ λες να έχω κάτι πιο σοβαρό;»

Πέρασαν τέσσερις ώρες και πήρες κι άλλο παυσίπονο. Ο πονοκέφαλος δεν καταλάγιασε ούτε για λίγο, τα μάτια σου πονάνε και το ίδιο ισχύει και για τους μυς σου. Αρχίζεις να θυμάσαι τότε που σε ένα επεισόδιο του House ο ασθενής ένιωσε μια απλή αδυναμία στους μυς και του βρήκαν ένα σπάνιο αυτοάνοσο νόσημα που σε αφήνει παράλυτο.

Στάδιο #5: Η φάση του πανικού.

«Λες να έχω κι εγώ κάποιο αυτοάνοσο; Τι θα γίνει αν δεν μπορέσω ποτέ να περπατήσω; Μπα, δεν μπορεί να συνέβη έτσι ξαφνικά.. Ας κοιτάξω καλύτερα στο google».

Στάδιο #6: Time to Google.

Πληκτρολογείς «πονοκέφαλος, μυαλγίες», πατάς search πατάς search και περιμένεις. Πρώτο αποτέλεσμα: «Πυρετός Q». Μπαίνεις στην ιστοσελίδα. Διαβάζεις τα συμπτώματα και γνέφεις θετικά ακόμα και σ’ αυτά που δεν νιώθεις. Μέχρι και βήχας σε πιάνει.

Πυρετός Q

Συμπτώματα: Πυρετός, ρίγη, πονοκέφαλος, μυαλγίες και βήχας. Συχνά επιπλέκεται με ενδοκαρδίτιδα.

Παθογένεια: Η νόσος προκαλείται με την εισπνοή μολυσμένης σκόνης η μολυσμένου γάλακτος με το μικρόβιο Coxiella burnetti. Συνήθως προσβάλλει αυτούς που έχουν επαφή με μολυσμένα πρόβατα η βοοειδή. Το μικρόβιο όταν εισέλθει στο σώμα προκαλεί πνευμονία και συχνά μεταπίπτει σε παρατεινόμενη νόσο με προσβολή διαφόρων οργάνων και κυρίως της καρδιάς.

Θεραπεία: Με την χορήγηση τετρακυκλίνης η χλωραμφαινικόλης. Σε περίπτωση ενδοκαρδίτιδος μπορεί να χρειασθεί θεραπεία για 2 έως 5 χρόνια και εγχείρηση αντικατάστασης βαλβίδων.

Στάδιο #6: Κουκούλωμα κάτω από τα σκεπάσματα και βουβό κλάμα.

Εγχείρηση αλλαγής βαλβίδων; Ενδοκαρδίτιδα; Θεραπεία για 5 χρόνια;

Είσαι πλέον βέβαιος πως πεθαίνεις κι ας μην έχεις έρθει ποτέ σε επαφή με πρόβατα.

Ακόμα κι όταν οι φίλοι σου σε διαβεβαιώσουν πως είσαι μια χαρά, αν και χάσκει μια βίδα στον εγκέφαλο, εσύ για ένα μεγάλο διάστημα δεν θα καταναλώσεις γάλα.