Η Χαρά βλαχοδήμου είναι ψυχολόγος -υπνοθεραπεύτρια. Ασκεί το επάγγελμα ιδιωτικά και ασχολείται με ομάδες ατόμων που πάσχουν από χρόνια νοσήματα καθώς και με ομάδες γονέων. Είναι από τους ανθρώπους που τους ελκύουν τα άκρα, διψάει για εμπειρίες, σκοτάδια και ταξίδια. Μεγάλη της αγάπη η συγγραφή και ο Άνθρωπος. Πιστεύω στο καλό και στο κακό του κάθε ανθρώπου και το αγαπημένο μου μότο είναι το ”Πρέπει Να Έχεις Το Χάος Μέσα Σου Για Να Γίνεις Αστέρι Φωτεινό.”

10606071_706089026148149_1731747565678171495_nΠως αποφασίσατε να ακολουθήσετε την συγκεκριμένη κατεύθυνση;

Είχα την τάση πάντα να προσπαθώ να εξελίσσω τη δουλειά μου. Γι’αυτό και άρπαζα κάθε ευκαιρία να εκπαιδευτώ σε νέα “εργαλεία” θεραπείας, καινούριες μεθόδους και γενικά να εξελιχθώ έως ψυχολόγος. Είχα την τύχη να βιώσω επάνω μου την ύπνωση ως ασθενής όταν είχα χρόνιο πόνο στον αυχένα. Δοκίμασα το καθετί αλλά τίποτα δε με είχε ανακουφίσει. Είχα την τύχη να έρθω λοιπόν σε επαφή με έναν επιτυχημένο και πρωτοπόρο υπνοθεραπευτή ο οποίος αποτέλεσε και το πρώτο μου είδωλο. Η ενασχόληση με το υποσυνείδητο σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα που είχε με κέρδισαν μια για πάντα.

Τι είναι αυτό που σας γοητεύει περισσότερο από τη δουλειά σας;

Χρησιμοποιώντας τον υπνωτισμό μπορούμε να ελευθερώσουμε την δύναμη που κρύβετε μέσα μας. Με γοητεύει απίστευτα να δίνω στον άνθρωπο την ευκαιρία να “δαμάσει” όλο τον θησαυρό που κρύβει μέσα του. Το να ασχολείσαι με τις δυνατότητες του νου μπορεί να ακούγεται σκοτεινό και πολλές φορές φοβίζει τον κόσμο αλλά δεν είναι τίποτα παραπάνω από το “ξεκλείδωμα” της πανίσχυρης δύναμης μας. Μου αρέσει να είμαι αυτός που θα σου δώσει το “κλειδί” για να μπορέσεις να ενεργοποιήσεις και να απελευθερώσεις ότι εσύ επιθυμείς!

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ κλινικής και απλής ύπνωσης;

Η ύπνωση είναι μια ειδική κατάσταση μεταβλημένης συνειδητότητας η οποία προκαλείται τεχνητά από κάποιο άλλο άτομο ή από τον ίδιο τον υπνωτιζόμενο (αυτο-ύπνωση). Επιτυγχάνεται μέσω της έντονης εστίασης της προσοχής και της αντίληψης σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο το οποίο μπορεί να είναι εξωτερικό ή εσωτερικό, ή της εστίασης σε μία σκέψη, ιδέα, μνήμη, εικόνα, φανταστική δραστηριότητα, λέξη, φράση ή σωματική αίσθηση. 
Η κλινική ύπνωση, η οποία είναι επίσης γνωστή και ως θεραπευτική ή ιατρική ύπνωση ή κλινική υπνοθεραπεία, ονομάζεται η ψυχοθεραπεία που χρησιμοποιεί την ύπνωση σαν ένα ισχυρό και αποτελεσματικό εργαλείο θεραπείας. Η κλινική ύπνωση είναι ίσως η πιο παλιά γνωστή μορφή ψυχοθεραπείας.

Σε ποιες περιπτώσεις το συστήνετε;

Η κλινική ύπνωση δεν αποτελεί από μόνη της θεραπεία αλλά σε συνδυασμό με την κατάλληλη ψυχοθεραπευτική μέθοδο έχει άκρως επιτυχημένα αποτελέσματα. Θα την πρότεινα σε κάποιον που θέλει να κόψει το κάπνισμα, σε ανθρώπους που θέλουν να χάσουν κιλά, στις φοβίες, στη διαχείριση του στρες και των κρίσεων πανικού, στο μετατραυματικό στρες, στις ψυχοσεξουαλικές διαταραχές, στις διατροφικές διαταραχές, στον αθλητισμό για βελτίωση των αθλητικών επιδόσεων. Επίσης θα την χρησιμοποιούσα για μείωση χρόνιου πόνου και για αναβίωση τραυματικών γεγονότων του παρελθόντος.

Πόση ώρα διαρκεί;

Η κάθε συνεδρία διαφέρει. Είναι ανάγκη να αντιμετωπίζουμε το κάθε περιστατικό έως ξεχωριστό, μοναδικό και να έχουμε στο νου μας πως η ύπνωση θα είναι μόνο ένα κομμάτι μέσα στην ψυχοθεραπευτική διαδικασία.

Τι ακριβώς πρέπει να γνωρίζει ο ασθενής για την διαδικασία της κλινικής ύπνωσης;

Αρχικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει γνωστό είναι πως η ύπνωση δεν σημαίνει ΥΠΝΟ. Μπορεί αυτός που υπνωτίζεται να μοιάζει με κοιμισμένο αλλά δεν είναι. Η υπνωση ειναι μια κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης όπου η προσοχή είναι στραμένη στο υποσυνείδητο. Δεύτερον, δεν μπορεί ο υπνοθεραπευτής να κάνει κάποιον να αλλάξει ομάδα ή να γίνει πιο ευαίσθητος ΑΝ ΑΥΤΟΣ ΔΕ ΤΟ ΘΕΛΕΙ. Δε μπορεί να αναγκάσει κάποιον να κάνει κάτι που δε θέλει. Επίσης κανείς δε μπορεί να υπνωτιστεί χωρίς τη θέληση του. Αντιθέτως είναι αναγκαία η επιθυμία του ατόμου και η ενεργή του συμμετοχή στη διαδικασία ύπνωσης. Τελος , να ξέρετε πως τα θυμάστε όλα μετά από κάθε συνεδρία. Σε αντίθεση με τις ταινίες του σινεμά, όπου ο δολοφόνος είχε λάβει μέσω ύπνωσης εντολή να πυροβολήσει κάποιον! Αυτά συμβαίνουν μόνο στις ταινίες. Αν μάλιστα αμφιβάλετε, ζητείστε να γραφτεί κάθε συνεδρία σε βίντεο και ξαναδείτε τη αργότερα!

Πιστεύετε ότι το ελληνικό κοινό είναι έτοιμο να αφεθεί στην κλινική ύπνωση;

Γενικά παρατηρώ πως ακόμα και το επάγγελμα του ψυχολόγου θεωρείται ταμπού στη χώρα μας μέχρι και σήμερα. Πόσο μάλλον του υπνοθεραπευτή. Μπορεί ή υπνωση να αντιμετωπίζεται σαν κάτι μαγικό ή να προκαλεί φόβο και δεύτερες σκέψεις αλλά αν υιοθετηθεί σοβαρά και χρησιμοποιηθεί με τον σωστο τρόπο από τους ίδιους τους υπνοθεραπευτές, τότε θα έρθει και θα μείνει. Άλλωστε είμαστε έδω για να δοκιμάζουμε,να βιώνουμε διαφορετικές εμπειρίες και να εξελισσόμαστε συνεχώς. Η στασιμότητα δεν ταιριάζει στη φύση μας