Τα μεγάλα τσιμπούσια συνήθως ακολουθούνται από κατανάλωση αναψυκτικών. Η ευχάριστη αίσθηση που μας δίνουν οι μπουρμπουλήθρες μας βοηθούν στη χώνεψη ή μήπως έτσι νομίζουμε;;

Soda

Στην πραγματικότητα τα αναψυκτικά αραιώνουν τα γαστρικά υγρά, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται το στομάχι μας να χωνέψει. Τα αέρια που βγαίνουν μέσω του ρεψίματος δεν είναι ο αέρας που έχει δημιουργηθεί από τη βαρυστομαχιά που νιώθουμε αλλά από το ανθρακικό που έχουμε καταναλώσει. Μπορεί λοιπόν, παροδικά να αισθανθούμε καλύτερα, αλλά ουσιαστικά έχουμε δημιουργήσει ένα επιπλέον πρήξιμο από το οποίο ξεπρηζόμαστε σταδιακά. Μια μικρή εξαίρεση σε αυτό αποτελούν τα αναψυκτικά που περιέχουν καφεΐνη, η οποία προωθεί την παραγωγή των γαστρικών υγρών και επακόλουθα και την πέψη.

Βέβαια, όπως και να έχει, το να βάζουμε επιπλέον υγρά μέσα σε ένα ήδη επιβαρυμένο στομάχι, δεν είναι πολύ καλή ιδέα γιατί αυξάνουμε και άλλο τον όγκο του, δημιουργώντας κι άλλη δυσφορία. Τα άτομα που συνηθίζουν να πίνουν αναψυκτικά κατά κάποιον τρόπο εθίζονται σε αυτά και αισθάνονται πως δε γίνεται να χωνέψουν διαφορετικά. Αυτό είναι μια παγίδα που μπορεί να βλάψει το στομάχι και σε ακραίες περιπτώσεις να προκαλέσει ακόμα και γαστρίτιδα! Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα άτομα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση θα πρέπει να αποφεύγουν ό,τι έχει ανθρακικό γιατί θα επιδεινώσουν πολύ τα συμπτώματά τους!

Αν πάντως θέλουμε οπωσδήποτε να πιούμε κάτι, καλό είναι να προτιμήσουμε σόδα, ανθρακούχο νερό ή αναψυκτικά με υποκατάστατο ζάχαρης, ώστε να αποφύγουμε τουλάχιστον τις θερμίδες. Σε  ένα γεύμα πλούσιο σε ενέργεια, το οποίο πιθανώς να περιλαμβάνει και γλυκό, μόνο η ζάχαρη δε μας χρειάζεται. Όσο για τις ανησυχίες για την ασφάλεια των γλυκαντικών, αρκεί να πούμε ότι μια μέτρια κατανάλωση είναι ασφαλής για την υγεία μας.

Μια γενική οδηγία είναι να τρώμε μέχρι εκεί που θα νιώσουμε ότι θέλουμε αναψυκτικό ή αντίστροφα αν αρχίσουμε να φλερτάρουμε με την ιδέα του αναψυκτικού, να σταματάμε γιατί το έχουμε παρακάνει.

www.facebook.com/grafeiodiatrofis