Κεικ πορτοκαλιου με κομματακια σοκολατας


SVpost_140314_a

Πορτοκάλι-σοκολάτα είναι ένας κλασικός συνδυασμός. Φανταστείτε τον σε ένα αφράτο υγρό κέικ με μεγάλα κομμάτια σοκολάτας που έχουν λιώσει. Δε νομίζω πως χρειάζεται να πω πολλά παραπάνω για να σας πείσω να το δοκιμάσετε.

Για ένα κέικ, όπως αυτό της φωτογραφίας σε μεγάλη στρόγγυλη φόρμα θα χρειαστείτε:

200 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

2 κούπες ζάχαρη

4 αυγά

ξύσμα από 3-4 πορτοκάλια

3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (+2 κουτ. σούπας για τα κομμάτια σοκολάτας)

½ κουτ. γλυκού baking powder

½ κουτ. γλυκού σόδα φαγητού

½ κουτ. γλυκού αλάτι

¼ κούπας χυμό πορτοκαλιού

¾ κούπας αριάνι

2 κουβερτούρες κομμένες σε χοντρά κομμάτια

για το σιρόπι

¼ κούπας ζάχαρη

¼ κούπας χυμό πορτοκαλιού

SVpost_140314_b

Προθερμάνετε το φούρνο στους 175 βαθμούς. Βουτυρώστε και αλευρώστε τη φόρμα του κέικ. Σε ένα μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, το baking powder, τη σόδα και το αλάτι και σε ένα δεύτερο μπολ το χυμό πορτοκαλιού με το αριάνι. Χτυπήστε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη για λίγα λεπτά μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέσετε τα αυγά ένα-ένα και έπειτα το ξύσμα του πορτοκαλιού. Ρίξτε εναλλάξ σε τρεις δόσεις τα δύο μίγματα των στερεών και υγρών υλικών ανακατεύοντας συνεχώς. Τέλος, πάρτε τα κομματάκια σοκολάτας, ανακατέψτε τα με τις 2 κουταλιές αλεύρι και προσθέστε τα και αυτά στο μίγμα του κέικ. Ψήστε το για 50 λεπτά περίπου μέχρι μια οδοντογλυφίδα να βγαίνει στεγνή από το εσωτερικό του κέικ. Αφήστε το να κρυώσει.

Όσο το κέικ ψήνεται, ετοιμάστε το σιρόπι, ζεσταίνοντας λίγο το χυμό του πορτοκαλιού με τη ζάχαρη ίσα ίσα μέχρι να διαλυθεί. Μόλις το κέικ κρυώσει, ρίξτε από πάνω το σιρόπι με ένα κουτάλι ή απλώστε το στην επιφάνειά του με τη βοήθεια ενός πινέλου. Το σιρόπι βοηθάει το κέικ να κρατήσει την υγρασία του για περισσότερες ημέρες, μπορείτε, όμως, και να το παραλείψετε, αν δεν το θέλετε.

Μπορείτε, επίσης, να μειώσετε τη συνταγή στο μισό και να χρησιμοποιήσετε κλασική μακρόστενη φόρμα κέικ. Καλή επιτυχία!

Πηγή συνταγής: smittenkitchen.com

1 reply


Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *