installation_view_1 (Custom)

Ανεβαίνοντας τη Σκουφά για να βρω την Ομήρου σκεφτόμουν τι θεωρώ κιτς… Άμεσα με είδα ντυμένη με ριγέ παντελόνι, φλοράλ πουκάμισο και λαμέ σακάκι .. (γελάω!) Καθολικές θρησκευτικές εικόνες με την Παναγία και τον Χριστό να φωσφορίζουν περνούν από μπροστά μου, και καθώς καταιγίδα από χρυσοποίκιλτα αντικείμενα και μπαρόκ σαλόνια ξεσπάει στο μυαλό μου, είχα ήδη κατέβει τα σκαλιά της Gallery Elika (Ομήρου 27) και χαιρετήσει την κοπέλα στην υποδοχή.

Tsakonas_Pavlos

Η ομαδική έκθεση Κατι το πολύ ‘Ωραίον’, είναι ένα σύνολο έργων που έχουν κοινή αναφορά στο κιτς. Πορσελάνινα, πλαστικά, κεραμικά αντικείμενα που αναπαριστούν είτε ζώα είτε ανθρώπους (ή και τα 2 παράλληλα!), κακοφορμισμένα μπιμπελό σε συλλογές άνω των 20 κομματιών, χειροποίητες γύψινες μάσκες a la Venice, κεντητοί πίνακες  κ.α.  που όλοι έχουμε δει στα σπίτια των γιαγιάδων/θειάδων/συγγενών τοποθετημένα σε θέσεις προβολής, όντως  μπορούν να γίνουν αντικείμενα τέχνης. Ή έστω έμπνευση!

Τίποτα δεν είναι άχρηστο, ή άψυχο ή ευτελές. Αυτό μας μαθαίνει η Τέχνη. Αυτό πραγματεύεται και το κιτς στην Τέχνη. Τα έργα της έκθεσης σε ένα πρώτο πέρασμα προκαλούν ευχαρίστηση και μια είδους ανακούφιση, όπως εύστοχα αναφέρεται στο κείμενο που συνοδεύει την έκθεση. Ανακούφιση γιατί οι εικόνες αυτές είναι οικείες, είναι ανθρώπινες, είναι σαρκαστικές. Μιλούν για την ελληνική πραγματικότητα (και όχι μόνο) καυτηριάζοντας την αισθητική της, παράλληλα με την νοητικά δραματικής της διάσταση. Το κιτς είμαστε εμείς, είναι η ίδια η ζωή. Απόλαυση και δράμα μαζί.

Papadimitiou_Aggelos_The Great Castrator view2_2009_porcelain_71x30x25cm (Custom)

Έργα που ξεχώρισα είναι της Σοφίας Τούμπουρα // Days of Glory //, ένα συντριβάνι τοποθετημένο στο μικρό αίθριο του χώρου, φτιαγμένο από φελιζόλ και πλαστική λεκάνη, καυστικό και intothepoint με άμεση την αισθητική παραπομπή στην ελληνική ταβέρνα (Καβούρι_ δεκαετια του 60) με τη πλαστική καρέκλα του γύφτου απαραίτητο στοιχείο στο χώρο και τον χρόνο να έχει σταματήσει…  Αξιοσημείωτο και το έργο του Άγγελου Παπαδημητρίου // Ο Μεγάλος Ευνουχιστής // κατασκευασμένο από πορσελάνη και με αναπαραστάσεις παρμένες από τη μυθολογία, τη θρησκεία, την καθημερινή ζωή, συνθέτει ένα αντικείμενο ‘διακόσμησης-τέχνης’. Ο Παπαδημητρίου γνωστός για τη καυστικότητα στα έργα του μιλάει για αλήθειες με εργαλείο του το κιτς, αισθητικά, και με τη σύνθεση ασυγγενών παραστάσεων στα γλυπτά του,  μορφολογικά.

Ενδιαφέρον έργο και της Laura Kikauka // Red Room Love Den // (εδώ παρουσιάζει φωτογραφία) με τη χαρακτηριστική πρακτικής της να συλλέγει αντικείμενα και να τα στήνει σε χώρους, είτε εκθέτοντας τα ως εγκατάσταση είτε φωτογραφίζοντας το αποτέλεσμα. Μια συλλογή αντικειμένων από sex shop δημιουργεί ένα περιβάλλον φαινομενικά ερωτικό, όμως η εικόνα στο τέλος  αφαιρεί την πορνό διάθεσή της και δίνει στον θεατή ένα χώρο με ευχάριστα παιγνιώδη διάθεση.

Kάτι το πολύ “Ωραίον”

Gallery Elika / Ομήρου 27 / 10672 Αθήνα / 210 3618045 / www.elikagallery.com

Eγκαίνια: Τρίτη 8 Μαρτίου, 8μμ.

Διάρκεια έκθεσης:  8 Μαρτίου – 16 Απριλίου 2016

Ώρες λειτουργίας:   Τρίτη – Παρασκευή: 12-8μμ | Σάββατο: 12-4μμ.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι: Δημήτρης Αντωνίτσης, Jack Burton, Τάκης Γερμενής, Jorge Cabieses-Valdés, Μανώλης Δασκαλάκης-Λεμός, Χριστόφορος Δουλγέρης, Βασίλης Ζωγράφος, Αλεξία Καραβέλα, Kalos&Klio, Κωνσταντίνος Λαδιανός, Αλίκη Παλάσκα, Βασίλης Παπαγεωργίου, Άγγελος Παπαδημητρίου, Ηλίας Παπαηλιάκης, Σπύρος Στάβερης, Σοφία Τούμπουρα, Παύλος Τσάκωνας.

Μάρα Καλλίνικου