Στην εποχή του photographs or it never happend όλοι ψάχνουμε να βρούμε την τέλεια πόζα και τη γωνία που μας δείχνει καλύτερους. Το αν αυτό είναι σωστό ή όχι είναι μια άλλη μεγάλη κουβέντα. Παρόλα αυτά πολλές φορές πέρα από τη σωστή γωνία καταφεύγουμε και σε πιο δραστικές λύσεις όπως το περιττό editing. Αυτό που στο χωρίο μου ονομάζουν Photoshop.

Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάς ότι στην οθόνη δεν είναι τίποτα τέλειο. Το μόνο τέλειο στη ζωή σου είσαι εσύ και αυτοί που αγαπάς. Γιατί; Γιατί φυσικά αυτό είναι ότι πιο αληθινό έχεις.

Φυσικά αυτό το κύμα του ατελείωτου ρετουσαρίσματος ξεκίνησε από τις διάσημες πεσόνες αλλά και από τις απανταχού fashion blggers που προσπαθούν να δείξουν την κάθε πτυχή της ζωής τους αλλά και του σώματός τους αψεγάδιαστη. Αυτό που πολλές φορές μας ξεφεύγει είναι οι αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει όλο αυτό στην ψυχοσύνθεση, στην ικανοποίηση αλλά και στην αυτοεκτίμησή μας.

Το γνωστό expectation vs. reality

To μεγαλύτερο πρόβλημα με αυτό το δίπτυχο είναι πως στην πραγματικότητα οι followers δεν βλέπουν ποτέ τι μπορεί να κρύβεται πίσω μια τέλεια φωτογραφία. Έτσι, εσύ το μόνο που βλέπεις είναι μια εικόνα που πολλές φορές σε γεμίζει ενοχές για τη ζωή που δε μπορείς να ζήσεις εσύ. Γιατί τα δόντια σου δεν είναι τόσο τέλεια; Γιατί δεν μπορείς να ταξιδεύεις σε όλο τον κόσμο; Γιατί τα πόδια σου δεν είναι έτσι; Αυτές οι ερωτήσεις “βασανίζουν” δυστυχώς πολλά κορίτσια που θεωρούν ότι δεν έχουν καταφέρει αυτά που θα έπρεπε στη ζωή τους. 

Δες ακόμη: Βρήκαμε στο instagram τη φωτογραφία με τα περισσότερα like για το 2017

Φέτος για παράδειγμα η travel blogger Amelia Liana  κατηγορήθηκε ότι κάνει editing στις φωτογραφίες της με αποτέλεσμα να δείχνει ότι βρίσκεται σε διάφορα μέρη στον κόσμο. Κάτι που στην πραγματικότητα μάλλον ήταν ένα ψέμα. Παρά τις αντιδράσεις της οι φωτογραφίες παραμένουν στο λογαριασμό της και οι 489k followers της μάλλον την έχουν συγχωρήσει.

Ο πραγματικός κανόνας στον οποίο καταλήγουν όλοι οι ειδικοί και μη είναι πως πρέπει στην πραγματικότητα να “πειράζουμε” τις φωτογραφίες μας τόσο ώστε να μην ξεφεύγουν από τη σφαίρα της πραγματικότητας. Μπορεί ο φωτισμός και τα χρώματα να θέλουν μια διόρθωση, παρόλα αυτά όταν αρχίζουμε να επεξεργαζόμαστε τον ίδιο μας τον εαυτό είναι σαν να μην αποδεχόμαστε την ταυτότητά μας. Στην τελική, είναι πολύ πιο συνετό να καταφέρεις να αγαπήσεις αυτό που πραγματικά είσαι από το να καταφέρεις να παρουσιάσεις την τέλεια φωτογραφία. Δε νομίζεις;