Η φύση είναι τόσο πλούσια σε τροφές. Έτσι είτε κάποιο τρόφιμο δε σου αρέσει, είτε έχεις αλλεργία σε αυτό, είτε πάλι ακολουθείς ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής, έχει την λύση να το αντικαταστήσει προσφέροντας παρόμοια γεύση και δίνοντας εξίσου πολύτιμα θρεπτικά οφέλη για τον οργανισμό.

1. Κρέμα σαντιγύ

Λόγω της πολύ υψηλής περιεκτικότητάς της σε λίπος (36-40%) και του γάλακτος που περιέχει, δεν αποτελεί την καλύτερη επιλογή για πολλούς. Ευτυχώς, αν ψάχνεις κάτι πιο αγνό και να μην περιέχει αγελαδινό γάλα, μπορείς να επιλέξεις γάλα αμυγδάλου με ελαιόλαδο, γιαούρτι με γάλα ή cottage με γάλα.

2. Κόκκινο κρασί

Αποτελεί ένα από τα κυριότερα συστατικά σε πολλά πιάτα της μεσογειακής κουζίνας, καθώς πέρα από τις… ιδιότητές του προσφέρει άρωμα, γεύση και οφέλη λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχει. Ωστόσο, αν για τον οποιοδήποτε λόγο δε θέλεις να χρησιμοποιήσεις αλκοόλ στην μαγειρική σου, μπορείς να προσθέσεις χυμό ροδιού ή cranberry, χυμό λεμονιού ή ντομάτας, είτε ξύδι από κόκκινο ή λευκό κρασί.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ: Τα λάθη που κάνεις με τη διατροφή σου το Σαββατοκύριακο

3. Βούτυρο

Έχεις δυσανεξία στη λακτόζη, κάνεις δίαιτα ή έχεις αυξημένη χοληστερίνη; Δε χρειάζεται να στερείσαι εκείνο το κέικ και τα μπισκότα που σου αρέσουν. Μπορείς να αντικαταστήσεις το βούτυρο, δίνοντας παρόμοια γεύση στην συνταγή και προσφέροντας πολλά οφέλη στον οργανισμό σου, με ελαιόλαδο, αβοκάντο και βούτυρο από ξηρούς καρπούς.

4. Baking powder

Τι κι αν ξέμεινες από baking powder ή θέλεις να μαγειρεύεις με πιο αγνά συστατικά; Στη θέση του baking powder πρόσθεσε χυμό λεμονιού, ξύδι, στραγγιστό γιαούρτι ή χτυπημένα ασπράδια αυγών ώστε να δώσεις όγκο και καλύτερη υφή στο ψήσιμο.

5. Κρεμμύδι και σκόρδο

Είναι γνωστό ότι και τα δύο αυτά λαχανικά, μετά την κατάποση τους, δίνουν μία δυσάρεστη τόσο οσμή όσο και αίσθηση στο γαστρεντερικό σύστημα με καούρες και φουσκώματα. Για να αποφύγεις ανεπιθύμητες παρενέργειες τους, μπορείς να χρησιμοποιείς άλλα λαχανικά και μυρωδικά όπως, μάραθο, σέλερι, πιπεριά, κύμινο, σχοινόπρασο ή τζίντζερ.

6. Μοσχάρι

Είτε νηστεύεις είτε ακολουθείς χορτοφαγική διατροφή, τη θέση του μοσχαριού μπορούν να πάρουν φυτικά τρόφιμα, που αποτελούν εξαιρετικές πηγές πρωτεΐνης όπως το tofu (τυρί παρακευασμένο από σόγια), οι φακές και τα φασόλια, τα μανιτάρια, το πλιγούρι και το σεϊτάν (φτιάχνεται από τη γλουτένη του σιταριού και νερό) που όταν μαγειρεύεται μοιάζει εκπληκτικά στην όψη και την υφή με κρέας.

7. Πατάτες

Σίγουρα όταν το διάβασες σκέφτηκες “υπάρχει άνθρωπος που να θέλει να αντικαταστήσει τις πατάτες;”. Κι όμως… σε άλλους δεν αρέσουν και για άλλους αποτελεί απαγορευτική τροφή γιατί κάνουν δίαιτα (κάτι που δεν είναι σωστό). Όπως και να έχει, υπάρχει λύση κι εδώ και είναι το κουνουπίδι και η σελινόριζα.

8. Ραφιναρισμένη ζάχαρη

Η αντικατάσταση της ραφιναρισμένης ζάχαρης δεν είναι για θέμα εμφάνισης και βάρους, αλλά -το κυριότερο- είναι θέμα υγείας. Αντί για λευκή, καστανή ζάχαρη (απειροελάχιστη είναι η διαφορά μεταξύ τους) και άλλα γλυκαντικά, προτίμησε βιολογικό μέλι και σιρόπι σφενδάμου ή αποξηραμένα δαμάσκηνα χωρίς ζάχαρη.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: 5 λόγοι που το παρακάνεις με το φαγητό

www.facebook.com/virginiaskoulidi | www.instagram.com/dietlicious_gr

featured image: themilefryclub.com