img_4089-custom

Όταν κοιτάζουμε την πορεία της ζωής μας, είναι εντυπωσιακό το πόσο έχουν αλλάξει μερικά πράγματα με το πέρασμα του χρόνου. Ακόμη και όταν τα προγράμματα και οι καταστάσεις φαίνονται να είναι ίδια απο εβδομάδα σε εβδομάδα, οι αλλαγές και η ανάπτυξη συνεχίζουν να υπάρχουν. Είναι σαν ένας κήπος: με χώμα, ήλιο και νερό, ακόμη και οι μικρότεροι σπόροι μπορούν να αναπτυχθούν στα μεγαλύτερα δέντρα, ακόμα κι αν και δεν μπορούμε να το δούμε αυτό απο τη μία στιγμή στην άλλη.

Παρόμοια ανάπτυξη σημειώνεται και στις ζωές μας. Περνάμε από αργές περιόδους ανάπτυξης που απαιτούν συνεχή φροντίδα. Ο Άγγλος δημοσιογράφος Rudyard Kipling  το έθεσε ως εξής: “Οι κήποι δεν έχουν δημιουργηθεί με το ‘Ω τι όμορφα’. Με άλλα λόγια, η πράξη του να δημιουργείς ομορφιά, ακόμη και στις ψυχές μας, απαιτεί δουλειά. Αλλά, ενώ μπορούμε να μάθουμε πώς να καλλιεργήσουμε κάτι όμορφο εξωτερικά, πώς μπορούμε να καλλιεργηθούμε εσωτερικά;

Συνεχίζοντας με το παράδειγμα του κήπου, μπορούμε να μάθουμε πολλά.

Προετοίμασε το έδαφος: Δημιούργησε μια γόνιμη βάση.

Για να καλλιεργηθούμε εσωτερικά, πρέπει πρώτα να ξεκινήσουμε με μια πολύ καλή βάση. Πρέπει να αξιολογήσουμε το περιβάλλον μας και να ρωτήσουμε τους εαυτούς μας τι βλαβερά στοιχεία βρίσκονται εκεί. Είναι τα προγράμματα μας παραγωγικά ή εξαντλητικά; Υπάρχουν υποχρεώσεις ή στρεσσογόνες καταστάσεις που θα μπορούσαμε να αποφύγουμε; Όσον αφορά τα άτομα στη ζωή μας, μας περιβάλλουν εκείνα που μας εμπνέουν, ενθαρρύνουν και υποστηρίζουν; Σκέψου τα άτομα και τις δραστηριότητες εκείνες που προσφέρουν περισσότερη χαρά στη ζωή σου και προσάρμοσε τις παρούσες συνθήκες ώστε να τους δώσεις περισσότερο χώρο.

Φύτεψε τους Σπόρους: Θέσε τους στόχους σου

Όταν σκέφτεται τι σπόρους να φυτέψει μια κηπουρός πρώτα επιλέγει τα λουλούδια και τα φρούτα που θέλει να μεγαλώσει. Στις ζωές μας, ποιες είναι οι αξίες που θέλουμε να καλλιεργήσουμε στους εαυτούς μας; Πώς θέλουμε να μας γνωρίζουν και να μας θυμούνται; Οι στόχοι που ‘φυτεύουμε’ στις ζωές μας βασίζονται στο είδος του ανθρώπου που θέλουμε να γίνουμε. Εαν θέλουμε να είμαστε πιο καλοί, πιο παρόντες, να ζήσουμε πιο έντονα ή πιο απλά, πρέπει να βρούμε το ‘φρούτο’ που θέλουμε να φυτέψουμε.

Πότισε τον κήπο: Έχε περισσότερη ελπίδα

Αφού έχουμε αποφασίσει σε ποια χαρακτηριστικά θέλουμε να επικεντρωθούμε ώστε να τα βελτιώσουμε, το επόμενο βήμα είναι να αρχίσουμε να κάνουμε ουσιαστικές αλλαγές. Θες να γίνεις πιο γενναιόδωρη; Κάνε αντίστοιχες πράξεις. Θέλεις να νιώσεις πιο κοντά στα αγαπημένα σου πρόσωπα; Βρες ευκαιρίες για να είσαι πιο παρούσα στις ζωές τους. Το να ποτίζεις έναν κήπο μπορεί να είναι μια δύσκολη υπόθεση, αλλά δεν πρέπει να είναι αγγαρεία. Όρισε συνήθειες που σε γεμίζουν και είναι διασκεδαστικές, όποιες και αν είναι αυτές: διαλογισμός, γυμναστική, εθελοντική εργασία, το να περάσεις χρόνο στη φύση, το να απολαύσεις το γεύμα σου ή λόγια επιβεβαίωσης. Το να μοιραζόμαστε τους στόχους μας με άλλους μπορεί επίσης να μας κινητοποιήσει και να μας βοηθήσει να συνεχίσουμε.

Κλάδεψε τα φύλλα: Άφησε χώρο για να αναπτυχθείς

Αφιέρωσε μερικό χρόνο για να αξιολογήσεις την θέση σου. Τι σε κρατάει πίσω από το να προοδεύσεις; Ίσως φοβόμαστε να κάνουμε κάτι νέο, ή το τι σκέφτονται οι άλλοι για εμάς ή ακόμη και το τι πιστεύουμε οι ίδιοι σχετικά με το ποιοι είμαστε ή όχι. Είναι δύσκολο να εξετάσουμε τους εαυτούς μας αλλά αν εντοπίσουμε τα φυλλαράκια και τα αγκάθια που επιβραδύνουν την πρόοδο μας, μπορούμε να τα απομακρύνουμε απο τη ρίζα και να δημιουργήσουμε χώρο για την εξέλιξη μας.

cultivating-inner-beauty-in-seasons-of-monotony-darling3-custom

Μάζεψε τους καρπούς: Γιόρτασε την πρόοδο σου

Το καλύτερο σημείο του να έχεις ένα κήπο είναι και ο λόγος που τον καλλιεργείς, δηλαδή τα ζουμερά φρούτα και τα ανθισμένα λουλούδια. Στις ζωές μας, συχνά δεν μπορούμε να δούμε τους ολοκληρωμένους καρπούς των προσπαθειών μας αλλά είναι σημαντικό να γιορτάσουμε οποιαδήποτε θετική αλλαγή που μπορέσαμε να πραγματοποιήσουμε. Αντί να εστιάζουμε σε τι υστερούμε, ας θυμηθούμε την πρόοδο που έχουμε κάνει και ας την απολαύσουμε. Και επίσης, ας επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να θαυμάσουμε ο ένας τον κήπο του άλλου. Ενθαρρύνοντας τον άλλον, τα μονοπάτια μας ευεργετούν όλους και η σοδειά είναι καλύτερη όταν τη μοιράζεσαι.

Να θυμάσαι, η δουλειά του να δημιουργείς και να διατηρείς έναν κήπο είναι συνεχής, όπως ακριβώς και η ζωή. Δεν έχει να κάνει με το να κατακτάς συγκεκριμένα στάδια-ορόσημα. Είναι μια περιπέτεια. Έχοντας αυτό στο μυαλό, ας βγούμε έξω στη λιακάδα.