Όλοι μας λίγο πολύ κάποια στιγμή έχουμε έρθει αντιμέτωποι με μια οθόνη όπου ό,τι και να πατήσεις ό,τι και να κουνήσεις αυτή εκεί έχει μουλαρώσει και δε λέει να ανταποκριθεί σε τίποτα! Και επειδή ξέρω πως είναι αυτό το συναίσθημα παρακάτω θα σου δώσω μερικές βασικές συμβουλές για να αποφύγεις… τα χειρότερα!

Μια από τις βασικές αιτίες που θα στείλουν το λάπτοπ σου στον τεχνικό είναι η υπερθέρμανση. Ναι ξέρω ειδικά το χειμώνα που στο σπίτι σου κάνει κρύο δεν υπάρχει ωραιότερο πράγμα απ’ το να κάθεσαι στον καναπέ/κρεβάτι και να σου ζεσταίνει τα μπουτάκια το λάπτοπ! Η εκτεταμένη χρήση του λάπτοπ, ακόμα και πάνω από ρούχα, μπορεί να σου προκαλέσει διάφορα δερματικά προβλήματα όπως μόνιμο αποχρωματισμό του δέρματος (σκέψου να έχεις κάνει και σολάριουμ) αλλά και πρόβλημα στην ίδια την συσκευή αφού όταν οποιοδήποτε αντικείμενο φράζει τους αεραγωγούς του λάπτοπ έχει ως αποτέλεσμα αρχικά την υπερθέρμανση και ύστερα το κάψιμο κάποιου εξαρτήματος ή και όλου του υπολογιστή! Τι μπορείς να κάνεις;

  • Αν ακούς έναν έντονο ήχο όταν ανοίγεις το λάπτοπ σου ή εκεί που γράφεις την εργασία σου σταματάει να ανταποκρίνεται ή κάνει επανεκκίνηση μόνος του, σημαίνει πως έχει συσσωρευτεί αρκετή σκόνη στο εσωτερικό του και θα πρέπει να αγοράσεις μια φιάλη πεπιεσμένου αέρα ή ένα φυσερό (σκούπα που αντί να ρουφάει βγάζει αέρα) ή και ακόμα το πιστολάκι για τα μαλλιά (αλλα στο κρύο), να εντοπίσεις που είναι αυτές οι μαύρες οπές και να απομακρύνεις σκόνη και χνούδι έχοντας κλειστό τον υπολογιστή και το καλώδιο του ρεύματος αποσυνδεδεμένο!
  • Αν συνεχίσουν τα συμπτώματα καλύτερα να απευθυνθείς σε κάποιον τεχνικό προκειμένου να ανοίξει το λάπτοπ και να το καθαρίσει εσωτερικά, όπου αν κάτι έχει παραδώσει πνεύμα (π.χ. ανεμιστηράκια) θα μπορέσει να στο αντικαταστήσει κιόλας.
  • Μια βάση με ανεμιστηράκια τα οποία ψύχουν το κάτω μέρος του υπολογιστή είναι must! Επίσης στην αγορά θα βρεις βάσεις όπου περιφερειακά τους έχουν επενδυμένο ένα μαξιλάρι για… τις κρύες νύχτες του χειμώνα.
  • Όταν είσαι σπίτι και θες να χρησιμοποιήσεις το λάπτοπ σου βγάλε τη μπαταρία και δούλεψέ το μόνο με το καλώδιο τροφοδοσίας έτσι και εξοικονομείς τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας αλλά γλυτώνεις και την άσκοπη θερμότητα που παράγει.
  • Σε καμία περίπτωση δε δουλεύεις με το λάπτοπ δίπλα σε σόμπες, τζάκια ή με ντάλα ήλιο το καλοκαίρι.

Όλα αυτά που σου γράφω παραπάνω προϋποθέτουν και τη σωστή χρήση του υπολογιστή. Τι εννοώ:

  • Oταν έξω ρίχνει αστραπές και βροντές κλείνεις άμεσα τον υπολογιστή και τον αποσυνδέεις απ’ το ρεύμα.
  • Αν κολλήσει δεν του κάνεις στα 5 δεύτερα restart. Του δίνεις λίγο το χρόνο του μήπως ξεκολλήσει και μόνο ως έσχατη λύση πατάς το κουμπί του restart.
  • Για να κλείσεις τον υπολογιστή πατάς Eναρξη ->Τερματισμός Λειτουργίας. Ούτε πατάς το κουμπί on μέχρι να κλείσει ούτε βγάζεις το καλώδιο τροφοδοσίας!
  • Για να αποσυνδέσεις το usb στικάκι κάνεις δεξί κλικ πάνω του και ασφαλή κατάργηση συσκευής, αν για κάποιον λόγο δεν μπορείς να το κάνεις κλείσε τον υπολογιστή όπως σου έγραψα παραπάνω και αφαίρεσε το usb.

Τέλος οι βασικές αρχές χρήσης ενός υπολογιστή είτε σταθερού είτε λάπτοπ είναι 3: Backup, backup και BACKUP!  Tα 50€ που θα δώσεις σε ένα usb στικάκι για να αποθηκεύσεις αρχεία σημαντικά της δουλειάς σου ή τις αναμνήσεις της ζωής σου θα σε σώσουν από έξοδα εκατοντάδων € για να ανακαλέσεις αρχεία π.χ. από καμένο σκληρό δίσκο και πίστεψέ με μόνο τότε θα κατανοήσεις την αξία τους!