Σίγουρα έχεις πει ψέματα. Όλοι λέμε καθημερινά περίπου τρία ψέματα κατά μέσο όρο. Οι γυναίκες, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, είναι πιο ειλικρινείς από τους άντρες και θα πουν κάποιο ψέμα για τα συναισθήματα τους. Από την άλλη οι άντρες τείνουν να μην λένε την αλήθεια σχετικά με κάποια υποχρέωση που είχαν αναλάβει. Το καλό είναι πως μέσα από τη μελέτη της γλώσσας του σώματος μπορείς να διακρίνεις αν κάποιος σου λέει ψέματα.

Ένα σημάδι είναι πως αυτός που ψεύδεται, ή αποφεύγει να σε κοιτάξει στα μάτια και έτσι έχει χαμηλωμένο το βλέμμα ή κοιτάει κάπου στο κενό. Επίσης, το έντονο “βλεφάρισμα” και οι διεσταλμένες κόρες είναι σημάδια, καθώς και το να σε κοιτάξει μέσα στα μάτια μόλις σου πει μια ιστορία. Το τελευταίο συνήθως δηλώνει πως θέλει να είναι σίγουρος πως το ψέμα του έγινε πιστευτό. Σε περίπτωση που κάποιος σου διηγείται μια ιστορία, πρόσεξε τον τρόπο που το κάνει. Είναι ανησυχητικό αν τη διηγείται πολύ γρήγορα ή αν όταν κάνει παύσεις για να θυμηθεί, κοιτάζει προς την αριστερή κατεύθυνση. Οι άνθρωποι που λένε μια πραγματική ιστορία, την αφηγούνται σε κανονική ροή και στις παύσεις κοιτούν προς τα δεξιά για να θυμηθούν.

Είναι καλό να παρατηρείς όλη την ατμόσφαιρα. Για παράδειγμα, αν κάποιος προσπαθεί να κρύψει μια δυσάρεστη ατμόσφαιρα με ένα χαμόγελο, δώσε προσοχή σε αυτό το χαμόγελο. Συνήθως, όσοι χαμογελούν αληθινά υπάρχει έκφραση σε όλο το πρόσωπο. Δημιουργούνται ρυτίδες γύρω από τα μάτια, ανασηκώνονται τα ζυγωματικά και γίνονται εμφανείς και η πάνω και η κάτω οδοντοστοιχία, σε αντίθεση με ένα ψεύτικο χαμόγελο που βλέπεις μόνο την πάνω οδοντοστοιχία.

Μια γενικότερη ανησυχία προδίδει το άτομο που λέει ψέματα. Συνήθως, νιώθει άβολα, γι’αυτό μπορεί να αλλάζει θέσεις, προσπαθεί να έχει τα χέρια του απασχολημένα ή στις τσέπες, έχει ιδρωμένες παλάμες, γέρνει προς μια πλευρά ή κινείται μπρος πίσω. Επιπλέον, προκαλείται φαγούρα στη μύτη γι’ αυτό θα δεις να ξύνει τη μύτη του. Άλλες ενδείξεις που προδίδουν έναν ψεύτη, μέσω των κινήσεων του σώματος, είναι το δάγκωμα ή γλείψιμο των χειλιών ώστε να κρατηθεί αυτός που έχεις απέναντί σου και να μην σου πει την αλήθεια και το παίξιμο των μαλλιών στις γυναίκες λόγω αμηχανίας. Αν παρατηρήσεις δε και αλλαγή στη χροιά της φωνής ή να υπάρξει εναλλαγή από διστακτική φωνή σε γρήγορη, τότε σίγουρα κάτι δεν πάει καλά. Τέλος, υπάρχει διαφορά στην αναπνοή. Τις περισσότερες φορές οι καρδιακοί παλμοί ανεβαίνουν, η αναπνοή γίνεται πιο γρήγορη και ο συνομιλητής νιώθει την ανάγκη να παίρνει βαθιές ανάσες.

Να επισημάνουμε πως υπάρχουν και οι πολύ καλοί ψεύτες που μπορούν να πουν με ευκολία ένα ψέμα αλλά και αυτοί που πραγματικά βρίσκονται σε μια στρεσογόνο κατάσταση αλλά δεν έχουν πει κάτι αναληθές.