Salted-butter-caramel-ice-cream

Υπέροχο παγωτό με άρωμα βανίλιας και γεύση αλατισμένης καραμέλας.

Για τη πραλίνα καραμέλας

  • ½ κούπα (100g) ζάχαρη
  • ¾ ενός μικρού κουταλιού ανθό αλατιού

Για το παγωτό

  • 2 κούπες (480ml) πλήρες γάλα
  • 1½ κούπα (300g) ζάχαρη
  • 4 μεγάλες κουταλιές (60g) αλατισμένο βούτυρο σε κύβους
  • ½ κουταλιά θαλασσινό αλάτι
  • 1 κούπα (240ml) κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 5 κρόκους
  • ¾ μιας μεγάλης κουταλιάς με εκχύλισμα βανίλιας

Σε μια ρηχή μικρή κατσαρόλα βάλε τη ζάχαρη για την πραλίνα καραμέλας και ανακάτευε την με μια σπάτουλα από σιλικόνη. Πολύ σύντομα η ζάχαρη θα αρχίσει να λιώνει και να μυρίζει καραμέλα.

Πρόσθεσε τα ¾ της κουταλιάς αλάτι χωρίς να ανακατεύεις και ρίξε το μείγμα σε αντικολλητικό χαρτί κουνώντας τις άκρες για να απλωθεί καλά και να δημιουργήσει ένα λεπτό στρώμα. Άφησε το να κρυώσει.

Για να προχωρήσεις με το παγωτό γέμισε ένα μεγάλο μπολ με πάγο μέχρι παραπάνω από τη μέση και βάλε ένα μικρότερο μπολ μέσα. Πρόσθεσε τη 1 κούπα γάλα και άφησε το να παγώσει.

Σ ένα τηγάνι βάλε τη 1 κούπα ζάχαρη και μόλις αρχίζει να γίνεται καραμέλα βγάλε το σκεύος από την θερμοκρασία, ρίξε το βούτυρο και το αλάτι, αμέσως μετά πρόσθεσε την κρέμα γάλακτος και ανακάτεψε καλά. Αμέσως μετά πρόσθεσε την υπόλοιπη 1 κούπα γάλα.

Χτύπησε τους κρόκους σ ένα μικρό μπολ και σιγά σιγά ρίξε το μείγμα της κρέμας και του γάλακτος. Κράτησε το μείγμα στη θερμοκρασία και ανακάτευε συνεχώς. Εαν χρησιμοποιείς θερμόμετρο η θερμοκρασία θα πρέπει να φτάσει στους 80ºC.

Ρίξε την κρέμα στο γάλα που παγώνει πρόσθεσε τη βανίλια. Σπάσε την καραμέλα που είχες αφήσει στο αντικολλητικό χαρτί σε πολύ μικρά κομμάτια. Μπορείς να ρολλάρεις πάνω της πολλές φορές ένα μεγάλο βαρύ μπουκάλι. Πρόσθεσε την στο παγωτό και πάγωσε το για τουλάχιστον 8 ώρες.