Και ξεκινάω απ’ αυτό: δεν είναι ένας άλλος κόσμος του Χριστόφορου, είναι ο κόσμος μας, ο μικρόκοσμος που αντικρίζουμε κάθε μέρα, ο μικρόκοσμος της Αθήνα ή οποιασδήποτε Αθήνας.

Ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης έκανε την πρώτη του απόπειρα στον κινηματογράφο με μια ταινία που μας ενθουσίασε, την αγαπήσαμε και τη βλέπουμε ξανά και ξανά. Αυτή δεν είναι άλλη από το «Αν». Τα χρόνια όμως πέρασαν και ήρθε και η δεύτερη του κινηματογραφική ταινία που περιμέναμε πώς και πώς. Το «Ένας άλλος κόσμος» είναι μια διαφορετική ταινία απ’ αυτές που έχουν να μας διδάξουν πράγματα, να μας κάνουν να δούμε τι συμβαίνει γύρω μας και κατά κάποιο τρόπο να μας αλλάξουν. Και για τους παραπάνω λόγους η συγκεκριμένη ταινία δεν έμεινε μόνο εντός των συνόρων της Ελλάδα, αλλά προβλήθηκε με επιτυχία σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Ποια είναι όμως τα συστατικά που έκαναν αυτή την ταινία να ταξιδέψει σε κάθε γωνιά της γης;

Παρουσιάζει τρεις διαφορετικές ιστορίες αγάπης. Αυτές οι τρεις ιστορίες αφορούν τα ενήλικα στάδια της ζωής μας. Τον νεανικό έρωτα, τον έρωτα της μεσήλικης περιόδου και τέλος το γλυκό κομμάτι του έρωτα εκεί κάπου στα 60.

Το θέμα δε της ταινίας είναι άκρως επίκαιρο.Έχει να κάνει με τη μετανάστευση, την αποδοχή του «ξένου» στη ζωή μας και το κατά πόσο είμαστε δεκτικοί σε όλο αυτό.

Πραγματικότητα. Ναι, η ταινία μας δείχνει την πραγματικότητα. Συμπεριφορές και καταστάσεις που βλέπουμε να εκτυλίσσονται σ’ αυτή την ιστορία, τις αντικρίζουμε κάθε μέρα μπροστά μας. Άλλες φορές ίδιες, άλλες φορές σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι υπάρχουν.

Ευαισθητοποίηση: «Δεν είναι μόνο η οικονομική κρίση, αλλά και μια κρίση αξιών» λέει ο Χριστόφορος σε συνέντευξη του. Καθώς βλέπεις αυτή την ταινία… νιώθεις. Νιώθεις την απόρριψη που λαμβάνουν κάθε μέρα οι μετανάστες σε μια άλλη χώρα, νιώθεις την απογοήτευση και την ανασφάλεια που σου γεννά η οικονομική κρίση και τέλος νιώθεις αυτή την απρόσμενη χαρά του έρωτα σε όλες τις ηλικίες, όλα τα φύλα, όλες τις εθνικότητες. Σε ευαισθητοποιεί, σε προσγειώνει, σου ανοίγει τα μάτια και σε κάνει να σκεφτείς ποια είναι η θέση σου μέσα σε όλα αυτά.

Ένας Γερμανός, μια Σουηδή και ένας Σύριος. Βλέπουμε τη θέση τους στην Ελλάδα του σήμερα, πως βλέπουν αυτοί τα πράγματα από τη δικιά τους σκοπιά και πώς αντιμετωπίζουν τον έρωτα σε μια χώρα που κάθε μέρα τους ξαφνιάζει.

Η μουσική είναι ένα καλοδουλεμένο κομμάτι που δε λείπει από τις ταινίες του Χριστόφορου. Εκτός από τη πρωτότυπη μουσική του Κώστα Χρηστίδη για την ταινία ακούμε και το παλιό αγαπημένο «Πόσο λυπάμαι» από τη Σοφία Βέμπο. Αλλά και διεθνείς, κλασσικές ερμηνείες όπως: Nat King Cole – “I’m Thru With Love”, Billie Holiday – “I Am Fool To Want You”, Wayne Newton – Danke Schoen, Marlene Dietrich – “You Do Something To Me“. Οι Monophonics και οι Gadjo Dilo προσθέτουν τις δικές τους μελωδίες με το “Bang Bang” και το”Σαν Μαγεμένο Το Μυαλό Μου” αντίστοιχα.

Η Πλάκα.. αχ αυτή η Πλάκα. Για άλλη μια φορά μια από τις αγαπημένες μας γειτονιές στην Αθήνα, αυτή της Πλάκας, πρωταγωνιστεί στην ταινία. Όμορφα νεοκλασικά σπίτια, θερινό σινεμά στις ταράτσες, γραφικά δρομάκια, παραδοσιακά ταβερνάκια, ελληνική μουσική και μια πρωταγωνίστρια που προσπαθεί να προσαρμοστεί σε όλα αυτά!

4-small

Ο Έρως. Η ιστορία του Θεού Έρωτα παρουσιάζεται μέσα από τα μάτια ενός Γερμανού. Μαθαίνουμε ή καλύτερα θυμόμαστε την ελληνική μυθολογία. «Είναι χιλιάδες οι ερμηνείες που έχουν δοθεί στα χρόνια.. για τη δύναμη του έρωτα. Οι Αρχαίοι Έλληνες αναγνώρισαν αυτή τη δύναμη. Κι έκαναν τον έρωτα, θεό. Ο θεός Έρως. Εξαιτίας του έχουν γίνει πόλεμοι. Πολλές ζωές έχουν χαθεί. Ολόκληροι κόσμοι έχουν αλλάξει. Επειδή κανείς δεν μπόρεσε ποτέ να κατακτήσει τη δύναμη του. Δείχνουμε όλοι τόσο διαφορετικοί μεταξύ μας. Όμως είμαστε τόσο ίδιοι, όταν ερωτευόμαστε» με αυτά τα λόγια του J.K Simmons ξεκινάει η ταινία και η αφήγηση της ιστορίας του Θεού Έρωτα!

Η ιστορία του σουπερμάρκετ: Η πιο γλυκιά ιστορία αγάπης είναι αυτή της Μαρίας και του Σεμπάστιαν, της Ελληνίδας και του Γερμανού. Η μεταφορά όλου του love story τους στο σουπερμάρκετ, τα αγγλικά της Μαρίας, η αγνή σχέση που αναπτύσσουν και τα ντοματίνια που της προσφέρει μας συγκινούν και μας δείχνουν πώς είναι ο έρωτας στα 60. Τι πιο γλυκό από αυτό!

2-small

Η ταινία δε θα μπορούσε να ήταν ίδια αν δε υπήρχαν οι εξαιρετικές ερμηνείες και οι ρόλοι των πρωταγωνιστών: J. K. Simmons, Μαρία Καβογιάννη, Χριστόφορος Παπακαλιάτης, Andrea Osvart, Taoufik Barhom και Νίκη Βακάλη.

Εθνική Βιβλιοθήκη: Η ταινία ξεκινάει και τελειώνει με σκηνές από την Εθνική Βιβλιοθήκη.

3-small

Ανατρεπτικό τέλος: Κάπου στη μέση της ταινίας οι τρεις ιστορίες ενώνονται και γίνεται μια ανατροπή που σίγουρα δεν την περιμένεις. Δε θα πούμε περισσότερα για να ανακαλύψεις εσύ τι θα γίνει! Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα δεις το συνηθισμένο happy end για όλους που περιμένεις.

Ο επιτάφιος: Ένα θρησκευτικό στοιχείο που συνοδεύει τις τρεις ιστορίες με θρησκευτικές μελωδίες.

6-small