thumos

Θυμός, ένα ανθρώπινο συναίσθημα που προκύπτει από την ανάγκη μας για επιβίωση. Είναι μια αμυντική αντίδραση σε φόβο, απειλές, εκφοβισμό ή αδικία. Θα μπορούσε λοιπόν να ισχυριστεί κάποιος ότι τον χρειαζόμαστε τον θυμό. Ναι, αλλά έως ένα βαθμό. Διότι ο θυμός μπορεί να καταστρέψει το άτομο, ειδικά όταν πρόκειται για καταπιεσμένο θυμό, δηλαδή όταν δεν εκφράζεσαι και πνίγεις το συναίσθημα σου αυτό, ξανά και ξανά. Τότε ο θυμός αυτός στρέφεται προς εσένα τον ίδιο και ΜΠΟΥΜ! Κάπου, κάποτε θα ξεσπάσεις.

Υπάρχει και υγιής θυμός, αν μπορούσαμε να τον χαρακτηρίσουμε έτσι. Είναι τότε που εξωτερικεύεις την σκέψη σου, που μιλάς και που σκέφτεσαι. Ο υγιής θυμός υφίσταται από την στιγμή που θα μπορείς να μιλάς γι’αυτόν. ‘Οταν δεν θα τον χρησιμοποιείς για χειριστείς και να εκφοβίσεις τους άλλους κι όταν κατά κύριο λόγο τον αναγνωρίζεις και δεν τον αφήνεις να σε ελέγχει.

Ο μη υγιής θυμός πηγάζει από καταπιεσμένα συναισθήματα που πιστεύεις ότι είναι ακατάλληλα όπως π.χ η θλίψη ή ο φόβος. Όταν πάντα κατηγορείς τους άλλους και όταν πιστεύεις ότι παραβιάζονται οι πεποιθήσεις σου π.χ όταν συναντάς έναν οδηγό που πιστεύει ότι όλος ο δρόμος είναι δικός του. Θα θυμώσεις, δεν θα θυμώσεις; Δεν έχει κατέβει από το αγροτικό του “πέτσακας” στην Κρήτη να με δείρει γιατί τον στόλισα με τη γνωστή λέξη που αρχίζει από Μ; Δεν έχω κάνει όπισθεν και έχω εξαφανιστεί σε δευτερόλεπτα; Να και μια καινούρια ανακάλυψη! Ότι δηλαδή ο θυμός σου δημιουργεί άγνοια κινδύνου. Ευτυχώς σε ‘μένα κράτησε κάτι κλάσματα του δευτερολέπτου.

Όταν κατανοείς την άποψη του άλλου ακόμα κι αν δεν συμφωνείς με αυτή, όταν προσπαθείς να πάρεις βαθιές αναπνοές για να ελέγξεις τον θυμό σου ή για να δώσεις χρόνο στον εαυτό σου (ακόμα και αν το θεωρείς γελοίο, δουλεύει) τότε βρίσκεσαι σε καλό δρόμο. Όταν έχεις χαμηλή αυτοεκτίμηση ή δεν πιστεύεις στον εαυτό σου, όταν ο καλύτερός σου σύμβουλος είναι η ζήλια, ο φόβος ή η μνησικακία, πρέπει να δουλέψεις ώστε να μπορέσεις να έχεις μια πλήρη ζωή.

Ο Αριστοτέλης είχε πει: “Ο καθένας μπορεί να θυμώσει, αυτό είναι εύκολο. Αλλά το να θυμώσει κανείς με το σωστό άτομο, στο σωστό βαθμό και την σωστή στιγμή, για την σωστή αιτία και με τον σωστό τρόπο – αυτό δεν είναι εύκολο.”

Αποκωδικοποίησε τον θυμό σου σκεφτόμενος το ποιος, τι, πότε, πού, γιατί και το πώς και έχεις κάνει το πρώτο βήμα. Έχεις βάλει το μυαλό σου σε διαδικασία σκέψης. Αυτή είναι και η λεπτή γραμμούλα που θα σου δώσει χρόνο για να μην γίνεις μαινόμενος ταύρος σε υαλοπωλείο. Καλή τύχη.