Αν θέλεις ένα θέμα για τσακωμό, αυτός είναι η χορτοφαγία… Πολλά τα ζητήματα που προκύπτουν όπως: αν είναι σωστή σαν διατροφή, αν επαρκούν τα συστατικά από τις φυτικές τροφές και από την άλλη πλευρά, αν όποιος τρώει κρέας είναι ανήθικος και ανεύθυνος απέναντι στον πλανήτη κλπ. Δε θα πάρω θέση το υπόσχομαι, θα ασχοληθώ μόνο με το πρακτικό κομμάτι.

Αν αποφάσισες να γίνεις χορτοφάγος:

  • μην ξεκινήσεις κατευθείαν από τη μια μέρα στην άλλη. Το πιο σύνηθες είναι κάποιος να αρχίσει σταδιακά να αφαιρεί τρόφιμα από τη διατροφή του, βγάζοντας το κρέας και το κοτόπουλο, κρατώντας αρχικά το ψάρι (pesceterian) και στη συνέχεια να το αφαιρέσει και αυτό τρώγοντας όμως αυγά και γαλακτοκομικά (ovo lacto vegeterian), για να φύγουν στην πορεία μάλλον πρώτα τα αυγά και μετά τα γαλακτοκομικά και από εκεί και έπειτα τι έμεινε; Ο αυστηρός veganism όπου δεν καταναλώνεται τίποτα ζωικής προέλευσης. Ο λόγος για τον οποίο καλό είναι να μη γίνουν απότομα οι αλλαγές είναι για να προλάβεις να προσαρμοστείς και να εξοπλίσεις την κουζίνα σου και το ψυγείο ώστε να μην πεινάσεις και να μη βαρεθείς από τη μονοτονία. Ο οργανισμός χρειάζεται επίσης μια ενδιάμεση περίοδο πριν μπει απότομα σε μια τόσο διαφορετική διατροφή.
  • επικεντρώσου σε αυτά που μπορείς να φας (και σου αρέσουν). Όπως και σε μια δίαιτα για αδυνάτισμα, είναι σημαντικό να δίνεις βάση σε αυτά που θα φας και πόσο καλό θα κάνουν στον οργανισμό σου και όχι στα απαγορευμένα. Αντί δηλαδή, να πάθεις εμμονή με το πόσο αρνητικά αισθάνεσαι για τα ζωικά τρόφιμα, ψάξε τις ιδιότητες των φυτικών και πόσα οφέλη έχουν για την υγεία σου.
  • δώσε μια ευκαιρία σε τροφές που δεν είχες δοκιμάσει ξανά ή που δε σου άρεσαν στο παρελθόν για να μην εγκλωβιστείς στα ίδια και τα ίδια. Ψάξε για συνταγές για να ξεφύγεις από τα κλασικά φασολάκια της μαμάς (όχι ότι είναι άσχημα, αλλά το πολύ το κύριε ελέησον…).
  • συμπλήρωσε θερμίδες και ενέργεια από το λίπος. Αφαιρώντας τα ζωικά λιπαρά, το φυτικό λίπος είναι ο σύμμαχός σου για αντοχή και θρεπτική ενίσχυση. Ξηροί καρποί και τα βούτυρα που γίνονται από αυτούς πχ. φυστικοβούτυρο, ταχίνι, καθώς και αβοκάντο και ελαιόλαδο, θα δώσουν γεύση και «πυκνότητα» στα γεύματα σου.
  • κράτησε την κοινωνική σου ζωή. Μην αποφύγεις κοινωνικές εκδηλώσεις για να μην ξεφύγεις από το διατροφικό σου πλάνο. Μπορείς να έχεις φάει κάτι από πριν και όπου και να πας πάντα θα υπάρχει κάτι σε σαλατικό για να καταναλώσεις.
  • ξεκαθάρισε στο μυαλό σου τους λόγους για τους οποίους μπήκες σε αυτή τη διαδικασία. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσεις να διαχειριστείς και την πιθανότητα να λιγουρευτείς κάτι ή το ενδεχόμενο να φας κάτι κατά λάθος. Τελικά τι είναι χειρότερο (ηθικά ή για την υγεία σου) το να φας πχ. λίγο τυρί ή να το σκέφτεσαι και να νιώθεις άγχος ή ενοχές; Υπάχουν εξάλλου και οι flexitarians που τρέφονται σαν χορτοφάγοι και περιστασιακά καταναλώνουν ζωικά τρόφιμα. Αυτό που θέλω να πω, είναι πως η χορτοφαγία σαν άποψη γίνεται για να αισθάνεσαι καλύτερα και όχι για να επιβαρυνθείς ψυχολογικά.
facebook.com/grafeiodiatrofis instagram.com/kliodim