Η σωστή διατροφή ξεκινάει από τα ράφια του σούπερ μάρκετ. Υπάρχει η προκατάληψη ότι η υγιεινή διατροφή είναι δαπανηρή αλλά με το κατάλληλο πλάνο θα μπορέσουμε να συνδυάσουμε την ποιότητα με την οικονομία και να βγούμε κερδισμένοι.

super-market

Ας οργανωθούμε για να τα καταφέρουμε:

  • Δεν  πάμε ποτέ νηστικοί να ψωνίσουμε τρόφιμα! Μπορεί να το έχετε ακούσει ξανά αλλά πραγματικά έχει σημασία. Ειδικά αν βρισκόμαστε σε πρόγραμμα διατροφής και οι κεραιούλες της γεύσης μας είναι πιο τεντωμένες, καλό είναι να προστατεύσουμε τον εαυτό μας από τις «σειρήνες» των ραφιών με τα διάφορα εδέσματα.
  • Κοιτάμε πρώτα τι έχουμε στο σπίτι πριν ξεκινήσουμε για τα ψώνια μας. Ελέγχουμε τι έχει περισσέψει στο ψυγείο και στα ντουλάπια και μετά αποφασίζουμε τι χρειαζόμαστε.
  • Φτιάχνουμε μια λίστα και την τηρούμε. Ναι, είναι το προφανές αλλά συνήθως το ξεχνάμε και καταλήγουμε με τρόφιμα τα οποία δε χρειαζόμαστε. Το πιο πιθανό είναι να τα καταναλώσουμε γιατί «κρίμα είναι».
  • Προετοιμάζουμε από πριν το εβδομαδιαίο πλάνο μαγειρέματος. Ας πούμε ότι τη μια μέρα θα φάμε έξω και μια άλλη θα φάμε κάτι που έχει περισσέψει από την προηγούμενη βδομάδα. Χρειαζόμαστε οπότε 5 γεύματα για την εβδομάδα, τα οποία δεν είναι απαραίτητο να είναι διαφορετικά μεταξύ τους. Μια γενική οδηγία για τη μεσογειακή διατροφή είναι: ψάρι, κοτόπουλο, κόκκινο κρέας, ζυμαρικά, όσπρια, λαδερά.
  • Προετοιμαζόμαστε όχι μόνο για τα κυρίως αλλά και για τα υπόλοιπα γεύματα. Πχ. αν έχουμε σκοπό να τρώμε δημητριακά για το πρωινό ή τοστ για τη δουλειά, να προμηθευτούμε τα κατάλληλα προϊόντα. Sos: καλό είναι αν ακολουθούμε κάποια δίαιτα να παίρνουμε τόσα όσα χρειαζόμαστε κι όχι περισσότερα για ευνόητους λόγους.
  • Αγοράζουμε προσφορές μόνο για τρόφιμα τα οποία θα καταναλώναμε ούτως ή άλλως και όχι άσχετα. Φροντίζουμε αν η προσφορά περιλαμβάνει 2 ή 3 συσκευασίες να μην είναι προϊόντα με μικρή ημερομηνία λήξης.
  • Συγκρίνουμε τιμές ανά κιλό και όχι ανά συσκευασία και κρίνουμε.
  • Κοιτάμε τις ετικέτες τροφίμων. Είναι σημαντικό να συμβουλευόμαστε τις ετικέτες για τις θερμίδες, τα λιπαρά, τα σάκχαρα και το νάτριο για τα διάφορα σκευάσματα. Επίσης, καλό είναι να κάνουμε την αναλογία μεταξύ των συστατικών ή των θερμίδων ανά μερίδα ή ανά ολόκληρη συσκευασία καθώς καμιά φορά τα γραμμάρια είναι παραπλανητικά. Πχ. στη συσκευασία της σοκολάτας μπορεί να αναγράφεται: 125 γρ./ μερίδα, το οποίο ακούγεται αξιοπρεπές. Με μια περισσότερο προσεχτική ματιά θα διαπιστώσουμε ότι η μερίδα είναι 20 γρ., δηλαδή το 1/5 της σοκολάτας. Η μερίδα που έχει στο μυαλό του ο καταναλωτής μπορεί να είναι διαφορετική…
  • Αγοράζουμε μεγάλες συσκευασίες, μόνο αν συμφέρει. Μόλις πάμε σπίτι όμως, μοιράζουμε σε μικρότερες μερίδες, καθώς δεν είναι ανάγκη να τρώμε όπως ψωνίζουμε (σε αφθονία).
  • Αγοράζουμε προϊόντα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περισσότερα από ένα γεύματα. Πχ. ρύζι το οποίο μπορεί να καταναλωθεί με κοτόπουλο, αλλά και να προστεθεί αν περισσέψει στα όσπρια ή να το φάμε με γιαούρτι για βραδινό.
  • Προτιμάμε φρούτα και λαχανικά που δεν είναι έτοιμα, όπως για παράδειγμα  κομμένες σαλάτες και ρόδι καθαρισμένο. Με αυτόν τον τρόπο κάνουμε οικονομία και προσλαμβάνουμε ανέπαφα τα θρεπτικά συστατικά.
market