lathidiavasmasavoirville

Δεν ξέρω αν διαβάζεις συχνά, αλλά κάτι μου λέει ότι αυτή την εποχή ίσως ασχολείσαι ενεργά με το… ‘άθλημα’. Μεταξύ μας, είναι ελάχιστοι οι φοιτητές που προετοιμάζονται και διαβάζουν με συνέπεια σε όλη τη διάρκεια του εξαμήνου. Οι περισσότεροι συνειδητοποιούμε τι μας περιμένει, τη στιγμή που θα δούμε δημοσιευμένο το πρόγραμμα της εξεταστικής.

Ακόμη και έτσι όμως, υπάρχουν ελπίδες για επιτυχία, ή τουλάχιστον… όχι ολική αποτυχία! Είτε σκοπεύεις να βγάλεις όλη την ύλη σε ένα βράδυ, είτε να ξεκινήσεις όσο είναι ακόμη νωρίς, σίγουρα πρέπει να αποφύγεις τα παρακάτω λάθη κατά τη διάρκεια του διαβάσματος…

  1. Δεν είσαι στο σωστό μέρος.

Ο χώρος που σε εμπνέει να διαβάζεις είναι εντελώς υποκειμενικός και σίγουρα δεν είναι μόνο ένας. Μπορεί να είναι η βιβλιοθήκη της σχολής, το καφέ της γειτονιάς, το σαλόνι σου, η κουζίνα, ή η τουαλέτα (εχ…). Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να τον ανακαλύψεις με εμπιστοσύνη στο ένστικτό σου.

2. Δεν έχεις δικές σου σημειώσεις.

Όσο και αν χάρηκες που βρήκες σημειώσεις χωρίς να πατήσεις το πόδι σου στο μάθημα (να είναι καλά οι παρατάξεις!), οι πιθανότητες να το κατανοήσεις μέσα από αυτές, είναι ελάχιστες. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να τις ξαναγράψεις, με δικό σου τρόπο, και σίγουρα θα δεις διαφορά.

3. Δεν βάζεις ‘χρώμα’

Μια απλή λευκή σελίδα, δεν τραβάει την προσοχή κανενός. Χρησιμοποίησε χρωματιστά στυλό ή μαρκαδοράκια για να απομνημονεύσεις τις λέξεις-κλειδιά και σύντομα θα θυμάσαι ολόκληρες παραγράφους, χωρίς να το καταλάβεις.

4. Βάζεις υπερβολικά πολύ ‘χρώμα’

Αν το βιβλίο σου έχει φτάσει να μοιάζει με ουράνιο τόξο, μάλλον το έχεις παρακάνει… Μπορεί το μάθημα να είναι σημαντικό ή και ενδιαφέρον, αλλά σίγουρα οι λέξεις-κλειδιά δεν πιάνουν πάνω από μία σειρά.

5. Δεν έχεις ιδέα ποιο είναι το μάθημα και ποιος ο καθηγητής.

Ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της παρακολούθησης των μαθημάτων είναι η επαφή σου με τον καθηγητή. Όχι δηλαδή με τον ίδιο ως παρουσία, αλλά με τον τρόπο που διδάσκει και εξετάζει, ώστε να καταλάβεις σε τι δίνει βάση. Πριν φτάσεις λοιπόν στην τελική εξέταση, προσπάθησε να μάθεις για αυτόν και το ποιές ‘παραξενιές’ μπορεί να έχει.

6. Έχεις γίνει ζόμπι!

Αμάν! Σε έπιασε ξαφνικό άγχος για όλα τα μαθήματα που χρωστάς και έπεσες με τα μούτρα στο διάβασμα, καταναλώνοντας ατελείωτα λίτρα καφεΐνης. Διαβάζεις 3 και 4 διαφορετικά μαθήματα την ημέρα και λύνεις 7 διαφορετικούς τύπους ασκήσεων για το καθένα! Μάντεψε όμως πόσα θα θυμάσαι μέχρι την εξέτασή τους…

Μην προσπαθείς να τα κάνεις όλα μαζί, όσο καλός και αν πιστεύεις ότι είσαι στο multitasking. Επικεντρώσου σε ένα πράγμα τη φορά και θυμήσου:

“Καλύτερα να περάσεις ένα μάθημα στα σίγουρα, παρά να γράψεις 4,97 (ω ναι, συμβαίνει!) σε όλα!”.