Έχεις ξεκινήσει δίαιτα και είσαι ολοκληρωτικά αφοσιωμένη στο διατροφικό πρόγραμμα που σου έχει δώσει ο διαιτολόγος σου. Τι γίνεται όμως όταν ένα βράδυ, ξυπνάει από μέσα σου το «τέρας» της λαιμαργίας που οφείλεται είτε στο στρες που σου προκαλεί η δουλειά, σε μία έξοδο ή πάρτι με φίλους ή το πολύ περιοριστικό πρόγραμμα που σου έχει δώσει ο διαιτολόγος σου; Ακόμα κι αν ενέδωσες εκείνο το βράδυ σε ένα μεγάλο γεύμα με παραπάνω απλούς υδατάνθρακες και λίπος από αυτό που θα έπρεπε, σύμφωνα με τη δίαιτά σου, είναι σχεδόν αδύνατο να φας τόσο σε ένα βράδυ, ώστε να πάρεις σημαντικό βάρος.  Ο αριθμός στη ζυγαριά σου το επόμενο πρωί μπορεί να έχει ανέβει σαν αποτέλεσμα της κατακράτησης υγρών, η οποία σταθεροποιείται αφότου επιστρέψεις στις υγιεινές διατροφικές σου συνήθειες και στο πρόγραμμα γυμναστικής σου.

Πώς μία ατασθαλία επηρεάζει το βάρος σου;

Η σημαντική αύξηση βάρους αποτελεί αποτέλεσμα της συνεχόμενης κατανάλωσης φαγητού σε μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή που καις. Ένα θερμιδικό πλεόνασμα της τάξεως των 7500 θερμίδων μπορεί να αυξήσει το βάρος κατά ένα κιλό, άρα είναι εκπληκτικά δύσκολο μέσα σε ένα βράδυ να φτάσεις αυτή τη θερμιδική πρόσληψη.

Φυσικά βέβαια, αν αυτές οι βραδιές συνεχίσουν να υπάρχουν καθημερινά ή πάνω από 1 φορά την εβδομάδα, η απώλεια βάρους στην οποία στοχεύεις, μάλλον θα μετατραπεί σε αύξηση βάρους.

Μην αγχώνεσαι για τη ζυγαριά.

Μετά από ένα βραδινό επεισόδιο λαιμαργίας, το νούμερο στη ζυγαριά το επόμενο πρωί λογικά θα σε απογοητεύσει. Η ζυγαριά αντιπροσωπεύει όχι μόνο το βάρος του λίπους στο σώμα αλλά και τα προϊόντα κένωσης και το νερό, καθώς επίσης και την οστική και μυϊκή μάζα. Όταν καταναλώνεις ένα γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες και αλάτι, όπως χαρακτηρίζεται πάντα μία ατασθαλία σε μία δίαιτα, το σώμα κατακρατεί περίσσεια υγρών, τα οποία αποβάλλονται μετά από λίγες μέρες που έχεις επανέλθει στη δίαιτα σου.

Μερικές φορές υπάρχει διακύμανση στη ζυγαριά ακόμα και αν δεν τσιμπολόγησες. Οι γυναικείες ορμόνες, η δυσκοιλιότητα ή μία έντονη προπόνηση μπορεί να προκαλέσει αυτά τα σκαμπανεβάσματα στο βάρος σου.

Σκέψου γιατί το παράκανες.

Το πιο σημαντικό στην υπερκατανάλωση φαγητού είναι ο λόγος που την έκανες. Αν η διατροφή σου είναι εξαιρετικά περιοριστική, είναι πολύ πιθανό να αντιδράσεις και να φας παραπάνω. Το σώμα και το μυαλό αντιλαμβάνεται τη σοβαρή θερμιδική μείωση είτε με την παράλειψη ενός γεύματος είτε με την παράκαμψη του και έτσι στο τέλος της ημέρας αποζητά τις θερμίδες που στερήθηκε. Κατά συνέπεια, είναι βέβαιο ότι θα φας μεγαλύτερη ποσότητα πιο λαίμαργα και θα ενδώσεις πιο εύκολα σε όλα εκείνα τα «απαγορευμένα» τρόφιμα.  Όταν περιορίζεις τις θερμίδες που λαμβάνεις, το σώμα υπόκεινται σε στρες. Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2010 στο Psychosomatic Medicine φάνηκες ότι, μειώνοντας σε μεγάλο βαθμό τις θερμίδες που λαμβάνεις, απελευθερώνεται κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες. Η αυξημένη παραγωγή της κορτιζόλης προάγει την αύξηση του σωματικού βάρους. Παρατήρησε την επόμενη φορά πριν κάνεις βραδινή επιδρομή στο ψυγείο, αν το διατροφικό σου παραστράτημα οφείλεται σε στρες και άγχος και προσπάθησε να χαλαρώσεις διαβάζοντας ένα βιβλίο.

www.facebook.com/virginiaskoulidi | www.instagram.com/dietlicious_gr