oatmealsavoirville3

Μου αρέσουν οι πρωινοί τύποι, είμαι και εγώ μια από αυτούς. Ακόμη παραπάνω μου αρέσουν οι τύποι που απολαμβάνουν το πρωινό τους γεύμα. Είναι μια ιεροτελεστία από μόνο του. Τηγανιτά ή βραστά αβγά, φρούτα εποχής, μαρμελάδες, τοστ, καφές, χυμός και οτιδήποτε άλλο μπορεί να βάλει ο νους. Τον τελευταίο καιρό το πρωινό μου αποτελεί μια γρήγορη και νόστιμη ομελέτα που με κρατάει σε ενέργεια για αρκετές ώρες. Όμως, η μεγάλη μου αγάπη στο πρωινό είναι η βρώμη (oatmeal), συνήθως σε μορφή κρέμας ή χυλού με γάλα, μέλι, ξηρούς καρπούς και φρέσκα φρούτα.

Μια παραλλαγή αυτής της γρήγορης συνταγής που μπορείτε να φτιάξετε όταν έχετε παραπάνω χρόνο, για παράδειγμα το Σαββατοκύριακο, είναι η ψημένη βρώμη με ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα. Εγώ επέλεξα τα βερίκοκα μαζί με τα αμύγδαλα, αλλά μπορείτε να δοκιμάσετε και άλλους συνδυασμούς που ίσως σας αρέσουν περισσότερο. Η ψημένη βρώμη διαθέτει όλη αυτή την κρεμώδη υφή του oatmeal, αλλά έχει και την τραγανή επιφάνεια που την κάνει πιο ενδιαφέρουσα για όσους έχουν βαρεθεί την απλή κρέμα βρώμης (oatmeal). Όταν κρυώσει αρκετά ή την επόμενη μέρα μοιάζει με κέικ που μπορείτε να απολαύσετε μαζί με λίγο καφέ!

oatmealsavoirville2

Υλικά:

2 ½  κούπες νιφάδες βρώμης

1 ½ κούπα αποξηραμένα βερίκοκα (χοντροκομμένα)

1 ½ κούπα αμύγδαλα ολόκληρα (χοντροκομμένα)

1 2/3 κούπα γάλα

½  κούπας κρέμα γάλακτος

¼ κούπας μέλι

1 αβγό

1 κουταλάκι baking powder

2 κουταλάκια κανέλα

½ κουταλάκι πιπερόριζα (ginger)

1 κουταλάκι βανίλια

1 κουταλιά βούτυρο λιωμένο

Διαδικασία:

  1. Ανακατέψτε μαζί σε ένα μπολ τα ξηρά υλικά σας, δηλαδή τις νιφάδες βρώμης, την κανέλα, το baking powder, την πιπερόριζα, τα χοντροκομμένα αμύγδαλα και τα βερίκοκα και αφήστε στην άκρη.
  2. Σε ένα άλλο μπολ προσθέστε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το μέλι, το λιωμένο βούτυρο, τη βανίλια και το αβγό. Με ένα μίξερ αναμείξτε καλά ώστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα σας.
  3. Αλείψτε ένα ταψί μεσαίου μεγέθους (στρογγυλό ή παραλληλόγραμμο) με λίγο βούτυρο. Καλύψτε το με το ξηρό μείγμα βρώμης φροντίζοντας να πάει το μείγμα παντού. Έπειτα, προσθέστε από πάνω προσεχτικά το υγρό μείγμα. Ανακατέψτε ελαφρά με ένα κουτάλι ώστε να καλυφθεί όλη η βρώμη από το υγρό μείγμα.
  4. Σε προθερμασμένο φούρνο ψήστε για 30-35 λεπτά στους 180 C ή μέχρι να έχει σταθεροποιηθεί το μείγμα και να έχει δημιουργηθεί μια χρυσαφένια επιφάνεια.
  5. Μπορείτε να απολαύσετε αμέσως!
oatmealsavoirville1