MICHALIS.VIN
MICHALIS.VIN

Είμαι σίγουρη ότι όλοι έχουμε κρυμμένες στο μανίκι μια-δυό συνταγές που είναι πανεύκολες, γρήγορες και γίνονται με ό,τι υλικά έχεις στο ντουλάπι, για εκείνα τα απογεύματα που γυρνάς από τη δουλειά πεινασμένος και θες να φας κάτι νόστιμο άμεσα. Ε λοιπόν αυτή η συνταγή είναι μία απ’ αυτές για μένα: πεντανόστιμα νουντλς λαχανικών με σως τεργιάκι. Η σως τεργιάκι έχει γιαπωνέζικες καταβολές και είναι ένα μείγμα σόγιας, ξυδιού και ζάχαρης (στην περίπτωσή μας, μέλι). Χρησιμοποιείται σε πιάτα stir fry (αυτά δηλαδή που τηγανίζονται στο wok) και δίνει απίστευτη γεύση. Στη συγκεκριμένη συνταγή βάζω ό,τι λαχανικά έχω στο ψυγείο, αλλά τα βασικά είναι μανιτάρια, μπρόκολο και λαχανίδα (ή σπανάκι). Επίσης προτιμώ να χρησιμοποιώ νουντλς φαγόπυρου (θα βρεις σε όλα τα καταστήματα με βιολογικά) μιας και ο φαγόπυρος είναι πλήρης πηγή πρωτεΐνης, πλούσιος σε βιταμίνες Β και αντιοξειδωτικά χωρίς να περιέχει γλουτένη. Οπότε μέσα σε 15 λεπτά έχω ένα πεντανόστιμο, υγιεινό δείπνο!

Υλικά για 2 άτομα

-1 πακέτο νουντλς φαγόπυρου (αλλά και ό,τι άλλα νουντλς έχεις κάνουν)

-1 μπρόκολο

-1 κόκκινη πιπεριά

-2 μεγάλα μανιτάρια πορτομπέλο ή μια χούφτα μικρά μανιτάρια

-2 σκελίδες σκόρδο

-4 φρέσκα κρεμμυδάκια

-1 χούφτα σπανάκι ή λαχανίδα

-1 κτλ γλυκού σουσάμι (κατά προτίμηση μαύρο αλλά και λευκό κάνει)

Για τη σως Τεργιάκι

-1/4 κούπας σως ταμάρι (ή σόγια)

-2κτλ σούπας ελαιόλαδο

-1κτλ σούπας σησαμέλαιο

– 1κτλ σούπας μέλι

– χυμό από ένα λεμόνι

-1 κτλ γλυκού τζίντζερ κομμένα σε μικρά κομματάκια

Διαδικασία

Βράζεις τα νουντλς. Αν αποφασίσεις να κάνεις νουντλς φαγόπυρου, είναι πολύ σημαντικό να ξεπλύνεις με άφθονο κρύο νερό αφού βράσουν γιατί αλλιώς θα κολλήσουν μεταξύ τους.

Αφαιρείς τον κορμό από το μπροκόλο και κόβεις τα άνθη σε μικρά κομμάτια. Κόβεις σε φέτες τα μανιτάρια και την πιπεριά και στη συνέχεια το σκόρδο και το κρεμμμύδι. Σε ένα βαθύ τηγάνι (αν έχεις wok ακόμα καλύτερα) τσιγαρίζεις σε λάδι (ελαιόλαδο ή καρύδας) το σκόρδο και το κρεμμυδάκι και στη συνέχεια προσθέτεις το μπρόκολο, τα μανιτάρια και την πιπεριά και τσιγαρίζεις για περίπου 5 λεπτά. Όσο τσιγαρίζονται τα λαχανικά, ανακατεύεις τα υλικά για τη σως σε ένα ποτήρι. Προσθέτεις τα νουντλς στο τηγάνι και μετά από 1-2 λεπτά προσθέτεις και τη σως και ανακατεύεις όλα τα υλικά για περίπου 5 λεπτά. Στα τελευταία λεπτά προσθέτεις και το σπανάκι ή λαχανίδα και καπακώνεις μέχρι όλα τα υλικά να αποροφήσουν τη σως. Σερβίρεις πασπαλίζοντας τα νουντλς με μαύρο σουσάμι.

Θα βρεις κι άλλες συνταγές και tips υγιεινής διατροφής στο blog www.thesauchalife.com και στη σελίδα μου στο facebook www.facebook.com/thesauchalife.

Κορίνα Καραδήμου