Ο Κορτω και το βιβλιο της Κατερινας

Ο Αύγουστος Κορτώ στη πιο γρήγορη συνέντευξη που του πήραν ποτέ (με στοίχημα)

Γιατί έγινες συγγραφέας;

Γιατί άπαξ κι ανακάλυψα τη χαρά της γραφής, δεν μπορούσα να τη χορτάσω. Και λίγο από ζήλια – ήθελα κι εγώ να προκαλέσω στον υποθετικό αναγνώστη μου την απόλαυση που ένιωθα διαβάζοντας συναρπαστικά βιβλία.

Οι σπουδές στην ιατρική σου έχουν αφήσει κάποιο «κουσούρι»;

Μιαν εμμονή με το σώμα και τη θνητότητα, που διατρέχει το σύνολο του έργου μου.

Ποιες είναι οι τρεις λέξεις που σε χαρακτηρίζουν ως άνθρωπο;

Παρορμητικός, πληθωρικός, εξαρτητικός.

Πως νιώθεις κάθε φορά που και ένα καινούργιο σου βιβλίο εκδίδεται;

Το όλο αίσθημα εξακολουθεί να έχει κάτι το εξωπραγματικό, παρόμοιο με την κατάπληξη της λεχώνας, που συνειδητοποιεί ότι το πλάσμα που κουβαλούσε μέσα της τόσον καιρό έχει πλέον αποκτήσει διακριτή, αυτόνομη ύπαρξη στον έξω κόσμο.

Η Κατερίνα, όταν θα έχω τελειώσει το βιβλίο, τι ελπίζεις πως θα μου έχει μάθει;

Ότι το σημαντικότερο πράγμα στη ζωή, η κινητήριος δύναμη που μπορεί να παρηγορήσει κάθε καημό και τραύμα, είναι η αγάπη.

Πόσο δύσκολο ήταν να αγγίξεις ένα τέτοιο θέμα για το βιβλίο σου;

Χρειάστηκε πρώτα να απαλλαγώ από πολύ πόνο – κάτι που κατέστη δυνατόν μόνο χάρη στην αγάπη και τη στήριξη του συντρόφου μου, καθώς και μέσω της ψυχοθεραπείας.

Αν η ιστορία της Κατερίνας γινόταν σενάριο ποια ηθοποιός θα ήθελες να είναι η πρωταγωνίστρια;

Όσο αλλόκοτο κι αν ακουστεί, αφενός επειδή διαθέτουν τρομακτική ομοιότητα κι αφετέρου διότι πρόκειται για δυο απείρως τρυφερές ψυχές, η μόνη γυναίκα που μπορώ να φανταστώ στον ρόλο της Κατερίνας είναι η Λένα Πλάτωνος.

Εσύ τι διαβάζεις;

Ό,τι μου κινήσει το ενδιαφέρον. Αυτή τη στιγμή το Ghosts του αξεπέραστου Μπάνβιλ. Και μετά, Κύριος οίδε – ζω περιτριγυρισμένος από βιβλία.

Και τα σόσιαλ μίντια τι ρόλο παίζουν στην καθημερινότητα ενός συγγραφέα;

Εμένα μου έχουν προσφέρει πολύ μεγάλες χαρές, κι εξακολουθούν να είναι η καθημερινή μου διασκέδαση, η ανάπαυλα στη μοναχική μου δουλειά μέσα από την εικονική κι ωστόσο βαθιά συγκινητική συνύπαρξη με μια μεγάλη, ετερόκλητη παρέα.

Τι σχεδιάζεις για το μέλλον;

Να ταξιδέψω με τον καλό μου, να γράψω κι άλλα – και ει δυνατόν καλύτερα – βιβλία, μα πάνω απ’ όλα να γίνω γονιός.

Περιγραφή του βιβλίου

Η ιστορία μου αρχίζει από το τέλος – το δικό της και το δικό μου. Έτσι ξεκινά το Βιβλίο της Κατερίνας, μιας γυναίκας που πάλεψε μια ζωή με την ψυχική αρρώστια, και που, αν νικήθηκε, έζησε και μεγαλούργησε ταπεινά χάρη στην αγάπη. Μια οικογενειακή σάγκα γεμάτη ζοφερά μυστικά και θανάσιμες ενοχές, ένα βιβλίο μυστηρίου γύρω από έναν αδιανόητο φόνο και τα δυο του θύματα, και μια κατάδυση σε μια ψυχή που συγκλονίζει με το φως και το σκοτάδι της.

Μας λέει η Κατερίνα:

Αυτό το βιβλίο δεν έχει σκοπό να πληγώσει κανέναν, εκτός απ’ αυτούς που θα το διαβάσουν.

Αυτό το βιβλίο, θα πουν, είναι γεμάτο ψέματα. κακοήθειες, ανακρίβειες, παραχάραξη της οικογενειακής μας ιστορίας από ένα μυαλό χολωμένο κι άρρωστο, που γυρεύει εκδίκηση

για τον θάνατο που μόνο του επέλεξε. Ωστόσο εμένα αυτή είναι η αλήθεια μου, κι από κει και πέρα, ο καθείς ας διαλέξει τη λήθη που του ταιριάζει, που τον ανακουφίζει. έτσι είναι αν έτσι νομίζουνε.

Αυτό το βιβλίο με διαλύει.

Αυτό το βιβλίο έχει σκοπό να με διαλύσει, να με κάνει κομμάτια. Μέσα στα κομμάτια μου είμαι. Κι όποιος την ακούσει δεν θα την ξεχάσει ποτέ.

Ο Πέτρος Χατζόπουλος, όπως είναι το πραγματικό όνομα του Αύγουστου Κορτώ, γεννήθηκε το 1979 στη Θεσσαλονίκη. Έχει εκδώσει διηγήματα, μυθιστορήματα, ποιήματα, νουβέλες, κριτικές και βιβλία για παιδιά.

Πάρε μέρος στον διαγωνισμό και κέρδισε ένα αντίτυπο του Βιβλίου της Κατερίνας από τις εκδόσεις Πατάκη. Συμπλήρωσε τα στοιχεία σου μέχρι την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013 στις 12 το μεσημέρι.

Νικητής: Σπύρος Μπέσης

Η Γεωργία Κωτσιοπούλου είναι αρθρογράφος και ιδρύτρια του Savoir Ville. Σπούδασε στην σχολή του ΑΝΤ1 και στο Athens Media Lab δημοσιογραφία και επικοινωνία και συνεχίζει στην σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ανοικτού Πανεπιστημίου. Αγαπάει τα χρώματα, τα βιβλία και το καλό φαγητό. Απεχθάνεται τα ψάρια, τις περιγραφές σε τρίτο πρόσωπο και τα δυνατά αρώματα.

Be first to comment