Μετά την ξαφνική αποχώρηση της Alexandra Shulman έπειτα από μια 25ετή πορεία στο τιμόνι της βρετανικής Vogue, ο Edward Enninful διορίζεται ως ο 11ος editor-in-chief του πιο περιζήτητου περιοδικού μόδας στον κόσμο. Με αφορμή την ‘’ενθρόνιση’’ του νεαρού αρχισυντάκτη, θα γυρίσουμε το χρόνο πίσω, ρίχνοντας μια ματιά στους fashion editors των τελευταίων 100 χρόνων της βρετανικής Vogue και στον τρόπο με τον οποίο ο καθένας από αυτούς άφησε το δικό του ξεχωριστό στίγμα στην πορεία του περιοδικού.

Elspeth Champcommunal 1916-1922

elspeth-champcommunal

Με οδηγό την αμερικάνικη βερσιόν, η βρετανική Vogue λανσάρεται για πρώτη φορά το 1916 με την Elspeth Champommunal στη θέση της editor-in-chief, ένας εκδότης με υψηλές προσδοκίες στην έντυπη μορφή μόδας. Εκείνη, θεωρούσε σημαντικό η Vogue να είναι κάτι παραπάνω από ένα περιοδικό μόδας συμπεριλαμβάνοντας μέσα άρθρα που αφορούσαν ειδήσεις, αθλητικά γεγονότα, στήλες με υγεία και ομορφιά, καθώς και ταξιδιωτικά άρθρα. Παράλληλα με τις υποχρεώσεις της στο περιοδικό, ο Champcommunal διατηρούσε μια haute couture εταιρία ρούχων με έδρα το Παρίσι, ενώ στη συνέχεια έγινε διευθύντρια του Worth London.

Dorothy Todd 1922-1926  

dorothy-todd

Η βρετανική Vogue, με την Dorothy Todd στο τιμόνι, οδήγησε το περιοδικό από τα καπέλα και τα φορέματα εποχής, στο νεωτεριστικό χαρακτήρα των Twenties.  Η Todd είχε πάθος να αναμιγνύει τη μόδα με την τέχνη, μετατοπίζοντας το κέντρο βάρους του περιοδικού προς τη λογοτεχνία. Μεταξύ άλλων συμπεριέλαβε στο περιοδικό ποιητικές συλλογές της Gertrude Stein, κριτικές τέχνης της Vanessa Bell, δοκίμια της Virginia Woolf και άρθρα των Vita Sackville-West και Aldous Huxley. Λόγω των δραματικών αλλαγών της, η Vogue, μείωσε αισθητά την κυκλοφορία της με αποτέλεσμα την απόλυση της Todd το 1926.

Alison Settle 1926-1934  

alison-settle

Λέγεται ότι η βρετανική Vogue έφτασε στο απόγειο της, όταν τη θέση  του editor-in-chief ανέλαβε η Alison Settle. Σύμφωνα με την αμερικανίδα ομόλογό της, Edna Woolman Chase, μέχρι πριν κανείς δεν είχε καταφέρει κάτι τέτοιο. Η Settle επέκτεινε το αναγνωστικό κοινό από την μέχρι πρότινος αποκλειστικότητα της αριστοκρατίας, στις γυναίκες της μεσαίας και της εργατικής τάξης, ενώ παράλληλα ενίσχυσε τη συντακτική ομάδα του περιοδικού, προσθέτοντας φυσιογνωμίες όπως τις Edith Sitwell, Vita Sackcille-West και Lee Miller στο δυναμικό της. Μετά την αποχώρησή της από τη Vogue, η Settle συνέχισε ως συντάκτρια μόδας στο ‘’Observer’’ και αρθρογράφος  του ‘’The Lady’’, ενώ λίγο αργότερα δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο ‘’Fashion As A Career’’.

Elizabeth Penrose 1935-1939

elizabeth-penrose

Εκείνη την εποχή, τον έλεγχο της επιμέλειας της βρετανικής έκδοσης είχε ακόμη η αμερικάνικη Vogue. Μετά την απόλυση της Alison, ανέλαβε το 1935 η Elizabeth ‘’Betty’’ Penrose, η οποία μάλιστα είχε διοριστεί από την αμερικάνικη Vogue με σκοπό να αποτάξει τον ‘’υπερβολικά εύθυμο/παιχνιδιάρικο χαρακτήρα’’ του βρετανικού εντύπου.  Το 1939 η Penrose ανακοίνωση την επιστροφή της στις Η.Π.Α. , ενώ με τον επακόλουθο Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν πλέον ανήμπορη να γυρίσει και πάλι πίσω στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα να τελειώσει την καριέρα της στη Vogue της Αμερικής.

Audrey Withers 1940-1960

audrey-withers

H Audrey Withers ξεκίνησε την καριέρα της στη βρετανική Vogue ως βοηθός συντάκτη κατά τη ‘’βασιλεία’’ της Penrose, ενώ όταν η δεύτερη αποχώρησε από το περιοδικό, εκείνη ανέλαβε τα ηνία. Κατά τον ίδιο τρόπο με την Todd, η Withers είχε και αυτή μια τάση προς τη λογοτεχνία και τις τέχνες , ενώ υπό την επιμέλεια της, συμπεριλήφθηκαν στο συντακτικό κομμάτι του περιοδικού εξέχουσες προσωπικότητες της εποχής όπως οι Bacon, Freud, Matisse, Dylan Thomas, Bertrand Russell και Simone de Beauvoir.

Alisa Garland 1960-1964

alisa-garland

H Alisa Garland, μια εύπορη συγγραφέας μόδας, άφησε το ρόλο της ως συντάκτρια μόδας στο ‘’The Daily Mirror’’ με σκοπό να βρεθεί στο θρόνο της βρετανικής Vogue. Παρά την επιτυχημένη πορεία της, η τετραετούς θητεία της διεκόπη όταν αποφάσισε να εγκαταλείψει το περιοδικό με σκοπό την ένταξή της στο δυναμικό του ‘’Woman’s Journal’’, του πιο δημοφιλούς γυναικείου περιοδικού εκείνης της εποχής.

Beatrix Miller 1964-1984

beatrix-miller

H Beatrice Miller ξεκίνησε τη δημοσιογραφική της καριέρα στο ‘’The Queen’’ . Έπειτα, μετακόμισε στη Νέα Υόρκη με σκοπό να εργαστεί ως κειμενογράφος για την αμερικάνικη Vogue, προτού κληθεί όμως πάλι από το ‘’The Queen’’, αυτή τη φορά ως editor-in-chief και τέλος, να γίνει η αρχισυντάκτρια της British Vogue. Η Beatrice-Miss Miller, όπως ήταν γνωστή στη βιομηχανία, προώθησε τις σταδιοδρομίες πολλών συνεργατών της Vogue, συμπεριλαμβανομένων των David Bailey, Lord Snowdon, Grace Coddington, Lucinda Chambers, Terry Jones και Bruce Weber.

Anna Wintour 1985-1987

anna-wintour

Μετά τη θητεία της σε Harper’s Bazaar και Savvy magazine ως συντάκτρια μόδας στη Νέα Υόρκη των Seventies, η Wintour επέστρεψε στο Λονδίνο για να διοριστεί η πρώτη καλλιτεχνική διευθυντής της βρετανικής Vogue. Η Anna Wintour έγινε editor-in-chief της βρετανικής έκδοσης μετά τη συνταξιοδότηση της Beatrice Miller το 1984. Μετά από τρία χρόνια, η Wintour επέστρεψε στη Νέα Υόρκη με σκοπό να αναλάβει το περιοδικό ‘’House and Garden’’ και αργότερα να γίνει εκτός από editor-in-chief της αμερικάνικης Vogue, ένα από τα πιο διάσημα ονόματα στο χώρο της μόδας.

Elizabeth Tilberis 1988-1992

elizabeth-tilberis

H Elizabeth Tilberis, γνωστή και ως Liz, ξεκίνησε κάνοντας την πρακτικής της στη British Vogue το 1967, καθώς είχε κερδίσει υποτροφία σε ένα διαγωνισμό. Η τότε αρχισυντάκτρια Beatrice Miller αναγνωρίζοντας τη σκληρή δουλειά της, την προώθησε ως fashion assistant με αποτέλεσμα από εκείνο το σημείο να αρχίσει η πραγματική της καριέρα στο χώρο της μόδας. Η Tilberis, αφού απέρριψε μια θέση στη Ralph Lauren στη Νέα Υόρκη, υποδέχτηκε την Anna Wintour στα ηνία της βρετανικής Vogue, έπειτα από προτροπή της ίδιας. Την περίοδο εκείνη η Vogue διάνυσε μια λαμπρή εποχή με αισθητή αύξηση των πωλήσεών της και διεθνή αναγνωσιμότητα. Το 1992 η Tilberis υπέκυψε στον πειρασμό  και ενέδωσε στην πρόταση του Harper’s Bazaar να διευθύνει το περιοδικό.

Alexandra Shulman 1992-2017

alexandra-shulman

H Shulman ξεκίνησε την καριέρα της στη δημοσιογραφία στο ‘’Over-21 magazine’’ , πριν από την ένταξή της στο ‘’Tatler’’ το 1982. Το 1987 εντάχθηκε στο δυναμικό της ‘’Sunday Telegraph’’ ως συντάκτρια των γυναικείων σελίδων της εφημερίδας. Έφτασε στη Vogue ως συντάκτρια του περιοδικού το 1988, πριν από την ένταξή της στο GQ  το Φεβρουάριο του 1990. Ανέλαβε τα ηνία της Vogue το 1992 και από τότε οδήγησε το περιοδικό σε μια περίοδο σημαντικών αλλαγών.

Photos: Vogue.com