Το κεφίρ θεωρείται το μυστικό της μακροζωίας των Καυκάσιων. Μπορείς να το φτιάξεις και να αρχίσεις να το πίνεις κι εσύ.

Τι είναι το κεφίρ

Παράγεται από οποιονδήποτε τύπο γάλακτος (αγελαδινό, πρόβειο, κατσικίσιο κ.λπ.) με τη χρήση κόκκων κεφίρ, η οποία είναι μια αποικία φιλικών βακτηρίων που στην όψη μοιάζουν με κουνουπίδι. Το κεφίρ είναι το αποτέλεσμα της ζύμωσης των κόκκων που πολλαπλασιάζονται όταν βρίσκονται σε υγρό περιβάλλον. Συνήθως κυκλοφορούν «από χέρι σε χέρι», αλλά δε θα δυσκολευτείς να τους βρεις. Προφανώς υπάρχει και ευκολότερος τρόπος – να το βρεις στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ! Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα σούπερ ευεργετικό ρόφημα, που μοιάζει με πηχτό γάλα ή αραιωμένο γιαούρτι. Η γεύση του είναι υπόξινη – στη σπιτική καλλιέργεια η γεύση είναι πολύ έντονη, ενώ στα κεφίρ του εμπορίου πιο ήπια.

Σου κάνει καλό

▶ Έχεις καλύτερη λειτουργία του πεπτικού και προστασία του εντέρου από βλαβερά βακτήρια. ▶ Ευνοεί την αναγέννηση των κυττάρων του εντέρου. ▶ Προστατεύει το έντερο σε περίπτωση ακτινοθεραπείας. ▶ Προφυλάσσει από τις κολπικές μυκητιάσεις.

Φτιάξε κεφίρ

Σε ένα μέτριο μπολ με καπάκι βάλε τη μαγιά του κεφίρ και αρκετό γάλα (ακόμα και γάλα καρύδας) ώστε να σκεπάσει τα σποράκια. Άφησε το μπολ στο ψυγείο για 24 με 48 ώρες. Για να το πιεις, σούρωσε το γάλα με ψιλό σουρωτήρι και φύλαξέ το σε γυάλινο μπουκάλι. Για να φτιάξεις την επόμενη δόση, επανάλαβε τη διαδικασία. Αν δε σκοπεύεις να τα ξαναχρησιμοποιήσεις αμέσως, φύλαξέ τα στην κατάψυξη. Το έτοιμο κεφίρ διατηρείται στο μπουκάλι στο ψυγείο για 2-3 μέρες. Διάβασε για τη συνταγή του σοκολατένιου κεφίρ στο Shape.gr