4 συνταγές που θα κάνουν το rhubarb το αγαπημένο σου υλικό μαγειρικής

4 συνταγές που θα κάνουν το rhubarb το αγαπημένο σου υλικό μαγειρικής

Αν είσαι από αυτούς τους ανθρώπους που είναι ανοιχτοί σε νέες γεύσεις τότε σίγουρα δεν θα μείνεις ασυγκίνητη από το rhubarb (ραβέντι ή ρεβέντι), ένα λαχανικό που χρησιμοποιείται και ως φρούτο στη μαγειρική. Θα σου θυμίσει λίγο το παντζάρι ή τα σέσκουλα και η κατάλληλη εποχή να το καταναλώσεις είναι η άνοιξη. Χρησιμοποιούνται κυρίως τα κοτσάνια του, τα οποία βράζονται με ζάχαρη και χρησιμοποιούνται σε πίτες και γλυκά αλλά και σε αλμυρά πιάτα. Θα το βρεις στα σούπερ μάρκετ και με μεγάλα μανάβικα.

Εμείς σου έχουμε κάποιες εύκολες συνταγές ώστε να γίνει η πρώτη σου γνωριμία με το καινούριο αυτό υλικό.

Σάλτσα rhubarb

Γλυκιά αλλά και λίγο ξινή, η σάλτσα αυτή συνοδεύει άψογα βουτυρωμένο ψωμί και muffins το πρωί ή ένα δροσερό παγωτό το απόγευμα.

grumpyshoneybunch.com

Υλικά

4 φλιτζάνια rhubarb σε κομμάτια 1/2 φλιτζάνι νερό 1/2 κουταλάκι αλάτι 3/4 φλιτζανιού ζάχαρη 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση

Βάλε το rhubarb, το νερό, το αλάτι, τη ζάχαρη και το εκχύλισμα βανίλιας σε κατσαρόλα σε υψηλή θερμοκρασία. Περίμενε να βράσει και χαμήλωσε τη θερμοκρασία (μέση προς χαμηλή). Μαγείρεψε για 5-10 λεπτά. Άφησε τη να κρυώσει. Φυλάσσεται σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο μέχρι 1 εβδομάδα. Στην κατάψυξη μπορεί να διατηρηθεί για έως και 3 μήνες.

Φρυγανισμένο ψωμί με σος rhubarb και εσαλότ

Ιδανικό ορεκτικό για ένα τραπέζι γενεθλίων ή για τα πρώτα ανοιξιάτικα βραδινά ξενύχτια στη βεράντα ή τον κήπο με την παρέα σου.

floatingkitchen.net

Υλικά

1 κουταλάκι ελαιόλαδο 3/4 φλιτζάνια ψιλοκομμένο εσαλότ (είδος κρεμμυδιού, μικρό και ξανθό) 3 φλιτζάνια ψιλοκομμένο rhubarb 1 φλιτζάνι ζάχαρη 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού 1 κουταλάκι βαλσαμικό ξύδι 1/8 κουτ. κανέλα 1 γαλλική μπαγκέτα 250 γρ. κατσικίσιο τυρί ή άλλο μαλακό τυρί της επιλογής σου Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

Ζέστανε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία. Πρόσθεσε τα ψιλοκομμένα εσαλότ και μαγείρεψε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσουν αλλά όχι να ροδίσουν (περίπου 5 λεπτά). Ανάμειξε το rhubarb, τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού, το βαλσαμικό ξύδι και την κανέλα και μετάφερέ τα στην κατσαρόλα όπου θα σιγοβράσουν και θα μαγειρευτούν για περίπου 5-10 λεπτά. Το rhubarb θα πρέπει να έχει μαλακώσει αρκετά. Αφαίρεσε την κατσαρόλα από το μάτι και άφησε την κομπόστα να κρυώσει (και να γίνει πιο πηχτή). Μόλις κρυώσει (θερμοκρασία δωματίου), μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις αμέσως ή μπορείς να τη μεταφέρεις σε αεροστεγές δοχείο το οποίο θα φυλάξεις στο ψυγείο για μερικές (~7) ημέρες.

Κόψε τη γαλλική μπαγκέτα σε φέτες. Φρυγάνισέ τις φέτες και στη συνέχεια, άπλωσε το τυρί σε κάθε μία από τις φέτες ψωμιού. Συμπλήρωσε μια κουταλιά από την κομπόστα και τέλος πασπάλισε ελάχιστο φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.

Πράσινη σαλάτα με μελωμένο rhubarb

Χορτοφαγική σαλάτα με πολλά θρεπτικά συστατικά αλλά γεμάτη γεύσεις. Απλή, χορτοφαγική, υγιεινή και χωρίς γλουτένη.

cottercrunch.com

Υλικά

2 φλιτζάνια ψιλοκομμένο rhubarb 3-4 κουταλιές της σούπας μέλι 1 κουταλιά της σούπας βαλσαμικό ξύδι 4 φλιτζάνια πράσινα φυλλώδη λαχανικά 1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο) 1/2 φλιτζάνι καρότα 3 -4 κουτ. σούπας ψημένους ηλιόσπορους 1/2 φλιτζάνι τρίμματα κατσικίσιου τυριού Αλάτι/πιπέρι λάδι / ξίδι για το dressing φρέσκο λεμόνι

Εκτέλεση

Προθέρμανε το φούρνο στους 220 βαθμούς Κελσίου. Σε ένα ταψί βάλε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Κόψε το Rhubarb (κοτσάνια) σε μικρές φέτες και βάλε το σε ένα μπολ με μέλι και βαλσάμικο ξύδι. Μετάφερε το rhubarb στο ταψί και ψήσε για 8-10 λεπτά. Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ βάλε τα πλυμένα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το κρεμμύδι και τα καρότα. Τοποθέτησε το rhubarb πάνω από τη σαλάτα. Στη συνέχεια, προσθέστε τους ηλιόσπορους, το κατσικίσιο τυρί, το αλάτι και το μαύρο πιπέρι. Φτιάξε ένα dressing με φρέσκο λεμόνι, ελαιόλαδο και ξύδι πριν το σερβίρεις (οι δοσολογίες για το dressing είναι κατά βούληση).

Scones με φράουλα και rhubarb

Η φράουλα και το Rhubarb είναι ένας μαγικός συνδυασμός.

heatherchristo.com

Υλικά

2 ½ φλιτζάνια αλεύρι ½ φλιτζάνι ζάχαρη 1 κουταλάκι του γλυκού baking powder ½ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι 8 κουταλιές της σούπας κρύο βούτυρο κομμένο σε κομμάτια 2/3 φλιτζανιού κρέμα γάλακτος 1 αυγό, χτυπημένο 1 φλιτζάνι rhubarb, κομμένο σε λεπτές φέτες 1 φλιτζάνι φράουλες σε φέτες 2 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος Μαρμελάδα φράουλα για συνοδευτικό

Εκτέλεση

Προθέρμανε τον φούρνο στους 200 βαθμούς και προετοίμασε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Στο μπολ του μίξερ, ανάμειξε τα στερεά υλικά: το αλεύρι, τη ζάχαρη, το baking powder, τη σόδα και το αλάτι. Πρόσθεσε το κρύο βούτυρο και ανακάτεψε μέχρι να αποκτήσεις ένα μείγμα σαν χοντροκομμένη ψίχα. Σε ένα μικρό μπολ χτύπησε μαζί την κρέμα και το αυγό. Προσθέστε το στο μείγμα του μίξερ και ανακάτεψε μέχρι να έχεις μια ζύμη ακόμα εύθρυπτη και υγρή. Μετάφερέ τη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και ενσωμάτωσε απαλά σε αυτήν τα φρούτα, ζυμώνοντας με τα χέρια σου. Φτιάξε ένα στρογγυλό φύλλο πάχους 1 εκατοστού και με τη βοήθεια ενός μαχαιριού, κόψτε το δίσκο σε 6-8 scones (ανάλογα με την προτίμηση του μεγέθους). Άλειψε τις κορυφές των scones με την υπόλοιπη (2 κουταλιές) κρέμα γάλακτος. Ψήνεις τα scones για 10 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρυσό χρώμα γύρω από τις άκρες. Άφησε τα να κρυώσουν για λίγα λεπτά για να σταθεροποιηθούν πριν τα αφαιρέσεις από το ταψί. Σέρβιρέ τα με μαρμελάδα φράουλας.

0 replies


Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *