Μετά από πολύ ψάξιμο, χιλιάδες βιογραφικά και πιθανότατα αρκετές συνεντεύξεις που δεν οδήγησαν πουθενά, κατάφερες να πιάσεις την πρώτη σου δουλειά! Και ενώ ήδη σκέφτεσαι που θα ξοδέψεις τα πρώτα σου χρήματα, αρκεί η πρώτη μέρα για να νιώσεις το πραγματικό «πολιτισμικό σοκ» της εργασίας.

Εκνευρισμένοι συνάδελφοι, βιαστικοί εργοδότες, projects χωρίς βασικές οδηγίες και οι καφέδες δεν είναι ποτέ αρκετοί! Μην αγχώνεσαι! We have been there! Και ξέρουμε ακριβώς τι είναι αυτό που χρειάζεται για να ανταπεξέλθεις!

  1. Οργάνωση

Λογικά ξέρεις ήδη ότι είναι το βασικότερο όλων. Ειδικά στην Ελλάδα, που σχεδόν κανένας εργαζόμενος δεν έχει ακριβή ρόλο, η οργάνωση είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Προσπάθησε να μιλήσεις με τους συναδέρφους σου ώστε να καταλάβεις ακριβώς ποιες είναι οι αρμοδιότητες σου και μη διστάσεις να χρησιμοποιείς τετράδιο και στυλό για να σημειώνεις κάθε task που σου αναθέτουν!

  1. Δύναμη

Και δεν εννοώ την ψυχική και σωματική δύναμη που, προφανέστατα, θα χρειαστείς. Για να μπορείς να έχεις πλήρη γνώση του εργασιακού σου χώρου είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις ποιοι είναι αυτοί που έχουν δύναμη στα χέρια τους. Ποιοι είναι αυτοί που παίρνουν τις σημαντικές αποφάσεις; Μήπως υπάρχει κάποιος που έχει γνώση και εμπειρία στο αντικείμενο σου και μπορεί να σου προσφέρει βοήθεια;

  1. Αυτοβελτίωση

Η επαφή με το πρώτο περιβάλλον εργασίας, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να μάθεις τι μπορείς και κυρίως τι ΔΕΝ μπορείς να κάνεις. Ακόμη και εάν δε μείνεις για πάντα στην πρώτη σου δουλειά, προσπάθησε να κερδίσεις όσο περισσότερα μπορείς σε γνώση, ώστε να «χτίσεις» γερά τα θεμέλια του εαυτού σου.