Μετα το Digital Revolution ηρθαν τα Υβριδια

Ποιο είναι, άραγε, το σημείο τομής της τεχνολογίας και της τέχνης; Μπορεί ο ακτιβισμός, οι νέες τεχνολογίες και η ποπ κουλτούρα να συμβαδίσουν; Μπορούν τα Υβρίδια να οδηγήσουν σε νέες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης; Τι απελευθερώνει και τι δυναστεύει τη ζωή μας;

Μετά την τεράστια περσινή επιτυχία της έκθεσης «Digital Revolution» η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών έρχεται για να δώσει τις νέες ψηφιακές της απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα. Συνοδοιπόρος της Στέγης στο δύσκολο αυτό έργο ήταν το ινστιτούτο Ars Electronica του Linz που οι δραστηριότητες του έχουν ως βασικούς άξονες: την τέχνη , την κοινωνία και την τεχνολογία. Το ότι οι δημιουργοί προέρχονται από διάφορες περιοχές του κόσμου όπως είναι η Αυστρία, η Αμερική, η Αυστραλία, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιταλία, το Ιράν, η Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Μεξικό και η Σλοβενία, είναι κάτι που κάνει ακόμη πιο ενδιαφέρουσα την έκθεση.

Μετα το Digital Revolution ηρθαν τα Υβριδια

Τι μπορείς να δεις στην έκθεση;

Μια σειρά από έργα υβριδικού χαρακτήρα που δημιουργήθηκαν από την σύμπραξη καλλιτεχνών με επιστημόνων και όχι μόνο. Πιο συγκεκριμένα θα έχεις τη δυνατότητα να έρθεις σε επαφή με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ,τις online πλατφόρμες και τους αλγόριθμους που λαμβάνουν τις αποφάσεις για λογαριασμό μας. Στην έκθεση θα έρθεις αντιμέτωπος με μία τεχνο-ανθρώπινη κατάσταση και με υβριδικές πραγματικότητες. Επίσης, στον εκθεσιακό χώρο περιλαμβάνονται 16 μοναδικές εκδηλώσεις καλλιτεχνικής αμφισβήτησης-προβληματισμού και εκθαμβωτικά έργα τέχνης. Και αν ακόμη αναρωτιέσαι τι είναι το υβρίδιο και πώς μπορεί να αποτελέσει τέχνη, σου έχουμε την απάντηση. Το υβρίδιο είναι, λοιπόν, είτε ένα υλικό ή συμβολικό σύστημα είτε ένας οργανισμός που συνδυάζει δύο διαφορετικών προελεύσεων χαρακτηριστικά καταλήγοντας σε μια νέα, ετερογενή ταυτότητα. Μέσα από αυτές τις υβριδικές δημιουργίες «παράγονται» ταυτόχρονα και νέες μορφές τέχνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα από τα πιο εντυπωσιακά εκθέματα είναι εκείνο του Μαρίνου Κουτσομιχάλη με όνομα «Inhibition». Πρόκειται για ένα ζευγάρι ακουστικά, εξοπλισμένα με αισθητήρες που παράγουν ήχους και ρυθμούς μετρώντας τα εγκεφαλικά κύματα. Ο ταλαντούχος δημιουργός, εκτός του ότι μας προσκαλεί να επεκτείνουμε το πρότζεκτ, ζητά επίσης να γίνουμε μέρος του προσφέροντας πακέτα εκκίνησης για αυτούς που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στα εργαστήρια. Επιπλέον, το έργο Social Soul των Lauren McCarthy και Kyle McDonald θα σε αφήσει άφωνο και το μόνο που χρειάζεται για να το απολαύσεις είναι ο λογαριασμός σου στο twitter.

Μετα το Digital Revolution ηρθαν τα Υβριδια

Περιπλανώμενος στην έκθεση ίσως προβληματιστείς για όλα εκείνα που συμβαίνουν γύρω σου, για το ανθρώπινο είδος αλλά και για τα όρια των δυνατοτήτων σου. Ίσως πάλι να προβληματιστείς για την κυριότητα της πράξης σε μία μετα-ανθρώπινη ζωή. Αφέσου και μη διστάσεις να απελευθερώσεις τις αισθήσεις σου στον ψηφιακό κόσμο, τους ήχους και τις εικόνες.

Η Έκθεση θα διαρκέσει έως τις 15/1/17.