Ξυπνάς το πρωί, τρως ένα υγιεινό πρωινό, πηγαίνεις στη δουλειά, προσέχεις την διατροφή και το σώμα σου, κοιμάσαι νωρίς το βράδυ και πάλι νιώθεις πως λείπει κάτι. Έχεις ποτέ αναρωτηθεί γιατί;

Πάρε ένα λεπτό και σκέψου για λίγο την κοινωνική ζωή σου. Πόσο συχνά βρίσκεσαι με φίλους; Πόσο συχνά μιλάς με την μαμά σου έστω και στο τηλέφωνο; Γενικότερα, κάνε τέτοιες ερωτήσεις στον εαυτό σου και προσπάθησε να αξιολογήσεις την κατάσταση.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η επικοινωνία που έχουμε με τους άλλους έρχεται τέταρτη στην κατάταξη για τα απαραίτητα της ζωής μας μετά το νερό, το φαγητό και τον ύπνο. Υποστηρίζουν πως είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας που θα έπρεπε όλοι να λαμβάνουμε υπόψιν αφού η απομόνωση μπορεί να μετατρέψει κάποιον σε θηρίο, εν αντιθέσει με κάποιον που ζει με πολύ περισσότερη υγεία όταν έχει δίπλα του ανθρώπους που τον υποστηρίζουν.

Δυστυχώς, ζούμε σε μια κοινωνία που επιβραβεύει την “ανεξαρτησία” και έτσι οι άνθρωποι τείνουν να πιστεύουν πως μπορούν να ζήσουν χωρίς να μοιράζονται στιγμές ή σκέψεις με άλλους και θεωρούν μεγάλο ζήτημα το να συστηθούν σε καινούρια άτομα ή να ανοίξουν μια συζήτηση. Προφανώς και κάτι τέτοιο οδηγεί σε εσωστρέφεια και μπορεί να επηρεάσει άμεσα όχι μόνο την ψυχική αλλά και τη σωματική σου υγεία. Οι άνθρωποι που δεν έχουν κοινωνικό περίγυρο τείνουν να αρρωσταίνουν πιο εύκολα και συχνά, να έχουν καρδιακά προβλήματα, μη ποιοτικό ύπνο και κατάθλιψη.

Τα μυστικά για να επιτύχεις μια καλή κοινωνική ζωή είναι η συχνότητα και η ποιότητα, όχι απαραίτητα την ίδια στιγμή. Δηλαδή, μπορεί να έχεις κάποιους φίλους που δεν τους βλέπεις συχνά αλλά κάθε φορά που βρίσκεστε, οι συζητήσεις να είναι ποιοτικές. Από την άλλη, όταν αναφερόμαστε στη συχνότητα εννοούμε τις μικρές σε διάρκεια συζητήσεις που θα έχεις στην καθημερινότητά σου με κάποιον γείτονα, με τον μανάβη, με τους συναδέλφους σου κλπ. Ακόμη και αυτές οι συζητήσεις μπορούν να είναι πολύ βοηθητικές για την υγεία σου.

Σε περίπτωση που αναρωτιέσαι αν η επικοινωνία μέσω social media βοηθάει, οι επιστήμονες απαντούν πως μπορεί να φανεί χρήσιμη σε άτομα μεγάλης ηλικίας που αισθάνονται μοναξιά, σε ανθρώπους που ζουν σε μια κλειστή κοινωνία αλλά και σε άτομα με κάποιες χρόνιες ασθένειες όπως η κατάθλιψη.

Τέλος, μερικές από τις ιδέες που προτείνουν οι ειδικοί είναι να προσπαθείς να καλείς συχνά φίλους στο σπίτι, να γίνεις εθελοντής σε κάποια οργάνωση αλλά και να προσπαθήσεις να κρατάς πιο συχνή επαφή με τα άτομα της οικογένειάς σου.

Διάβασε επίσης: Οι φίλοι στην ψηφιακή εποχή
featured image: Odyssey