Οι 5 νέοι κανόνες του αντηλιακού

Έχεις ακούσει αρκετές φορές να σου λένε να αποφεύγεις τον μεσημεριανό ήλιο και να ανανεώνεις κάθε δύο ώρες το αντηλιακό σου, αλλά πρέπει να ξέρεις μερικά ακόμα πράγματα για την ασφαλή έκθεση στον ήλιο.

  1. Δώσε έμφαση στον όρο ''φωτοσταθερό''

Είναι σημαντικό το φίλτρο προστασίας του αντηλιακού να είναι φωτοσταθερό. Τι σημαίνει αυτό; Να μπορεί η σύνθεσή του να μένει ανεπηρέαστει από τα υπεριώδη φίλτρα της ηλιακής ακτινοβολίας, αυτά που μπορεί να τη διασπάσουν κάνοντας το αντηλιακό μη ασφαλές. Ο Αμερικανός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) συμβουλεύει να προσέχουμε τα αντηλιακά σπρέι που περιέχουν αλκοόλ, γιατί αυτό το συστατικό μπορεί να εμποδίσει τη φωτοσταθερότητα.

2.Πρόσεξε τι αναγράφεται στην ετικέτα.

Ένα αντηλιακό που έχει SPF αλλά δεν αναγράφει ''ευρέος φάσματος'' ή ''υψηλής UVA προστασίας  θα προστατεύσει το δέρμα σου από τις ακτίνες UVA, που προκαλούν εγκαύματα, αλλά όχι από τις ακτίνες UVB, ο οποίες προκαλούν φωτογήρανση και καρικίνο του δέρματος.

3.Βρες τον σωστό δείκτη προστασίας.

Μπορεί το 50 να θεωρείτε το πιο προστατευτικό SPF, αφού φιλτράρει το 98% των ακτίνων UVB, αλλά πολλές φορές είναι τόσο παχύρρευστο που αποφεύγουμε να το εφαρμόζουμε κάθε δύο ώρες, όπως συνιστάται.  Ένα ιδανικό SPF νούμερο είναι το 30, το οποίο φιλτράρει το 97% των ακτίνων UVΒ, και συνιστάται τόσο από την FDA, όσο και από την Ευρωπαική Ένωση. Αν έχεις αρκετά σκουρόχρωμη επιδερίδα, είναι αρκετό και το SPF 15, αλλά καλό είναι να μην κατέβεις περισσότερο.

4.Το μαύρισμα δεν είναι τόσο αθώο όσο νομίζεις.

Για την ακρίβεια, είναι σημάδι ότι εκείνη την στιγμή συντελείται μία σημαντική ζημιά στον οργανισμό σου, ενώ την στιγμή που ενεργοποιείται η διαδικασία μαυρίσματος, το δέρμα σου βρίσκεται σε στενή πολιορκία.Με άλλα λόγια, δεν είσαι τόσο προστατευμένη όσο νομίζεις, επειδή απλώς δεν καίγεσαι.Γι'αυτό φρόντισε το αντηλιακό σου να περιέχει αντιοξειδωτικά, όπως βιταμίνη C, και στοιχεία που επανορθώνουν το DNA, όπως ενδονουκλεάσες.

5.Τα οιστρογόνα είναι σύμμαχός σου. (Αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό)

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι χάρη σε αυτές τις ορμόνες, οι νεαρές γυναίκες είναι σημαντικά λιγότερο επιρρεπείς στον καρκίνο του δέρματος από τους άντρες. Παρ'όλο αυτά, ακόμα μία αλήθεια είναι ό,τι το 80% των βλαβών από την ηλιακή έκθεση γίνονται σε νεαρές ηλικίες.Να θυμάσαι επίσης ότι ακόμα και ένα λεπτό κάτω από τις ηλιακές ακτινοβολίες στις επικύνδινες ώρες είναι βλαβερό για την επιδερμίδα.

Συμπέρασμα; Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να μην χρησιμοποιείς αντηλιακό.

Μπορείς να δεις περισσότερες συμβουλές για να φροντίσεις το δέρμα σου το καλοκαίρι.

0 replies


Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *