Ολη η αληθεια πισω απο τον νομο των 5 δευτερολεπτων Savoir Ville

Μπορεί γενικά στα σπίτια των ενηλίκων να μην υπάρχουν κανόνες αλλά ας συμφωνήσουμε πως υπάρχει ένας τον οποίο ακολουθείς από τότε που ήσουν τουλάχιστον 5 χρονών, και αυτός είναι ο κανόνας των 5 δευτερολέπτων. Πέφτει το σαλαμάκι στο πάτωμα της κουζίνας; Αν προλάβεις να το σηκώσεις αμέσως, μπορείς κάλλιστα να το φας γιατί ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ.

Παρ’ όλα αυτά, μαζί με εμάς και την περίοδο χάριτος που θέλει το σαλαμάκι να ζει για περίπου 5 δευτερόλεπτα πριν καταλήξει στον κάδο, υπάρχουν και οι άπιστοι. Εκείνοι οι άνθρωποι που ψάχνουν τα πράγματα μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο. Οι ερευνητές στο Rutgers University ήθελαν την δική τους επιστημονική εξήγηση πάνω σε αυτό. Αφήστε κάτι να πέσει κάτω για το Θεό (#διπλής).

Ο Donald Schaffner, καθηγητής και ειδικός στην επιστήμη της διατροφής και του φαγητού, είπε πως “η δημοφιλής εξήγηση του νόμου των 5 δευτερολέπτων είναι πως όταν το φαγητό πέφτει κάτω χρειάζεται ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για να μεταφερθούν τα βακτήρια, οπότε είναι ασφαλές για κάποιον να το φάει”.

“Αποφασίσαμε να το ψάξουμε περαιτέρω όμως, γιατί είναι τόσοι πολλοί οι άνθρωποι που πραγματικά το πιστεύουν και θέλαμε να μπορούμε -και εμείς και αυτοί- να το στηρίξουμε επιστημονικά”. Και κανείς ποτέ δεν γέλασε με αυτή του την δήλωση. Για την ακρίβεια, μας έδωσαν μια χειροπιαστή απόδειξη πως εάν δεν είσαι ο Bolt, καλύτερα το σαλαμάκι να πάει στον κάδο. Γιατί μάντεψε, τα πέντε δευτερόλεπτα δεν είναι αρκετά.

“Ο νόμος των 5 δευτερολέπτων είναι μια υπεραπλοποίηση του τι πραγματικά συμβαίνει όταν τα βακτήρια μεταφέρονται στο φαγητό μας και πόσο χρόνο χρειάζονται για αυτό.” δήλωσε ο Schaffner προσθέτοντας φυσικά πως τα “Τα βακτήρια μπορούν να μεταφερθούν στο φαγητό αστραπιαία”. Αυτό στη δική μας γλώσσα σημαίνει πως το σαλαμάκι είναι για πέταμα, αφού στην πραγματικότητα χρειάζεται λιγότερο από 1 δευτερόλεπτο αφού ακουμπήσει το πάτωμα.

Τώρα αν εσύ θέλεις οπωσδήποτε να φας από το πάτωμα (και καλά κάνεις, ότι θέλεις να φας), θυμήσου πως μερικά φαγητά είναι πολύ πιο ασφαλές να ακολουθείς τον κανόνα με στεγνά φαγητά και όχι με κάτι τύπου καρπούζι. Και ίσως να μην περιμένεις να ακούσεις αυτό που θα σου πω αλλά η μοκέτα είναι πολύ πιο bacteria free από το πλακάκι.

“Τα βακτήρια δεν έχουν πόδια, μετακινούνται με την υφή και τα πιο υγρά φαγητά έχουν υψηλότερο ρίσκο μεταφοράς” εξηγεί ο Schaffner.

Οπότε κανένα σαλαμάκι με essence πατώματος σύμφωνα με το Rutgers. Από την άλλη, σύμφωνα με εμάς, πρέπει κάποιος να τους μάθει ότι μερικά πράγματα είναι καλύτερο να τα αφήνουμε να πέφτουν κάτω.