Η γνωστή food stylist και food editor του «The  Guardian Cook» και της «The Pool», Άννα Τζόουνς, μας προτείνει την πιο νόστιμη συνταγή για φακές.

Υλικά:

Για τις φακές:

1 ½ ποτήρι (300 γρ.) φακές

4 σκελίδες σκόρδο με τη φλούδα του

1 μικρή ντομάτα

Μερικά κλαδάκια φρέσκο θυμάρι

2 φύλλα δάφνης

1/2 ένα κύβο λαχανικών  (προαιρετικά)

1 κ. σ.  κουταλιά ελαιόλαδο

1 κ. σ. ξύδι κόκκινου κρασιού

Αλάτι,  φρέσκο πιπέρι

Για την επικάλυψη:   

400 γρ. ντομάτες cherry ή grape

Ξύσμα λεμονιού

Ελαιόλαδο

Μερικές χούφτες φρυγανιά ολικής άλεσης

ένα ματσάκι φρέσκο θυμάρι

1 σκελίδα σκόρδο

½ ποτήρι άπαχο cottage cheese

Αλάτι, φρέσκο πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Για να ξεκινήσεις ζέστανε το φούρνο στους 220 ° C. Βράσε σε ένα βραστήρα νερό. Θα χρειαστείς ένα μεγάλο δοχείο για τις φακές.
  2. Βάλε τις φακές στο τηγάνι με το μη αποφλοιωμένο σκόρδο, τη ντομάτα, το θυμάρι, τα φύλλα δάφνης και τον κύβο λαχανικών. Κάλυψε με ¼ του λίτρου ζεστό νερό, τοποθέτησε τα σε μέτρια φωτιά και άφησε τα να σιγοβράσουν. Σιγόβρασε για 25 έως 30 λεπτά, μέχρι οι φακές να είναι μαλακές και το νερό να έχει εξατμιστεί.
  3. Για να ψήσεις τις ντομάτες κόψε τις στα δυο και βάλε τις σε αντικολλητικό με τα κομμένα μέρη προς τα πάνω με το αλάτι, το πιπέρι και το ξύσμα λεμονιού. Ρίξε λίγο ελαιόλαδο και βάλε τις στο φούρνο για να ψηθούν για 15 λεπτά.
  4. Στη συνέχεια, σε ένα άλλο φύλλο ψησίματος, ανακάτεψε τη φρυγανιά με το θυμάρι και το ψιλοκομμένο σκόρδο και λίγο λάδι και ψήστε τα μέχρι να στεγνώσουν και να φρυγανιστούν. Περίπου 15 λεπτά. Πρόσθεσε λίγο αλάτι και πιπέρι.
  5. Μέχρι αυτό το σημείο οι φακές θα πρέπει να έχουν μαγειρευτεί και όλο το νερό θα πρέπει να έχει εξατμιστεί. Ξεφλούδισε το σκόρδο και την ντομάτα και χρησιμοποίησε ένα πιρούνι για να τα κάνεις σε μορφή πάστας. Ανακάτεψε την πάστα με τις φακές και πασπάλισε με το μείγμα τις φυργανιάς. Βάλε αλάτι και πιπέρι και στη συνέχεια πρόσθεσε όσο ελαιόλαδο και ξίδι θες.
  6. Σέρβιρε τις φακές σε ένα βαθύ μπολ μαζί με την ντομάτα, το cottage και το ψωμί.