Εσυ αγαπας τα ρουχα σου ή εχεις τα μισα;

Τι συμβαίνει με τα ρούχα όταν καλούμαστε να τα πλύνουμε; Ίσως πρόκειται για το πιο αξιόλογο backstage ή οf the record θέμα, όπου είτε λόγω πιεσμένου και ταυτόχρονα περιορισμένου χρόνου, είτε απλά γιατί δεν δώσαμε λίγο περισσότερη σημασία σε απλές λεπτομέρειες, όλοι μας έχουμε ζήσει “ιδιαίτερες” στιγμές όταν ανοίξαμε το καπάκι του πλυντηρίου και αντικρίσαμε το μετά το πλύσιμο θέαμα!

2

Το πιο σύνηθες είναι ότι κανείς/καμία δεν παρατηρεί προσεκτικά τις οδηγίες πλυσίματος που ο κάθε κατασκευαστής υποχρεούται να αναγράφει σε κάθε ρούχο. Ο λόγος είναι απλούστατος: το κάθε ρούχο που φαινομενικά είναι άλλο ένα t-shirt ή άλλο ένα παντελόνι σαν εκείνο που αγόρασα τον προηγούμενο μήνα, συμπεριφερέται διαφορετικά όταν πλένεται σε μη θεμιτή θερμοκρασία. Αντιδράσεις τύπου μπήκε, ξεχύλωσε, ξέβαψε είναι λίγο πολύ οικείες σε όλα τα σπίτια.

Όμως το να συμβουλευτούμε τις οδηγίες πλυσίματος και να τις εφαρμόσουμε, δεν είναι αρκετό από μόνο του. Τα τυπώματα πάνω σε μπλούζες και σε ρούχα γενικότερα, έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και φυσικά έντασης, όταν τα γυρίζουμε από την ανάποδη κατά την τοποθέτηση τους στο πλυντήριο, μόνο και μόνο επειδή δεν θα τρίβονται ούτε στον κάδο, ούτε με τα υπόλοιπα σκληρής επιφάνειας ρούχα (denims). Σαφέστατα ακολουθούμε την ίδια διαδικασία κατά το κρέμασμα τους, ώστε το βάρος τους λόγω του νερού, να μην τα “αναγκάσει” να παραμορφώσουν τη φόρμα τους. Φυσικά κάνουμε το ίδιο κατά τη διαδικασία σιδερώματος τους.

Κατά το πλύσιμο των λευκών, φροντίζουμε να διπλό ελέγξουμε αν έχει πέσει έστω μια χρωματιστή κάλτσα ή κάποιο άλλο ρούχο που να περιέχει χρώμα, προκειμένου να αποφύγουμε νέες χρωματικές ανακαλύψεις! Όσοι επιλέγουν τη χρήση στεγνοκαθαριστηρίων για τα λευκά τους πουκάμισα, θα παρατηρήσουν ότι το βαμβάκι κιτρινίζει σε σύντομο χρονικό διάστημα, λόγω της διαδικασίας καθαρισμού, γεγονός που ενισχύει την άποψη πως τα αν τα λευκά πλυθούν και στη συνέχεια σιδερωθούν και κρεμαστούν όπως πρέπει, διατηρούν τη λευκότητα τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Υπάρχουν πολλά αξιόλογα ενισχυτικά πλυσίματος, που μας επιτρέπουν να πλένουμε τα ρούχα μας σε χαμηλή θερμοκρασία αποφεύγοντας αφενός τις άμεσες φθορές των υφασμάτων με τα επιθυμητά όμως για εμάς αποτελέσματα, και αφετέρου τη συνέχιση μιας οικολογικής και ενεργειακής συνείδησης, με άμεσο αντίκτυπο στο περιβάλλον. Αναλογιστείτε πως απλές καθημερινές λεπτομέρειες, μπορούν πέρα από χρήματα να σας εξασφαλίσουν τη χαρά του να απολαμβάνετε το χρώμα, την μαλακή αίσθηση του υφάσματος,  και φυσικά το ίδιο το ρούχο στην ίδια ακριβώς γραμμή του, για ένα πολύ εύλογο χρονικό διάστημα. Άλλωστε η αγάπη για ένα ρούχο δεν φαίνεται μόνο κατά την αγορά του, όσο από τη μετέπειτα σχέση που θα αναπτύξετε μαζί του!

4

Με καταγωγή από τη Σούρπη του Βόλου, εγκαταστάθηκα στην Αθήνα τα τελευταία 12 χρόνια. Κατά την περίοδο αυτή σπούδασα Fashion Styling, Fashion Marketing και Visual Merchandising ενώ αργότερα ασχολήθηκα και με τη φωτογραφία. Η μόνιμη διάθεση για πειραματισμό και η διαρκής ανάγκη εξέλιξης, με έφεραν σε επαφή με εξίσου δημιουργικούς και ανήσυχους ανθρώπους, όπου οι συνεργασίες μαζί τους, μου επιβεβαίωσαν πως ακολουθώ μια κατεύθυνση απόλυτης προσωπικής ικανοποίησης. Αυτή την περίοδο δραστηριοποιούμαι στο χώρο της παρουσίασης ρούχων και διδάσκω Visual Merchandising στη Pansik. Η καθημερινή μου έρευνα για έμπνευση, στον τομέα της μόδα, και της τέχνη βρίσκεται διαθέσιμη στις ιστοσελίδες μου, www.stylists.gr & www.merchandising.gr. Ο ελεύθερος μου χρόνος είναι μοιρασμένος ανάμεσα στη βιβλιοφαγία, την αναρρίχηση και το ποδήλατο στην πόλη.

Be first to comment