Σήμερα το απόγευμα έφαγα τον κόσμο να θυμηθώ την λέξη pretzel (γιατί το κάνω αυτό συχνά, να κολλάω με μια λέξη που πρέπει να θυμηθώ λες και είναι ζήτημα ζωής και θανάτου), επιστράτευσα τη Μαργαρίτα που κανονικά ξέρει όλα τα φαγητά με το μικρό τους, το επώνυμο, το πατρώνυμο τους και το ζώδιο κάθε είδους φαγητού και μετά επιστράτευσα την Εμμανουέλα που τελικά μου έλυσε την απορία. Μπορεί να έχασα μισή ώρα από την δουλειά αλλά κέρδισα την παρακάτω συνταγή.
Pretzel-Sticks-5-682x1024
Υλικά για 24 μερίδες:
  • ½ κούπα καστανή ζάχαρη
  • 2 κούπες ζεστό νερό
  • 5½ κουταλιές μαγιά
  • ¼ κούπας ελαιόλαδο
  • 5¾ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ¾ κούπας σόδα
  • 1 αυγό χτυπημένο με μια κουταλιά νερό
  • 1 κουταλιά βούτυρο
Pretzel-Sticks-2-533x800
Οδηγίες:
  1. Σ΄ένα μεγάλο μπολ ή στο μπολ του μίξερ ανακάτεψε την καστανή ζάχαρη και δύο κούπες με το ζεστό νερό μέχρι να διαλυθούν. Διέλυσε τη μαγιά στο νερό και άφησε τη 5 λεπτά να κάνει τη ζύμωση της και να αφρίσει. Πρόσθεσε το λάδι και τις τρεις κούπες αλεύρι. Ζύμωσε με τις υπόλοιπες 2 και ¾ κούπες αλεύρι τη ζύμη μέχρι να γίνει μαλακή και αφράτη, περίπου 3 λεπτά. Εαν το αποτέλεσμα είναι αρκετά υγρό πρόσθεσε ¼ της κούπας αλεύρι και δούλεψε το μέχρι να πάρει την υφή που θες.
  2. Μετέφερε τη ζύμη σε ένα μεγαλύτερο μπολ και κάλυψε την με μεμβράνη για 45 λεπτά μέχρι να διπλασιαστεί.
  3. Προθέρμανε το φούρνο στους 220°. Στρώσε λαδόκολλα και άπλωσε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια. Δούλεψε λίγο ακόμα τη ζύμη και χώρισε τη σε 24 κομμάτια. Ρόλλαρε το κάθε κομμάτι να γίνει μακρόστενο, μετέφερε το στο ταψί και άφησε 5 εκατοστά κενό μεταξύ του κάθε pretzel. Ψήσε για 25 λεπτά.
  4. Βράσε μια κούπα νερό.
  5. Σ ένα μεγάλο τηγάνι ρίξε τη σόδα με 2/4 νερό και άφησε το να βράσει. Χαμήλωσε τη θερμότητα και μετέφερε το κάθε pretzel στο νερό για 30 δευτερόλεπτα. Ανά κάθε εξάδα πρόσθετε και μια κούπα ζεστό νερό.
  6. Άπλωσε με ένα πινέλο το αυγό πάνω στα pretzel και πασπάλισε με λίγο αλάτι. Ψήσε μέχρι να χρυσίσουν, περίπου 10 λεπτά.
Pretzel-Sticks-533x800 Συνταγή και φωτογραφίες: www.foodandwine.com/recipes/german-soft-pretzel-sticks