Δεν πιστεύω πως υπάρχει άνθρωπος που να μην του αρέσει ή που να μη θέλει να απλώσει μια στρώση ενός εκατοστού (για να μην πω δύο) πάνω σε μια φέτα ψωμί για να το ευχαριστηθεί!

Φτιάξτε τη δική σας πραλίνα φουντουκιού για σας, την οικογένειά σας ή κάντε την δώρο μέσα σε ένα ωραίο βαζάκι, μιας και η ποσότητα αυτής της συνταγής είναι μπόλικη, σχεδόν ένα κιλό.

Τα υλικά είναι:

250 γραμμάρια φουντούκια ωμά

1 ½ κούπα γάλα πλήρες

5 κουταλιές της σούπας άχνη ζάχαρη

μια πρέζα αλάτι

350 γραμμάρια κουβερτούρα

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε ένα ταψί με λαδόκολλα βάλτε τα φουντούκια και ψήστε τα για 10 λεπτά μέχρι να καβουρδιστούν και η φλούδα τους να αρχίσει να ανοίγει. Βγάλτε τα πάνω σε μια πετσέτα κουζίνας και τρίψτε τα καλά μέχρι να φύγουν οι φλούδες. Ακόμα κι αν μείνουν μερικές, δεν πειράζει καθόλου. Τοποθετήστε τα σε ένα μούλτι και χτυπήστε τα μέχρι να γίνουν τρίμματα, όσο πιο λεπτά γίνεται. Λιώστε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί και προσθέστε την στο μούλτι. Χτυπήστε πάλι για να ενωθεί με το φουντούκι.

Σε ένα κατσαρολάκι βάλτε το γάλα, τη ζάχαρη και το αλάτι, ανακατέψτε και ζεστάνετέ το μέχρι στο σημείο που αρχίζει να βράζει. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε το ελάχιστα να χλιαρώσει. Ρίξτε στο γάλα το μίγμα κουβερτούρας-φουντουκιού και με ένα σύρμα ανακατέψτε πολύ καλά μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά. Μεταφέρετε την πραλίνα σε βάζα και τοποθετήστε τα στο ψυγείο μέχρι να πήξει. Θα χρειαστούν αρκετές ώρες και βολεύει να το φτιάξετε την προηγούμενη το βράδυ για να είναι έτοιμο την άλλη μέρα το πρωί.

 Μαρία Πρασσά (bread&tea)