Παρά την ίδρυση της teen fashion έκδοσης με τον τίτλο Rookie, σε ηλικία μόλις 15 ετών και μία σειρά από τους επιτυχημένουςς ρόλους σε δημοφιλείς παραστάσεις του Broadway, το 2014, το παιδί-θαύμα Tavi Gevinson αποκάλυψε ότι παλεύει με το impostor syndrome.

Η Gevinson έφτασε σε τέτοιο σημείο ώστε να δηλώσει πως το να νιώθει ‘σαν απατεώνας ήταν “η οδύνη της ύπαρξής της”, και δεν ήταν σίγουρα η μόνη. Εξαιρετικά επιτυχημένες γυναίκες -και άντρες- από την Natalie Portman μέχρι τη Lady Gaga έχουν παραδεχτεί δημόσια πως βιώνουν το ψυχολογικό φαινόμενο, το οποίο τους κάνει να αισθάνονται ότι θα εκτεθούν ως απάτη, παρά τις επιτυχίες τους.

Στις μέρες, ο όρος “impostor syndrome” ακούγεται αρκετά τακτικά γύρω μας και όχι μόνο από διασημότητες. Οι νέοι άνθρωποι τείνουν να τον χρησιμοποιούν αρκετά γρήγορα όταν αισθάνονται λιγότερη από αυτοπεποίθηση σε ένα ρόλο, είτε αυτός είναι στη δουλειά τους είτε στον κοινωνικό τους κύκλο.

Αλλά τι σημαίνει στην πραγματικότητα όταν οι άνθρωποι λένε ότι έχουν το συγκεκριμένο σύνδρομο και γιατί ξαφνικά φαίνεται ότι όλοι το έχουν;

Οι άνθρωποι που αισθάνονται σαν απατεώνες έχουν πολύ δύσκολο χρόνο να εσωτερικοποιήσουν και να αναγνωρίσουν πραγματικά τα επιτεύγματά τους », εξήγηγεί σύμφωνα με το i-d magazine η Δρ Valerie Young. Μειώνουν την επιτυχία τους λέγοντας πράγματα όπως «εγώ στάθηκα απλά τυχερή»ή «είχα βοήθεια». Εξαιτίας αυτών των αισθημάτων έχουν τον φόβο να μην εκτεθούν.

Ενώ ο όρος του ακούγεται σοβαρός, το συγκεκριμένο φαινόμενο δεν χαρακτηρίζεται ως ψυχολογικό σύνδρομο ή ιατρική διαταραχή. Είναι ένας εσωτερικευμένος διάλογος που κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν ότι δεν είναι αρκετά καλοί και στην πραγματικότητα είναι πολύ κοινό. Εκτιμάται ότι το 70% των ανθρώπων θα το βιώσουν σε κάποια φάση της ζωής τους.

 
Τι είναι το impostor syndrome
gemmacorell.com

Το πρόβλημα με το σύνδρομο είναι ότι παρουσιάζεται συχνά ως κάποια εσωτερική αποτυχία που οι άνθρωποι πρέπει να συνειδητοποιήσουν και να διορθώσουν άμεσα. Υπάρχουν βιβλία αυτοβοήθειας που προσφέρουν συμβουλές για να “ξεπεράσεις” αυτά τα συναισθήματα. Αλλά νέες καταστάσεις και διαφορετικά περιβάλλοντα είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν κάποιο άγχος και δυσφορία, αυτό δεν σημαίνει ότι απαραίτητα’νοσείς΄από το impostor syndrome.

Στην πραγματικότητα, η γρήγορη χρήση και αναγνώριση αυτού του όρου μπορεί να μειώσει κάποια βαθύτερα ζητήματα που μπορεί να έχουν προκαλέσει αυτά τα συναισθήματα.

Τι είναι το impostor syndrome
gemmacorell.com

Σε πολλές περιπτώσεις, αυτά τα συναισθήματα είναι στην πραγματικότητα αποτέλεσμα περιβαλλοντικών παραγόντων. Αν δεν είσαι περιτριγυρισμένη από άτομα που μοιάζουν με εσένα ή αν υπάρχουν αντιληπτά στερεότυπα σχετικά με την καταγωγή, την ηλικία ή το φύλο σου, τότε σίγουρα αισθάνεσαι σαν να μην ανήκεις κάπου.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίζεις αυτά τα συναισθήματα ως ‘φυσιολογικά’, ιδιαιτέρως τώρα που τα social media έχουν κάνει πιο εύκολο από ποτέ άλλοτε την σύγκριση μας με τους γύρω μας και να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου -όπως ακριβώς και η Tavi- πως είσαι μία badass bitch και κανένας δεν μπορεί να τα βάλει μαζί σου.

Δες επίσης: 5 πράγματα που κάνουν οι επιτυχημένοι άνθρωποι την Κυριακή
featured image: i-d.vice.com