Το panettone δημιουργήθηκε στο Μιλάνο τον 15ο αιώνα όταν ένας παραγιός, ο Τόνι, έφτιαξε ένα γλυκό που ενθουσίασε τους καλεσμένους του δούκα Λουδοβίκου Σφόρτσα. Έτσι, το pane di Toni (δηλαδή το ψωμί του Τόνι) έγινε το… Panettone. Το 1919 ο Angelo Motta έδωσε στο γλύκισμα τη γνωστή του μορφή, αφήνοντάς το να φουσκώσει για ώρες και τριπλασιάζοντας το ύψος του. Αυτό το γλυκό δοκιμάσαμε και εμείς μια μέρα στο γραφείο και ενώ είχαμε την ίδια διάθεση όπως πάντα για όλα τα γλυκά. Ενθουσιασμός μεν αλλά ακόμα ένα κέικ, ίσως λίγο διαφορετικό.

Αμ δε! Το συγκεκριμένο γλυκό ξεχώρισε από την αρχή με την συσκευασία του. Στο χαρτί που είναι τυλιγμένο έχει τυπωθεί ο Αστέρης των The Bakers ο οποίος γιορτάζει κάθε περίοδο που μικροί και μεγάλοι εύχονται όλα αυτά που θέλουν. Ο Αστέρης συμβολίζει την καλοτυχία και την προσμονή, την ευτυχία και την αγάπη. Ο Αστέρης που είναι το χριστουγεννιάτικο σύμβολο των The Bakers, θα σου προκαλέσει ζεστασιά, ανεμελιά και θα προσθέσει λίγη λάμψη ακόμη παραπάνω στις μέρες σου.

Και μετά ήταν το σημαντικότερο: Το αφράτο ψωμένιο κέικ, τόσο γλυκό όσο πρέπει, με σταφίδες και φρούτα, φανταστικά αρωματικό και χριστουγεννιάτικο. Καλύτερο από το ιταλικό που είχε φάει πέρυσι στη Ρώμη η Φανή.

_r5a4580

Ποιός έφτιαξε αυτό το panettone, καλύτερα και από τους Ιταλούς; Από που ήρθε αυτό το μικρό θαύμα;

Oι The Bakers είναι τα αδέρφια Κώτση και ο ξάδερφός τους Απόστολος Α. Κώτσης. Η ιστορία τους είναι μια μικρή έμπνευση και μια ακόμα επιβεβαίωση ότι μια αναποδιά μπορεί να φέρει πολλά περισσότερα από όσα σχεδίαζες αρχικά. Αφορμή για την δημιουργία των The Bakers ήταν μια προσπάθεια επιχειρηματικής κίνηση στο Λονδίνο. Το 2006 ο Απόστολος Ν. και ο Κωστής, μετά από μια 8ετία λειτουργίας των δύο δικών τους αρτοποιείων, αποφάσισαν να φύγουν μαζί με μια φίλη τους για το Λονδίνο, για να ανοίξουν ένα εστιατόριο. Το planning permission του City of Westminster απέρριψε το αίτημά τους και έτσι τα δύο αδέρφια επέστρεψαν στην Ελλάδα.

Γεμάτοι εικόνες από το Λονδίνο του 2006, αποφάσισαν να καινοτομήσουν σε προϊόν και σε αισθητική, εξελίσσοντας την τέχνη της αρτοποιίας που αποτελούσε το παραδοσιακό επάγγελμα της οικογένειάς τους, εντάσσοντας στο σχήμα και τον ξάδελφό τους. Δημιούργησαν για σήμα τους το Δέντρο της Ζωής, γιατί το ψωμί είναι ζωή ως βασικό διατροφικό και διαχρονικό αγαθό. Το συνέδεσαν και με την οικογένεια (οικογενειακό δέντρο) και προσέθεσαν το The Bakers, εμπνευσμένοι από τους The Beatles! Μια μπάντα Φουρναραίων!

Οι The Bakers έχουν επιλέξει ένα μοντέλο ανάπτυξης για τα αρτοποιεία τους, λειτουργώντας ως μικρά εργοστάσια, που βασίζεται στην καθημερινή παραγωγή των προϊόντων τους εντός των καταστημάτων. Παραγωγή σημαίνει καθημερινό ζύμωμα και ψήσιμο για την πλειοψηφία των προϊόντων. «Παραγωγή μιας μέρας, παράδοση μιας ζωής» είναι το moto των The Bakers.

Αυτοί οι άνθρωποι δε μένουν μόνο στο να φτιάχνουν ψωμί και γλυκά και να τα πουλάνε, συμμετέχουν ενεργά στο εγχώριο κίνημα no food waste,  διανέμοντας καθημερινά τα προϊόντα που δεν πωλούνται,  σε συσσίτια απόρων και κοινωνικά παντοπωλεία. Μ αυτή την πληροφορία το panettone τους απέκτησε ακόμα πιο ωραία γεύση.

Πολύ καιρό τώρα, μετά το καλοκαίρι γκρινιάζαμε στο γραφείο ότι δεν μπορούμε να βρούμε το ψωμί που φάγαμε στις διακοπές. Μόλις το βρήκαμε. Το ψωμί των The Bakers είναι το καλύτερο της Αθήνας, αλήθεια. Μια ακόμα αλήθεια είναι ότι η Γεωργία έτυχε να δοκιμάσει τα μελομακάρονα των The Bakers και ενώ πιστεύει ότι ίσως να είναι τα καλύτερα μελομακάρονα που έφαγε στη ζωή της (”είναι όσο μελωμένα και γλυκά πρέπει και όσο μικρά χρειάζεται για να είναι μπουκίτσες”) κατατάσσει τον φούρνο των The Bakers σε ό,τι καλύτερο έχει αυτή τη στιγμή η πρωτεύουσα. Στο μεταξύ με τόσο καλές εντυπώσεις η Μαρία πέρασε απ έξω και δοκίμασε ένα sandwich με χωριάτικο ψωμί και πιπεριά φλωρίνης. Δε θυμάται τι άλλο περιείχε να μας πει. Δεν άφησε ψίχουλο.

Όχι, δεν πληρωθήκαμε για να τα πούμε όλα αυτά. Απλά μερικές φορές καλό είναι να μοιράζεις απλόχερα τη γνώση και να δίνεις την ευκαιρία να δοκιμάσουν και οι άλλοι αυτό που σου άρεσε πολύ. Να κρίνουν και εκείνοι.

Εξάλλου πόσους ανθρώπους ξέρεις να φτιάχνουν καλύτερο panettone από τους Ιταλούς; 

Ζητάμε περισσότερα καταστήματα στην Αθήνα, περισσότερο panettone για όλους!

Μπορείς να βρεις περισσότερα στο Facebook αλλά και το Instagram και αναζήτησε τις χριστουγεννιάτικες προετοιμασίες τους στο site τους The Bakers