Άραγε υπάρχει άνθρωπος που δεν αγαπάει τον καφέ; Εμείς τα κορίτσια του savoirville δεν μπορούμε να φανταστούμε μέρα χωρίς 2-3 γευστικά φλυτζάνια και τώρα πια τα Starbucks μας κάνουν ακόμη πιο εύκολη τη δουλειά. Αν είσαι σαν εμάς και λατρεύεις τον καφέ φίλτρου αλλά ποτέ δεν πετυχαίνεις ένα γευστικό φλυτζάνι στο σπίτι, συνέχισε να διαβάζεις.

Το μυστικό του σωστού καφέ βρίσκεται κατά μεγάλο ποσοστό στη παρασκευή του. Ο λάθος τρόπος παρασκευής είναι ικανός να καταστρέψει γευστικά ακόμη και τον πιο ποιοτικό, καλοκαβουρδισμένο καφέ μετατρέποντάς τον σε ένα άχαρο, πικρό ρόφημα. Υπάρχουν 4 θεμελιώδεις αρχές στην παρασκευή του espresso που διασφαλίζουν μια υπέροχη δόση κάθε φορά: αναλογία, άλεσμα, νερό και φρεσκάδα.

Η αναλογία ενός τέλεια αλεσμένου καφέ με την κατάλληλη ποσότητα νερού διασφαλίζει ότι ο espresso θα είναι τέλειος. Οι διαφορετικές μέθοδοι παρασκευής καφέ απαιτούν διαφορετικό τρόπο άλεσης. Ο espresso συγκεκριμένα απαιτεί λεπτό άλεσμα για να διασφαλιστεί η γεύση και η έντασή του.

Το νερό θα πρέπει να είναι φρέσκο, φιλτραρισμένο ή εμφιαλωμένο, ώστε να μην αλλάξει τις γευστικές νότες και την οξύτητα της κούπας μας, και βρασμένο στους 90 περίπου βαθμούς. Τώρα, σχετικά με τον τρόπο παρασκευής, ακόμη και στο σπίτι έχουμε πολλές επιλογές.

Η φρεσκάδα είναι σημαντική για τον καφέ. Οι μεγαλύτεροι εχθροί του είναι το οξυγόνο, το φως, η ζέστη και η υγρασία. Ο καφές πρέπει να αποθηκεύεται σε αεροστεγές δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου.

Tρόποι εκχύλισης

Γαλλική πρέσα

Η γνώμη των ειδικών είναι πως η καλύτερη κούπα καφέ φίλτρου παράγεται με τη βοήθεια της γαλλικής πρέσας. Πιέζοντας το έμβολο με το προσαρμοσμένο μεταλλικό φίλτρο προς τα κάτω ο καφές φιλτράρεται διατηρώντας όλα του τα έλαια με αποτέλεσμα έναν καφέ πλούσιο και αρκετά έντονο σε σώμα. Ζέστανε το νερό σε σημείο βράσης και πρόσθεσε μονή δόση καφέ (με αναλογία 2 κουταλιές της σούπας σε 180ml νερού) στην καφετιέρα, ανακάτεψε και άφησε το έμβολο για 4 λεπτά, πριν το πιέσεις.

Αν θες να τον παγώσεις: Αφού περάσουν τα 4 λεπτά, βάλε τον καφέ σε μια κανάτα με ισόποσο πάγο (όσο καφέ έχεις φτιάξει στη γαλλική πρέσα – τόσο πάγο). Χρησιμοποίησε τη διπλή δόση καφέ: 4 κουταλιές της σούπας καφέ για κάθε 180ml νερού (να θυμάσαι πάντα ότι η ένταση του κρύου διαφέρει από αυτή του ζεστού). Ο χρόνος που χρειάζεσαι είναι 4 λεπτά. Χρησιμοποίησε ένα χρονόμετρο (π.χ. του τηλεφώνου σου).

Πρόταση για ποικιλία καφέ: Kenya των Starbucks. Καφές μοναδικής προέλευσης, με αρώματα και γεύσεις εσπεριδοειδών (γκρέιπφρουτ, λεμόνι ή πορτοκάλι). Ένας έντονος καφές, με υψηλή οξύτητα και γεμάτο σώμα που αναδεικνύει τα αρώματά του περισσότερο όσο κρυώνει.

Tip: Αν δεν είσαι του σκέτου μπορείς πάντα να προσθέσεις γάλα, απλό σιρόπι, μία φέτα φρούτου ή μία μπάλα παγωτού.

Aeropress

Η εκχύλιση μέσω της Aeropress επιτυγχάνεται με πίεση του μείγματος ζεστού νερού και καφέ που βρίσκεται μέσα στον θάλαμο της Aeropress. Χρησιμοποιείται χάρτινο φίλτρο μίας χρήσης. Επιτυγχάνεται ομοιόμορφη εκχύλιση με πλούσια γεύση. Η εκχύλιση μέσω της Aeropress επιτυγχάνεται με πίεση του μείγματος ζεστού νερού και καφέ που βρίσκεται μέσα στον θάλαμο της Aeropress. Χρησιμοποιώντας φροντίδα, προσοχή αλλά και πίεση όπως λέει και το όνομα της η αεροπρέσσα, μας δίνει γεμάτη γεύση στον καφέ. Χρειάζεσαι την συσκευή της αεροπρέσας για να κάνεις κάθε φορά μέχρι 2 κούπες καφέ. Θα την βρεις στα Starbucks.

Κάψουλες

Τέλος, τα Starbucks έχουν προνοήσει και για τους εκείνους που δεν έχουν πολύ χρόνο και προτιμούν έναν γρήγορο espresso. Οι νέες τους κάψουλες περιέχουν καφέ από 100% Arabica κόκκους, είναι συμβατές με μηχανές Nespresso και μπορείς να τις προμηθευτείς σε συσκευασίες των 10 τεμαχίων στο κοντινότερο κατάστημα Starbucks. Για να παράγουν το πιο γευστικό φλυτζάνι, οι κάψουλες διαθέτουν κάλυμμα αλουμινίου και στις δύο πλευρές διατηρώντας τη φρεσκάδα του καφέ σε κενό αέρος. Εμείς στο γραφείο έχουμε πάθει μια μικρή εμμονή μαζί τους, κάνοντας coffee breaks με κάθε αφορμή.

Ανακάλυψε και διάλεξε: 

Espresso Roast Η καρδιά όλων των χειροποίητων ροφημάτων των Starbucks έχει έντονη γεύση που χαρίζει πλούσια γεύση με γλυκιές και καραμελένιες νότες. Σκούρο καβούρδισμα. Πλούσια γεύση με νότες καραμέλας.

Colombia Καλλιεργείται στα οροπέδια των Άνδεων στην Κολομβία που χαρίζουν στον μονοποικιλιακό. Colombia ισορροπημένη γεύση, γεμάτο σώμα και νότες ξηρών καρπών στο τελείωμα. Μέτριο καβούρδισμα. Ισορροπημένος με νότες ξηρών καρπών.

Kenya Αγαπήθηκε για τη ζωηρή του οξύτητα και τις φρουτένιες νότες του και αναδεικνύεται ιδανικά στην παρασκευή κρύων ροφημάτων. Μέτριο καβούρδισμα. Σύνθετη γεύση με φρουτώδεις νότες.

Guatemala Προέρχεται από την κοιλάδα Antigua στην Γουατεμάλα και διακρίνεται για τις νότες λεμονιού, σοκολάτας και μπαχαρικών που προσφέρουν ένα χαρακτηριστικά κομψό τελείωμα. Μέτριο καβούρδισμα. Σύνθετη γεύση με νότες κακάο και μπαχαρικών.