Το ξέρατε ότι η γλυκοπατάτα είναι μια από τις τροφές που δοκιμάστηκαν στην Αφρική για να λύσει το πρόβλημα της υποσίτησης της ηπείρου; Καθώς πρόκειται για μια υπερτροφή με πολύ πιο πλούσια διατροφική αξία από τη λευκή πατάτα και ιδιαίτερα εύκολη στη παραγωγή της. Το πορτοκαλί της χρώμα μαρτυρά ότι είναι πλούσια σε Βήτα- Καροτίνη κι επομένως βιταμίνη Α που είναι σημαντική για την υγεία των ματιών. Επίσης είναι πολύ καλή πηγή Βιταμίνης C, πλούσια σε αντιοξειδωτικά στοιχεία και διάφορες βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Αν δε τρώτε πολλές γλυκοπατάτες ή αν έχετε βαρεθεί να τις τρώτε ψητές στο φούρνο, η σούπα αυτή είναι ένας πολύ εύκολος τρόπος να τις βάλετε στη διατροφή σας. Πόσο μάλλον όταν συνδυάζεται και με τζίντζερ, που είναι γνωστό για την αντιφλεγμονώδη δράση του. Η νόστιμη αυτή σούπα είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξορκίσετε τα κρυολογήματα του χειμώνα. Η γεύση της είναι ζεστή, πλούσια, γλυκιά με ένα ελαφρύ κάψιμο στην άκρη, ότι ακριβώς χρειάζεσαι τα κρύα χειμωνιάτικα βράδια.

Υλικα (για 4 ατομα)

  • 2 κόκκινα κρεμμύδια
  • 8εκ τζίντζερ
  • 4 γλυκοπατάτες
  • 2 λίτρα νερά ή ζωμό λαχανικών
  • ¼ κούπας σως ταμάρι ή σόγιας
  • ½ κούπα σιρόπι σφενδάμου ή ότι άλλο γλυκαντικό χρησιμοποιείτε
  • Χυμό από 2 λάιμ
  • 1 κτλ σούπας λάδι καρύδας
  • Αλατοπίπερο
  • Λίγες νιφάδες τσίλι για το γαρνίρισμα

Προετοιμασία

  • Ψιλοκόβεις το κρεμμυδάκι και το τζίντζερ και τσιγαρίζεις σε χαμηλή φωτιά με το λάδι καρύδας σε μια μεγάλη κατσαρόλα
  • Ξεφλουδίζεις τις γλυκοπατάτες, κόβεις σε κυβάκια και προσθέτεις στη κατσαρόλα για περίπου 5 λεπτά
  • Προσθέτεις το νερό ή το νερό με το ζωμό λαχανικών. Αποφεύγω να χρησιμοποιώ έτοιμους ζωμούς και η συνταγή βγαίνει εξίσου νόστιμη και χωρίς ζωμό λαχανικών αλλά αν εσείς έχετε στο σπίτι και θέλετε να προσθέσετε σίγουρα θα δώσει γεύση. Βράζεις για περίπου 25 λεπτά με το καπάκι κλειστό σε υψηλή θερμοκρασία μέχρι να αρχίσουν να λιώνουν οι γλυκοπατάτες.
  • Κλείνεις τη φωτιά και αφήνεις να κρυώσει για 5 λεπτά.
  • Βάζεις τη σούπα σε μπλέντερ και προσθέτεις το σιρόπι σφενδάμου, το ταμάρι , το λάιμ και το αλατοπίπερο. Αυτό είναι το σημείο που μπορείς να προσαρμόσεις τις αναλογίες για να τη φέρεις στη γεύση που σου αρέσει. Προσωπικά αποφεύγω τη ζάχαρη και γι’ αυτό έβαλα μόνο μια κουταλιά σούπας σιρόπι σφενδάμου, αλλά να τη θέλεις πιο γλυκούτσικη μπορείς να βάλετε όλη τη ποσότητα. Χτυπάς καλά στο μπλέντερ μέχρι να λιώσουν όλα τα υλικά και να γίνει βελουτέ η σούπα.
  • Σερβίρεις σε βαθιά πιάτα με λίγες νιφάδες από τσίλι.