Είναι μια σχέση ζωής. Εσύ και η δουλειά σου. Όμως όπως όλες οι μακροχρόνιες σχέσεις, έτσι και η δουλειά θέλει τη “φροντίδα” της.

Αυτά λοιπόν είναι τα 5 πιο σημαντικά τιπς για να σώσεις αυτή τη σχέση.

  • Γράψε σε λίστα τους λόγους που διάλεξες αυτή τη δουλειά– το κύρος, ο καλός μισθός, η ανταγωνιστικότητα- και μια ξεχωριστή λεπτομερής λίστα με το τι σε τράβηξε στη δουλειά σου όταν πρωτοξεκίνησες- οι ανταμοιβές ή οι ευκαιρίες για ταξίδια. Αυτή η απλή άσκηση θα σε κάνει να θυμηθείς τα αρχικά σου αισθήματα και θα σε βοηθήσει να τα ανακαλύψεις από την αρχή.
  • Ψάξε να βρεις τι άλλαξε στη σχέση. Αν πριν ήσουν σε μια θέση που μιλούσες απευθείας με τους πελάτες ενώ τώρα έχεις προαχθεί σε μία θέση σε γραφείο, έχεις αφήσει το κομμάτι που σου άρεσε ακούσια. Άλλαξε και η ίδια η εταιρία σου κατεύθυνση; Αν είναι αυτή η περίπτωση, τότε σου θυμίζει το “ δεν φταίω εγώ αλλά εσύ”. Εφόσον αγαπάς την δουλειά σου αλλά όχι τον Manager ή το αφεντικό σου, τότε είναι η ώρα να φεύγεις.
  • Ξεχώρισε τα πράγματα που σου αρέσει να κάνεις στην δουλειά. Ακόμη και αν έχει σβήσει η φλόγα, σίγουρα υπάρχει κάτι. Δες αν μπορείς να απασχολείσαι με αυτά που σου αρέσουν περισσότερο και με αυτά που σε κουράζουν λιγότερο. Μπορείς να μοιράσεις τις αρμοδιότητες σε κάποιον άλλον από την ομάδα σου ή να μιλήσεις με τον υπεύθυνο σου για να επανεξετάσετε τα projects σου. Μπορείς εσύ να μισείς την καταγραφή δεδομένων αλλά κάποιος συνάδελφός σου να τα λατρεύει.
  • Αναρωτήσου αν έχεις χάσει την πορεία σου. Διεκδίκησε το δρόμο που θέλεις να πάρει η καριέρα σου χωρίς να κάνεις κάποια λάθος και καταστροφική κίνηση. Υπάρχει κάποιος μέντορας ή ψυχολόγος στην εταιρία που μπορεί να σε βοηθήσει ή κάποιος άλλος γνωστός σου που μπορείς εμπιστευτικά να του εξηγήσεις το πρόβλημά σου. Δες τον άνθρωπο αυτόν σαν σύμβουλο γάμου. Θα σε βοηθήσει να βρεις το κίνητρο σου, να επανενωθείς με την δουλειά σου και να εξετάσεις νέες ευκαιρίες στην θέση που είσαι τώρα.
  • Να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου. Δεν είσαι πια ερωτευμένη με την δουλειά σου ή απλώς έχεις εξουθενωθεί από τις ατελείωτες ώρες που δουλεύεις; Αν είναι το δεύτερο, μίλα με το αφεντικό σου για να βρείτε μια ισορροπία. Αν καλύπτεις περισσότερες αρμοδιότητες από όσες αφορούν τη θέση σου, ήρθε οι ώρα να αναλάβουν οι βοηθοί και οι εποχιακοί. Αν δεν παίζει αυτό, τότε πάρε λίγες μέρες άδεια και δες πως θα αισθάνεσαι μόλις επιστρέψεις.

Αν ακόμη δεν έχει επιστρέψει το χαμόγελό σου, ίσως πρέπει να δεχτείς ότι η σχέση αυτή έχει ήδη τελειώσει και να πάρεις πιο δραστικές αποφάσεις. Σχεδίασε την έξοδό σου. Μην περιμένεις να σε συγχαρούν και να σε γεμίσουν με δώρα για την συνεργασία. Όλοι έχουμε οικονομικές δυσκολίες και ενώ είναι ανακουφιστικό να παρατήσεις έτσι απλά την δουλειά σου (το έχω κάνει και όντως είναι ), είναι επίσης πιο εύκολο να βρεις άλλη χωρίς το άγχος και τα χρέη να τρέχουν. Καλύτερα ο τωρινός εργοδότης σου να ξέρει ότι θες να αλλάζεις δουλειά. Ζήτα συστάσεις που θα σε σώσουν από τις άβολες ερωτήσεις σε μελλοντικές συνεντεύξεις. Εξάλλου δεν θες να δείξεις αρνητική εικόνα στην νέα σου εργασιακή σχέση, σωστά ;