Είναι γεγονός. Ζούμε στην εποχή της απρόσωπης επικοινωνίας και του φαίνεσθαι. Με άλλα λόγια στην εποχή της κοινωνικής δικτύωσης. Εκεί που η δημοφιλία ενός ατόμου μετριέται από το πόσους φίλους έχει στο Facebook, η προσωπικότητα και η ζωή του εκτιμώνται  με βάση τα posts του και η προσωπική επικοινωνία και το τετ α τετ φλερτ αντικαθίστανται από το chat, τα likes και τα pokes. Θλιβερή ή όχι αυτή είναι η σημερινή τάση και οι περισσότεροι θέλουμε να πάρουμε μέρος για να θεωρούμαστε σύγχρονοι και «cool». Γι’αυτό μην απορείς που δέχτηκες αίτημα φιλίας από τη μαμά σου που μέχρι χτες δεν ήξερε να ανοίγει τον υπολογιστή. Είναι ο τρόπος της να προσαρμοστεί στον δικό σου δεδομένο κόσμο. Γιατί αναφέρομαι συγκεκριμένα στο Facebook ενώ υπάρχουν πολλά ακόμη κοινωνικά δίκτυα; Γιατί όταν ακούω τον όρο το μυαλό μου πάει αυτόματα εκεί λόγω των τεραστίων διαστάσεων που έχει πάρει. Σπάνια συναντώ πλέον κάποιον/α που να μην έχει προσωπική σελίδα εκεί και αυτό τα λέει όλα. Πόσο ασφαλής όμως είναι ο κόσμος του Facebook; Όσο ιδανικός και να φαίνεται  μήπως κρύβει παγίδες που ενσυνείδητα παραβλέπουμε γιατί δεν κατανοούμε το μέγεθος της βλάβης που μπορούν να μας προκαλέσουν; Και σε τι βαθμό πρέπει να χρησιμοποιούμε τις υπηρεσίες του; Ποια είναι τα όρια δηλαδή που πρέπει να θέσουμε στον εαυτό μας όταν μπαίνουμε στον διαδικτυακό αυτό κόσμο; Ιδού ,λοιπόν, τα DOs και τα DONTs όταν χρησιμοποιούμε το Facebook.

Facebook Τα DOs και τα DON’Ts savoir ville (Custom) (2)

DO: Χρησιμοποίησε το Facebook για τις κοινωνικές επαφές σου. Ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του Facebook είναι ότι σου επιτρέπει να συνομιλείς με φίλους και γνωστούς ακόμη κι αν αυτοί βρίσκονται στην άλλη άκρη της γης και υπό άλλες συνθήκες θα είχες χάσει επαφή. Με το κόστος των διεθνών κλήσεων στο θεό από τη μία και τις δυνατότητες του chat και του video από την άλλη, η ζυγαριά γέρνει εμφανώς προς το Facebook.

DON’T: ΠΟΤΕ μη συνομιλείς με αγνώστους. Ο λόγος είναι πασιφανής. Όσο και να κολακεύεσαι από τον τρόπο που σου μίλησε ο οποιοσδήποτε, μην ξεχνάς πως πίσω από το τέλειο προφίλ του μπορεί να κρύβεται κάποιος άλλος. Και δεν μιλάω για την περίπτωση που οι φωτογραφίες προδίδουν μια ψεύτικη σελίδα, αυτό μπορεί να το καταλάβει ο καθένας. Στα φαινομενικά αθώα προφίλ είναι το πρόβλημα. Γι’αυτό, πριν κανονίσεις ραντεβού στα τυφλά -γιατί στα τυφλά είναι- σκέψου τις πάμπολλες περιπτώσεις ανθρώπων που το μετάνιωσαν πικρά.

DO: Χρησιμοποίησε το Facebook για να προωθήσεις τη δουλειά σου. Το ‘χουμε δει πολλές φορές και δεν υπάρχει τίποτα κακό σε αυτό. Δεδομένης της δημοφιλίας του Facebook, εταιρείες και διάφοροι επαγγελματίες στρέφονται σε αυτό προκειμένου να διαφημιστούν και να αυξήσουν το πελατολόγιό τους. Μπορείς να κάνεις το ίδιο είτε δημιουργώντας μια ξεχωριστή ομάδα με το όνομα της εταιρείας ή επιχείρησής σου και προσκαλώντας άτομα σε αυτήν, είτε προσαρμόζοντας μια διαφήμιση η οποία θα εμφανίζεται στην αρχική σελίδα των χρηστών, είτε χρησιμοποιώντας απλά την προσωπική σου σελίδα για να ανεβάζεις posts σχετικά με τη δουλειά σου. Αν σκεφτείς ,μάλιστα, ότι στις δύο από αυτές τις περιπτώσεις η διαφήμιση δεν θα σου κοστίσει απολύτως τίποτα, δεν βρίσκω το λόγο να μην το τολμήσεις.

DON’T: Μην προσπαθείς να υπονομεύσεις τη δουλειά κάποιου άλλου με αρνητικά σχόλια και άλλες ενέργειες. Θυμήσου: Το Facebook, όσο απρόσωπο και να είναι, παραμένει μια μικρογραφία της κοινωνίας, όπου ο καθένας έχει το δικαίωμα να διαφημίσει τη δουλειά του και να δημιουργηθεί έτσι ένας ευγενής ανταγωνισμός. Η οποιαδήποτε κακόβουλη ενέργεια σε βάρος άλλου, μπορεί να σου γυρίσει μπούμερανγκ, γι’αυτό διατήρησε τον επαγγελματισμό σου.

DO: Χρησιμοποίησε το Facebook για να δηλώσεις την επαγγελματική σου ιδιότητα. Αυτό σε συνδυασμό με μια ανάλογη κινητικότητα στο προφίλ σου μπορεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον ανθρώπων που θα σε βοηθήσουν επαγγελματικά. Μιλάω είτε για πιθανούς εργοδότες, είτε για φίλους και γνωστούς που μπορούν να σε συστήσουν κάπου.

DON’T: Μην αφήνεις τα προσωπικά σου στοιχεία σε κοινή θέα. Είναι θέμα ασφάλειας. Το προσωπικό σου τηλέφωνο και η διεύθυνση κατοικίας είναι ιδιωτικά και πρέπει να τα δίνεις μόνο σε άτομα που εμπιστεύεσαι.

DO: Χρησιμοποίησε το Facebook για να μοιραστείς στιγμές από τη ζωή σου αλλά με μέτρο. Πολλές φορές νιώθουμε την ανάγκη να δείξουμε τη χαρά μας για κάτι που μας συμβαίνει και εκεί κάπου αρχίζουν οι φωτογραφίες. Φωτογραφίες από την ορκωμοσία μας, από ένα αξέχαστο ταξίδι, από ένα πολυαναμενόμενο reunion παλιών συμμαθητών. Η αλήθεια είναι πως είναι πολύ εύκολο να παρασυρθούμε και να το παρακάνουμε, αλλά γι’αυτό υπάρχουν και τα ειδικά φίλτρα που μας επιτρέπουν να χρησιμοποιούμε τη σελίδα μας για να αποθηκεύουμε φωτογραφίες χωρίς να τις βλέπουν άλλοι χρήστες.

DON’T: Μην εκθέτεις τον εαυτό σου και την οικογένειά σου. Αυτό στην πράξη μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα. Από μια φωτογραφία σου με μαγιώ, μέχρι μια φωτογραφία του εξάχρονου παιδιού σου με κοντό φόρεμα. Πράγματα, δηλαδή που σε σένα μπορεί να φαίνονται χαριτωμένα, αλλά ποτέ δεν ξέρεις πως μπορεί να τα αντιλαμβάνεται κάποιος τρίτος. Επίσης, απόφυγε τα προκλητικά ή χυδαία σχόλια ακόμη και σε επίπεδο πλάκας. Το τελευταίο που θα ήθελες είναι να σχολιάζουν εσένα και την οικογένειά σου άτομα που δεν γνωρίζεις.

DON’T: Άφησα κάτι ακόμη σημαντικό για το τέλος. Σε καμία περίπτωση μην επιτίθεσαι λεκτικά σε κάποιον που δεν γνωρίζεις, ακόμη κι αν εκείνος/η το ξεκίνησε. Δεν μπορείς να γνωρίζεις τι τροπή θα πάρει το θέμα ή τι είδους προσωπικότητα αντιμετωπίζεις. Στην τελική, το Facebook είναι ένα περιβάλλον ελεύθερης έκφρασης και για όσους δεν επιθυμούμε να συναναστρεφόμαστε υπάρχει πάντα το unfriend.