Η σημερινή συνταγή αφορά ένα υγιεινό και γευστικό κέικ, το οποίο αποτελεί την τέλεια επιλογή για πρωινό ή για συνοδευτικό σνακ για τον καφέ σου.

Με υλικά τα οποία όλοι έχουμε στο σπίτι, χωρίς ζάχαρη, ιδανικό για όσους ακολουθούν vegan διατροφή μιας και δεν περιέχει ούτε αβγά ούτε γάλα. Κύριο συστατικό του είναι η σταφίδα η οποία είναι για τις ευεργετικές της ιδιότητες.

Yλικά

200 ml σπορέλαιο

200 ml χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα των πορτοκαλιών

1 κουταλάκι της σούπας κανέλα

1/4 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο

ξύσμα από 1 λεμόνι

1 και μισή κούπα μέλι

500γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (εναλλακτικά, αλεύρι για όλες τις χρήσεις.)

αλεύρι με προσθήκη baking powder

100γρ σταφίδες της επιλογής σας

Εκτέλεση

1. Προθέρμανε το φούρνο στους 170 βαθμούς. Κάλυψε τον πάτο ενός ταψιού με αντικολλητικό χαρτί. Επιπλέον, άλειψε τα τοιχώματα το ταψιού και το χαρτί με λίγο λάδι.

2. Σε ένα μπολ, κοσκίνησε το αλεύρι και ανακάτεψε και τις σταφίδες

3. Σε άλλο μπολ ανακάτεψε όλα τα υπόλοιπα υλικά, το λάδι, το μέλι, το χυμό πορτοκαλιού, την κανέλα, το γαρίφαλο, το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού μέχρι να διαλυθεί το μέλι.

4. Πρόσθεσε σιγά σιγά το μείγμα των υγρών στο μπολ με τα στερεά, ανακατεύοντας απαλά και κυκλικά με μια σπάτουλα.

5. Μετάφερε το μείγμα στο ταψί και βάλε το για ψήσιμο στο φούρνο για 45 περίπου λεπτά. Ο χρόνος ψησίματος μπορεί να αλλάζει ανάλογα με το φούρνο.

Οι σταφίδες έχουν μεγάλη διατροφική αξία, πολλές ευεργετικές ιδιότητες ενώ η θερμιδική τους αξία δεν είναι μεγάλη. Δημιουργούνται από την αφυδάτωση των σταφυλιών, μια διαδικασία που πραγματοποιείται σε ανοιχτό περιβάλλον κάτω από τον ήλιο ή με μηχανική διεργασία ξήρανσης σε φούρνους ή θαλάμους. Οι καλύτερες ποιοτικά σταφίδες είναι εκείνες που αποξηραίνονται στον ήλιο χωρίς χημική επεξεργασία.

Θρεπτικά συστατικά: Οι σταφίδες μας παρέχουν αρκετά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και η καθημερινή τους κατανάλωση μπορεί προσφέρει οφέλη για την υγεία. Προτείνουμε ¼ φλιτζανιού αποξηραμένα φρούτα την ημέρα, όπως είναι οι σταφίδες. Μια μερίδα σταφίδες (28 γρ.) περιέχει 130 θερμίδες. Οι σταφίδες είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες, κυρίως φυσικά σάκχαρα, και γι’ αυτό αποτελούν μια καλή επιλογή σε περιπτώσεις ατονίας και έλλειψης ενέργειας. Οι σταφίδες αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών, θειαμίνης, βιταμίνης B6, ριβοφλαβίνης, σιδήρου, φωσφόρου, καλίου, μαγνησίου και ασβεστίου.

Πιο αναλυτικά οι σταφίδες συμβάλουν στην καλή υγεία του ανθρώπου ως εξής:

1. Προστασία των ματιών Οι πολυφαινόλες που περιέχονται στις σταφίδες προστατεύουν τα μάτια από τις ελεύθερες ρίζες, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης οφθαλμολογικών νοσημάτων, όπως ο καταρράκτης, η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, κλπ.

2. Αντιγηραντική δράση Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες της σταφίδας προστατεύουν τα κύτταρα του δέρματος, αποτρέποντας έτσι την πρόωρη γήρανση.

3. Αντικαρκινική δράση Η εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών του σώματος από τα αντιοξειδωτικά συστατικά της σταφίδας φαίνεται να προστατεύει από την εμφάνιση διαφόρων μορφών καρκίνου.

4. Προστασία από καρδιαγγειακά νοσήματα Τα αντιοξειδωτικά καθώς και οι φυτικές ίνες της σταφίδας φαίνεται να μειώνουν των κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

5. Καλή λειτουργία του εντέρου Η υψηλή περιεκτικότητα της σταφίδας σε φυτικές ίνες συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου.

Μαρία Σακελλαρίδη @sakrecipes.

Διάβασε επίσης: Η συνταγή για το καλύτερο Red Velvet Cake.