Η ΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ

food-nutrition-trends-2014_1Μετά από τα σώματα της μόδας (βλ. καμπύλες, κλεψύδρα κλπ) ήρθαν και οι διατροφικές μόδες. Το 2014 λοιπόν, προστάζει:

Κινόα: ένας σπόρος ο οποίος το 2011 χαρακτηρίστηκε από τον παγκόσμιο οργανισμό τροφίμων και γεωργίας ως ο πιο πολύτιμος. Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και θεωρείται superfood χάρη στις εξαιρετικές ιδιότητές της

chia seeds: super food, πλούσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα, με καταγωγή από το Μεξικό

λάχανο kale: το λαχανικό των celebrities, υπερτερεί σημαντικά σε οφέλη σε σχέση με άλλα λαχανικά

φρούτα και λαχανικά: όταν τα έλεγε η μεσογειακή διατροφή, ο Atkins τα απαγόρευε…

διατροφή χωρίς γλουτένη: δεν είναι καινούρια μόδα, αλλά φαίνεται να συνεχίζεται. Αφαιρώντας τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη (πάνω κάτω ό,τι παράγεται σε ένα φούρνο) δεν είναι δύσκολο να χάσει κανείς βάρος, αλλά δημιουργείται έλλειψη των βιταμινών του συμπλέγματος Β, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται το νευρικό σύστημα και η διάθεση.

πρωτόγονη δίαιτα (paleo diet): διατροφή με τα τρόφιμα που κατανάλωνε ο άνθρωπος των σπηλαίων, δηλαδή: κρέας, ψάρι, λαχανικά, κάποια φρούτα και κάποιοι ξηροί καρποί

διατροφή με κανονικά λιπαρά: επιτέλους ξεκαθαρίζεται ότι δεν είναι όλα τα λιπαρά κακά και δεν είναι δυνατόν να ζούμε με πλήρη αποκλεισμό τους.

αποφυγή ζάχαρης.

καφές: οι έρευνες τον έχουν πλέον απενοχοποιήσει, τονίζοντας τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες

παραδοσιακά τρόφιμα: πχ. κεφίρ

επιστροφή στο μαγείρεμα και αποφυγή έτοιμων γευμάτων: δεν είναι τυχαία τα τόσα sites και blogs μαγειρέματος
αρχαίοι καρποί πχ. teff

χυμός παντζαριού: οι έρευνες δείχνουν ότι βελτιώνει τις αθλητικές επιδόσεις και την πνευματική λειτουργία

Δε θα πούμε ότι όλα τα παραπάνω είναι λογικά και σωστά. Υπάρχει σαφώς όμως, μια στροφή στην ποιότητα. Τα βιολογικά προϊόντα γίνονται ολοένα και πιο γνωστά και διαθέσιμα για το ευρύ κοινό, τα καταστήματα με superfoods αυξάνονται διαρκώς, ενώ η μόδα των χορτοφάγων φαίνεται να κερδίζει έδαφος. Η υπερβολή στα πάντα δεν κάνει καλό, αλλά σαν ένδειξη η μόδα της διατροφής δείχνει ότι οι καταναλωτές ψάχνονται περισσότερο και ενδιαφέρονται πιο πολύ με τι θα θρέψουν τον οργανισμό τους. Το μόνο πρόβλημα σε όλα αυτά τα υγιεινά είναι ότι αν γίνουν εμμονή οδηγούν στην ορθορεξία  (μια διατροφική διαταραχή, όπου το άτομο ασχολείται υπερβολικά με την ποιότητα της διατροφής του). Σε γενικές γραμμές λοιπόν, πρόκειται για μια βελτίωση στη διατροφική συνείδηση και συμπεριφορά η οποία ας ελπίσουμε να κρατήσει…

Η Κλειώ είναι κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος. Τελείωσε το τμήμα Επιστήμης Διατροφής-Διαιτολογίας του Χαροκόπειου πανεπιστημίου και στη συνέχεια μετεκπαιδεύτηκε στη συμβουλευτική ψυχολογία και στο life coaching. Δοκιμάζει διαρκώς νέα είδη γυμναστικής. Μαγειρεύει τα πάντα with a diet twist αν και λατρεύει το junk food. Προσπαθεί να πλέκει για να χαλαρώνει και τα καταφέρνει... να πλέκει, όχι να χαλαρώνει! Ονειρεύεται μια μέρα να δημοσιεύσει τα ευτράπελα περιστατικά που συμβαίνουν σε ένα διαιτολογικό γραφείο... Γράφει για τη ψυχολογική διάσταση της διατροφής.

Be first to comment

Solve : *
18 × 26 =